Waarom je moet gaan fietsen in de zomer
Ontdek de voordelen en positieve effecten van fietsen op je gezondheid
Gebruik je je fiets alleen maar voor korte boodschappen? Dat is eigenlijk zonde, want fietsen biedt talloze voordelen. Het is niet alleen een duurzaam vervoersmiddel, maar het draagt ook bij aan je algehele conditie. Bovendien heeft fietsen verrassend veel positieve effecten op je (mentale) gezondheid. Dus waarom zou je deze zomer niet wat vaker op de fiets stappen?
In deze blog
Direct naar:
- Gezondheidsvoordelen fietsen
- Fietsen in de zomer: tips voor fietsen op warme dagen
- 5x fietsroutes door het bos
Hoe gezond is fietsen?
Fietsen is een sport die minder belastend is voor je spieren dan andere sporten, zoals hardlopen. Dit maakt het voor veel mensen toegankelijk en makkelijker vol te houden. Er zijn nog meer redenen waarom je deze zomer vaker de fiets zou moeten pakken:
1. Minder risico op suikerziekte
Regelmatig een half uur of langer fietsen verkleint het risico op diabetes type 2. Fietsen zorgt ervoor dat je lichaam beter suiker uit je bloed kan opnemen. Het hoeft niet elke dag, drie keer per week fietsen is al voldoende. Maar hoe vaker je fietst, hoe beter het is voor je bloedsuikerspiegel, volgens onderzoekers van de University of Southern Denmark.
2. Goed voor je hart
Diverse onderzoeken tonen aan dat het risico op een hartaanval met 50% daalt wanneer je dagelijks in beweging bent. Hiervoor hoef je niet elke dag in de sportschool te staan. Spring gewoon op de fiets! Je sport zonder het zelfs maar door te hebben. Neem bijvoorbeeld een langere route naar de supermarkt of daag jezelf uit door met tegenwind een brug op te fietsen. Een leuke fietsroute uitkiezen is natuurlijk het allerleukst.
3. Gewichtsverlies door fietsen
Wil je graag wat kilo's kwijtraken deze zomer? Maak dan een mooie fietstocht in de natuur. Slechts een half uur fietsen per dag geeft al een boost aan je vetverbranding. Je hoeft niet eens hard te fietsen. Sterker nog, bij een gematigd tempo kan je lichaam juist op een efficiënte manier vet als brandstof gebruiken. Als je te snel fietst, zal je lichaam eerder koolhydraten verbranden. Regelmatig fietsen helpt ook bij het opbouwen van spiermassa, waardoor je zelfs in rust meer calorieën verbrandt.
4. Mentale voordelen
Fietsen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Onderzoek heeft aangetoond dat fietsen je hersenen scherper en helderder maakt. Regelmatig een fietstocht maken in de natuur heeft een rustgevende werking op je geest, je maakt endorfinen aan die je een blij en ontspannen gevoel bezorgen. Daarnaast is de kans groot dat je na een actieve fietstocht in de buitenlucht als een blok in slaap valt.
Dus waar wacht je nog op: pak je fiets en ervaar zelf de vele voordelen van fietsen deze zomer. Zelfs met een elektrische fiets ervaar je de gezondheidsvoordelen.
Fietsen in de zomer: tips voor fietsen op warme dagen
Als het zo mooi weer is, is fietsen een heerlijke activiteit om te genieten van de buitenlucht. Voor je gezondheid dus, maar hoe zit dat op een hete zomerdag? Ook dan is fietsen een welkome activiteit! Door de wind die je creëert tijdens het rijden, kan je lichaam makkelijker afkoelen. Wij geven je tips om een zorgeloze dag op de fiets te beleven.
