UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies vertelt het verhaal van de strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De waterlinies werden ook wel het geheime wapen van Nederland genoemd.
Geheime wapen
Bij een waterlinie wordt water gebruikt om de vijand tegen te houden. Een systeem van sluizen, dijken, kanalen, rivieren en gemalen zorgden ervoor dat hele polders onder water konden worden gezet. De laag water was maar 40 tot 50 centimeter. Dit was te diep om te voet te gaan en te ondiep om te varen. Op kwetsbare punten werden voor extra bescherming nog forten gebouwd. Veel van deze forten zijn te bezichtigen.
In 2021 is UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed sinds 1996) uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het beeld van de Waterlinies als één Werelderfgoed - de Hollandse Waterlinies - compleet te maken.
Net als de schootsvelden rondom Naarden zijn de inundatievelden van cultuurhistorische waarde. Inundatie (onder water zetten) van het gebied rondom Naarden was een van de verdedigingsstrategieën. Maar Naarden ligt hoog en het water eromheen moest met een sluis worden vastgehouden. Die sluis moest verdedigd worden. Twee kleine verdedigingswerken aan beide kanten van de Karnemelksloot waren vroeger bedoeld om de tussenliggende sluis te verdedigen. Ze bestaan uit twee door grachten omgeven eilandjes (‘batterijen’). Aanvankelijk alleen met aarden wallen, later beide voorzien van een wachthuis.
Andere onderdelen van Hollandse Waterlinies bezoeken? Kijk op: www.stellingvanamsterdam.nl of https://nieuwehollandsewaterlinie.nl
Batterijen Karnemelksloot | Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
Verlengde Fortlaan 116
1412 CV
Naarden
Contactgegevens
T: 030-2583603
E: nieuwehollandsewaterlinie@provincie-utrecht.nl
W: https://nieuwehollandsewaterlinie.nl/forten/batterijen-aan-de-karnemelksloot/
De batterijen zijn nu in gebruik als scoutinggebouw en alleen van buiten te bezichtigen.