Knooppuntenroute Noord-Holland

Fietsen in de Noord-Hollandse Duinen

Knooppuntenroutes in Noord-Holland

Molens, natuurparken, de Wadden, vissersplaatsen, polders, duinen, steden en kustplaatsen. Een knooppuntenroute in Noord-Holland is een kwestie van kiezen tussen heel veel mooie mogelijkheden. Ontdek de provincie Noord-Holland en ervaar de mix tussen natuur, cultuur en historie. Noord-Holland bestaat voor een groot deel uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Je vindt in het zuidelijke deel van de provincie de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, ’t Gooi en Schiphol. In het noordelijke deel liggen de Zaanstreek, Beemster, Waterland en Texel. Er zijn genoeg knooppuntenroutes in Noord-Holland om met alles kennis te maken!

Fietsroutes in Noord-Holland

Amsterdam op de fiets

Er is bijna geen stad ter wereld waar zoveel gefietst wordt als in Amsterdam; bijna 40% van de verplaatsingen in Amsterdam gaan op de fiets! Voor een Amsterdammer is de stalen ros namelijk de meest logische manier om zich te verplaatsen, want de 17e-eeuwse binnenstad is door de smalle straten gewoon simpelweg niet goed toegankelijk voor auto’s. Laat dat je niet weerhouden van een dagje Amsterdam, de hoofdstad van ons land. Plan een leuke knooppuntenroute door de stad langs de grachten, door de Jordaan, het Vondelpark, de Dam of het Amsterdamse Bos. Neem de pont over het IJ en trek via Amsterdam-Noord de polders in.

Via de knooppunten door de duinen

In de duinen van Noord-Holland kun je je goed navigeren via het knooppuntennetwerk. Bezoek populaire kustplaatsen zoals Castricum, Callantsoog en Julianadorp. Onder het Noordzeekanaal kun je prachtige routes fietsen door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat zich uitstrekt van IJmuiden tot Zandvoort. Daar gaat het natuurpark over in een ander geliefd natuurpark: de Amsterdamse Waterleidingduinen. 

Fietsknooppunten op Texel

Het Waddeneiland Texel behoort tot de provincie Noord-Holland. Neem vanuit Den Helder de veerboot en in slechts 20 minuten tijd ben je op het eiland. Dat je er heerlijk kunt fietsen op Texel blijkt uit de aanwezigheid van de prachtige natuurgebieden. Zo kun je aan de Noordzeekant het Nationaal Park Duinen van Texel verkennen, waartoe ook de natuurreservaten De Muy, De Slufter en de Eierlandse duinen behoren. Aan de oostkant fiets je langs de Waddenzee. Ten slotte is het eiland een waar vogelparadijs; Texel is in de zomermaanden een belangrijke broedplaats en 's winters een overwinteringsplek voor veel verschilende vogels. In de vele vogelkijkhutten kun je ze in alle rust observeren. Fiets langs de vuurtoren in De Cocksdorp, bezoek de haven van Oudeschild en het schilderachtige dorpje Oosterend en struin door de knusse winkelstraatjes van Den Burg.

Cultuur in Noord-Holland

De knooppunten leiden je langs tal van culturele uitstapjes. De grote en kleine steden kennen een rijke historie, waardoor er veel cultureel erfgoed te bezoeken is. We noemen hier alvast een aantal bijzonderheden:

