Knooppuntenroute Utrecht
Knooppuntroutes in Utrecht
Knooppuntenroutes in Utrecht voeren u langs bijzondere natuurgebieden met bos, heide, diverse plassen en rivieren. De vele kastelen en landgoederen laten de rijke geschiedenis van de provincie beleven, of u nu langs de Vecht, Rijn, of rond Amersfoort fietst. Fiets bijvoorbeeld eens door de Kromme Rijnstreek. Voor bijzondere natuur kunt u kiezen voor een fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug of voor het Vecht- en plassengebied.
Fietsroutes in Nederland
Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug
Vanaf de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen loopt de Utrechtse Heuvelrug, een hoge zandrug in het landschap. Kiest u voor een knooppuntenroute door het zuidelijke gedeelte van dit gebied in Utrecht, dan fietst u door het Nationaal Park. De fietsroutes leiden u langs de stuwwal, heide, bossen, landgoederen, uiterwaarden en kastelen. Spring op de fiets en geniet van de prachtige natuur die dit unieke stukje van de provincie u te beiden heeft!
De Kromme Rijnstreek op de fiets
De Kromme Rijnstreek dankt zijn naam uiteraard aan de rivier de Kromme Rijn. Die rivier loopt vanaf Wijk bij Duurstede tot de stadbuitengracht in Utrecht. De Kromme Rijnstreek is een prachtig gebied om op de fiets te ontdekken. Langs de Kromme Rijn staan verschillende kastelen en landgoederen. In dezelfde streek, bij Langbroek, ligt het natuurgebied Kolland en Overlangbroek. Het gebied is een Natura 2000-gebied, waardoor het op Europees niveau bescherming krijgt. Het essenhakhout, een zeldzaam bostype, maakt dit gebied zo bijzonder. Maar liefst 85% van al het essenhakhout in de wereld staat in dit deel van het Kromme Rijn-gebied. Op de stobben zelf groeien weer zeldzame levermossen waar de Sleedoornpage, een bedreigde vlindersoort, op leeft. Het is dus zeker de moeite waard om tijdens een fietsroute dit natuurgebied te bekijken.
Fietsen in het Vecht- en plassengebied
De Vecht was vroeger een belangrijke verbinding tussen de Zuiderzee en het Achterland, maar ook het gebied waar rijke Amsterdamse kooplieden hun buitenhuizen lieten bouwen. Wanneer u langs de Vecht fietst komt u tal van die historische gebouwen tegen. Vlak naast de Vecht ligt ook een Natura 2000-gebied: de Oostelijke Vechtplassen, onder andere gevormd door de bekende Loosdrechtse- en Maarsseveense Plassen. En aan de westelijke kant van de Vecht vindt u de Vinkeveense Plassen. Geniet vooral van de mooie uitzichten op de plassen tijdens uw fietsroute door Utrecht.
Fietsen in en om Amersfoort
Rondom Amersfoort zijn er mooie mogelijkheden om te fietsen. Kies bijvoorbeeld voor een knooppuntenroute door het natuurgebied Bloeidaal en De Schammer bij Leusden. Dit gebied is vanaf 2007 weer in ere hersteld. U fietst door een gevarieerd landschap met bloemrijke hooilanden, rietlanden en moerasbossen. Maar ook op de landgoederen Den Treek-Henschoten en ‘t Heihuis is het prachtig om te fietsen. De landgoederen liggen op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Door het landgoed Den Treek zijn verharde fietspaden aangelegd door de particuliere eigenaren, zij willen dat u ook kunt genieten van dit prachtige gebied. Een mooi stukje Utrecht! U kunt de historische stad Amersfoort zelf op verschillende manieren bekijken: per Tuk Tuk, via een rondvaart met de Waterlijn onder leiding van een gids, op de step, in een sloep, of uiteraard op de fiets! Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de vele musea. Of haal uw 'Raddraaiersdiploma' in de Koppelpoort!