1. Ik ga fietsen in de zomer en ik neem mee...
Voor fietsen op een warme zomerdag is het belangrijk om je voor te bereiden. Je wil je niet te zwaar bepakken, want daar wordt het fietsen alleen maar zwaarder van. De volgende spullen mogen niet ontbreken:
-
Zonnebrandcrème
Op sommige dagen verbrandt je al met een kwartier. Neem dus zonnebrand mee en smeer je tenminste elke twee uur in. -
Grote waterfles
Misschien heb je het niet zo door als je rustig voorttrapt met een licht briesje, maar je zult ongetwijfeld gaan zweten. Neem daarom een grote waterfles mee en vul hem onderweg zo vaak mogelijk. Dan heb je altijd genoeg vocht bij je. Tip: leg hem van tevoren in de koelkast, zodat je begint met lekker koel water. -
Zoutjes en snacks
Als je zweet, verlies je ook zouten en mineralen. Daarom is het goed om wat (zoute) snacks mee te nemen. Een paar gezonde opties zijn zoute popcorn, (on)gebrande noten of een gekookt eitje. -
Pet of bandana
De zon kan behoorlijk branden op je kruin. Een pet is dan een welkome hoofdbedekking. De klep van de pet geeft je ook wat extra schaduw in je gezicht en past prima onder je fietshelm. Vind je een pet niet zo fijn, dan kun je ook een bandana om je hoofd doen. Ook die past goed onder een fietshelm. Een bijkomend voordeel is dat je je pet of bandana lekker nat kan maken, waarmee je weer extra kunt afkoelen. -
Zonnebril
Het UV-licht heeft ook effect op je ogen. Om niet te hoeven knijpen tegen het felle zonlicht, is een zonnebril onmisbaar. Zorg er wel voor dat je zonnebrilglazen ook daadwerkelijk UV-bescherming hebben. Dit kun je herkennen aan een label of sticker op de zonnebril met 'UV400' of '100% UV-bescherming'. -
Fietstas in plaats van rugtas
Van een rugtas kun je snel een zweetrug krijgen. Heb je dit liever niet, dan biedt een fietstas een goede uitkomst. Hier kun je veel spullen in doen, zonder dat je het op je lichaam hoeft mee te dragen.
2. Pauzeren bij koele afstapmomenten
Door regelmatig een pauze in te lassen bij een kerk, museum of een restaurant, kun je even afkoelen. Bovendien maakt je er op deze manier een leuk dagje uit van. Even lekker in de schaduw zitten op een terrasje of de koele binnenkant van een kerk bezichtigen verrijkt je fietsroute. Al onze fietsroutes zijn voorzien van diverse afstapmomenten. Van musea, kerken en uitkijktorens tot de gezelligste horecagelegenheden en zelfs recreatieplassen waar je even een verkoelende duik kunt nemen. Voeg ze toe aan je route of bezoek ze met de fietsroute app van Fietsnetwerk.
3. Fiets 's ochtends of juist 's avonds
's Ochtends tot een uur of 11.00 is het vaak het koelst. Vanaf 16.00 uur koelt het langzaam weer af. Je kunt overwegen om dus op deze tijden van de dag te gaan fietsen. We kunnen ons ook voorstellen dat je juist overdag wilt fietsen. Daarom geven we je een aantal bosrijke fietsroutes: routes met lekker veel schaduw.
5x fietsroutes in de schaduw
-
De Veluwse bossen bij Garderen - 49 km
Denk je aan bos, dan denk je aan de Veluwe. Deze heerlijke fietsroute brengt je in 49 kilometer langs typisch Veluwse dorpjes zoals Garderen en Ermelo, en één van de kleinste stadjes van Nederland met een prachtig wit kasteel: Staverden. Uiteraard fiets je het overgrote deel van deze route door prachtige bossen. -
De Laurabossen bij Budel - 53 km
In de omgeving van het Brabantse Budel fiets je door een schitterend, bosrijk gebied. Naaldbomen en loofbomen wisselen elkaar af. Laat je verrassen door het sprookjesachtige Blauwe Meertje en mysterieuze moerasgebieden van het Wijffelterbroek en het Stamprooierbroek. -
De bossen bij Ommen - 53 km
Het Overijsselse Ommen wordt omringd door uitgestrekte bossen. Geniet van een route door het prachtige groen in het Vechtdal en wissel de natuur af met een bezoek aan de historische Hanzestad. -
Creatieve stadsbossen bij Almere - 37 km
In de stad kan het erg warm worden. In Almere vind je gelukkig tussen de moderne gebouwen ook heel veel groen! Deze fietsroute brengt je langs verrassende stadsbossen en een schitterend stuk langs het Gooimeer. Wie weet neem je wel een frisse duik? -
Strandbossen bij Zandvoort - 18 km
Bij warm weer denk je ook al snel aan het strand. Combineer je dagje strand met een fietsroute door de duinen en de bossen van Zandvoort. Een lekkere korte route om even uit te waaien, om daarna neer te ploffen op het strand en de zee in te springen.