  • Stedentrip naar bekende steden zoals Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Volendam en Den Helder. Elke stad weet je te verrassen met prachtige historische gevelpanden, marktpleinen, winkels en musea. Maar toch heeft elke stad zijn eigen verhaal, van belangrijke handelsstad of vissersstad tot de stad van de marine.
  • Kunst komt in veel Noord-Hollandse plaatsen terug. Veel steden kenden hun eigen stroming, vaak 'School' genoemd. Een paar voorbeelden: de Amsterdamse School, de Haarlemse School, de Bergense School en de Larense School. Er zijn veel kunstmusea te bezoeken. In Noord-Holland vind je onder andere het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Frans Hals Museum, Museum Kranenburgh en het Singer Museum Laren.
  • Visserij heeft voor veel steden een belangrijke rol gespeeld in de welvaart en de cultuur. De ligging tussen de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer (voormalige Zuiderzee) zorgde ervoor dat visserij een groot deel uitmaakte van het dagelijkse leven van de Noord-Hollanders, vooral in de plaatsen aan het water. Bezoek oude en moderne havens in de steden en dorpen. Ga terug in de tijd van de Zuiderzee in Enkhuizen tijdens een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, of hijs jezelf in de authentieke klederdracht van Volendam. In IJmuiden vind je nog steeds een belangrijke haven en bezoek je het IJmuider Zee- en Havenmuseum. In Waterland mag een bezoek aan Broek in Waterland met zijn schilderachtige vissershuisjes niet ontbreken. Een trip naar het dorp Marken op de Marker Wadden laat je helemaal onderdompelen in de visserijgeschiedenis.
  • Oorlogsgeschiedenis heeft ook een plek in deze Nederlandse provincie. Van monumenten en musea over de Tweede Wereldoorlog, waarvan het Anne Frank Huis in Amsterdam en de Atlantikwall aan de Noordzeekust de bekendsten zijn, tot herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog. In veel Noord-Hollandse steden werd toen gestreden tegen de Spanjaarden. Naarden is bovendien een van de best bewaarde vestingsteden van Europa.
  • Kastelen en buitenplaatsen zijn vooral te zien in het Kennemerland en in de Gooi en Vechtstreek. Het Muiderslot in Muiden, Kasteel Radboud in Medemblik en kasteel Assumburg in Heemskerk zijn aanraders.
  • UNESCO Werelderfgoederen. Bewonder de Grachtengordel van Amsterdam en de Stelling van Amsterdam, die tot het erfgoed van de Hollandse Waterlinies behoort. De Beemster en de Waddenzee zijn ook UNESCO Werelderfgoed. 
  • Industrieel erfgoed is ook volop te bezichtigen. De Zaanse Schans, de plek waar de industriële revolutie van Nederland begon, is nauw verbonden met de nijverheid en grootschalige scheepvaart van de VOC in de Gouden Eeuw. In het Westfries Museum in Hoorn verdiep je je verder in de VOC. In Medemblik vind je industrieel erfgoed in de vorm van de historische stoomtram.
  • Streekproducten zijn er ook! Proef de boerenkaas van de beroemde Kaasmarkt in Alkmaar, Zaanse mosterd en Zaanse mayonaise, schapenkaas en bier van Texel en 'broeder', een traditioneel West-Fries dessertbrood. In Castricum worden 's zomers veel aardbeien geteeld, langs de Waddenzee kun je in het seizoen volop kokkels en mosselen krijgen, en wat dacht je van een gerookte paling op de dijk van Volendam?

Praktische & Toeristische informatiepunten

  • Fietsenmakers, zoals Shimano Service Centers, vind je gemakkelijk in onze app. Start een route zodat de route op de kaart wordt weergeven. Tik op het oogje en schakel alle afstapmomenten in. Zoek vervolgens langs de route naar een fietsenmaker, te herkennen aan dit icoon:
    Fietsenmaker Service Center
  • Parkeergelegenheden
    Kom je met je fiets achterop de auto, dan wil je natuurlijk je auto kwijt kunnen op een praktische plek. In Noord-Holland vind je de TOP's: Toeristische OverstapPunten. Deze punten zijn ingericht om van het ene vervoersmiddel over te stappen op het andere vervoersmiddel, bijvoorbeeld van de auto over op de fiets. De TOP's zijn voorzien van ruime, vaak gratis parkeerplaatsen dicht bij een fietsknooppunt. Bekijk hier een overzicht van alle TOP's in Noord-Holland.
  • Fietsverhuur
    Op veel plekken in de provincie kun je fietsen huren, bijvoorbeeld bij hotels en campings. Op de volgende verzamelpagina's kun je een geschikte fietsverhuurder vinden.
  • Toeristische informatie
    In de Fietsnetwerk App kun je al heel veel informatie lezen over de omgeving, het ontstaan van de landschappen en over de highlights in Noord-Holland. Deze highlights hebben wij namelijk al per route geselecteerd en voor je aan de knooppuntenroutes toegevoegd. Wil je meer informatie of andere activiteiten ondernemen? Kijk dan eens bij de VVV's en Toeristische informatiepunten in Noord-Holland. Ook een Bezoekerscentrum is een aanrader om meer te weten te komen over het landschap.

Veelgestelde vragen

Wat zijn fietsknooppunten?

Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn. Elk knooppunt heeft een uniek nummer van 01 t/m 99. Tussen de twee knooppunten loopt een bewegwijzerde route. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen. Op veel plekken langs de knooppuntenroutes vind je een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende punten. Zo kun je je route elk moment aanpassen naar wens.

Een fietsknooppunten bordje

Heb je Fietsnetwerk Premium? Dan kun je tijdens het fietsen van een route ook alle knooppunten in de omgeving bekijken in de app. Hoe dat werkt, zie je in deze video.

Wat is de beste app voor fietsknooppunten?

Er zijn meerdere apps die je kunt gebruiken om zelf een route over de fietsknooppunten te plannen. Hier zijn enkele opties:

  • Voor professioneel samengestelde en thematische fietsroutes download je de Fietsnetwerk App. De knooppuntenroutes zijn dagelijks actueel en voorzien van de mooiste bezienswaardigheden en fijne horeca;
  • Als je zelf een route wilt plannen kun je de Fietsknoop app downloaden;
  • Daarnaast is er ook de app van de Fietsersbond, die niet alleen fietsknooppunten toont, maar ook andere handige functies heeft zoals het plannen van een route op basis van adres of postcode, het vinden van fietsenstallingen en het bekijken van de weersverwachting;
  • Een andere optie is de ANWB Fietsen app, waarin je naast de fietsknooppunten ook informatie vindt over horeca, fietsenmakers en bezienswaardigheden in de buurt van de route.

De meeste van deze apps zijn gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel sommige mogelijk extra functies bieden als onderdeel van een betaald Premium abonnement.

De app van Fietsnetwerk is gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store

Hoe houden jullie bij of de knooppunten kloppen onderweg?

Wij controleren elke nacht automatisch of er wijzigingen zijn in het fietsnetwerk. Dit is gebaseerd op data die de regionale overheden invoeren in een centraal systeem. Als de data niet klopt op een route dan passen wij deze dezelfde dag nog aan.

Wat te doen in Noord-Holland?

Er is ontzettend veel te zien en te beleven in deze provincie! Wij zetten per categorie een aantal belangrijke toeristische attracties op een rijtje.

Dierentuinen

  • Animal Farm, Beverwijk
  • Artis, Amsterdam
  • Dierenpark Hoenderdaell, Anna Paulowna
  • Ecomare, De Koog Texel
  • Texel ZOO, Oosterend
  • Van Blanckendaell Park, Tuitjenhorn
  • Vlindorado, Waarland
  • Zee Aquarium Bergen aan Zee, Bergen aan Zee

Pretparken

  • Linnaeushof, Bennebroek
  • Oud Valkeveen, Valkeveen
  • Sprookjeswonderland, Enkhuizen

Musea

  • Hollands Kaasmuseum, Alkmaar
  • Nationaal Biermuseum, Alkmaar
  • Stedelijk Museum Alkmaar
  • Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen
  • Amsterdam Dungeon, Amsterdam
  • Anne Frank Huis, Amsterdam
  • EYE Film Instituut Nederland, Amsterdam
  • Het Grachtenhuis, Amsterdam
  • Heineken Experience, Amsterdam
  • Hortus Botanicus, Amsterdam
  • Klederdracht Museum, Amsterdam
  • Madame Tussauds, Amsterdam
  • NEMO Science Museum, Amsterdam
  • Rijksmuseum, Amsterdam
  • Van Gogh Museum, Amsterdam
  • Museum Kranenburgh, Bergen
  • Museum Kennemerland, Beverwijk
  • Gemaal De Cruquius, Cruquius
  • Helders Museum, Den Helder
  • Museumhaven Willemsoord, Den Helder
  • Museum In 't Houten Huis, De Rijp
  • Edams Museum, Edam
  • Museum Egmond, Egmond aan Zee
  • Flessenscheepjesmuseum, Enkhuizen
  • Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
  • Het Schooltje van Dik Trom, Etersheim
  • Frans Hals Museum, Haarlem
  • Teylers Museum, Haarlem
  • Poldermuseum, Heerhugowaard
  • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
  • Historisch Museum Haarlemmermeer, Hoofddorp
  • Museumboerderij West-Frisia, Hoogwoud
  • Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn
  • Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Hoorn
  • Westfries Museum, Hoorn
  • Atlantikwall Centrum, Huisduinen
  • Fort Kijkduin, Huisduinen
  • Bunker Museum, IJmuiden
  • IJmuider Zee- en Havenmuseum, IJmuiden
  • Singer Museum, Laren
  • De Oude Bakkerij, Medemblik
  • Betje Wolff Museum, Middenbeemster
  • Waterlandsmuseum de Speeltoren, Monnickendam
  • Nederlands Vestingmuseum, Naarden
  • Purmerends Museum, Purmerend
  • Museum Kaap Skil, Texel
  • Fort aan den Ham, Uitgeest
  • Palingsoundmuseum, Volendam
  • Volendams Museum, Volendam
  • Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater, Zaandam
  • Zaans Museum, Zaandam

Kastelen en buitenplaatsen

  • Buitenplaats Caprera, Bloemendaal
  • Slot Assumburg, Heemskerk
  • Kasteel Marquette, Heemskerk
  • Muiderslot, Muiden
  • Kasteel Nederhorst, Nederhorst den Berg
  • Buitenplaats Teylingerbosch, Vogelenzang
  • Huis te Vogelenzang, Vogelenzang
  • Huis Ten Bosch, Weesp

Waar koop je een duinkaart voor het Noordhollands Duinreservaat?

Je koopt je persoonlijke duinkaart op de website van PWN: PWN.nl/duinkaartkopen. Je kunt dan kiezen tussen een dagkaart, weekkaart, jaarkaart of een kaart voor 3 jaar. Een duinkaart kun je ook kopen bij de ticketautomaten bij de ingangen van het Noordhollands Duinreservaat of bij lokale verkoopadressen, zoals VVV's, hotels, vakantieparken en bezoekerscentra zoals De Hoep in Castricum.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant