Fietsroutes rondom Brabantse streekverhalen

FietsroutesSagenenLegendenVisitBrabant

De Sagen & Legenden routes van VisitBrabant Routebureau

In Brabant leven sagen en legenden voort. Deze streekverhalen, die al generaties lang worden verteld, komen tot leven met de Sagen & Legenden fietsroutes. Ontdek bijvoorbeeld het spannende verhaal van de Zwarte Kaat in de Kempen of fiets in de sporen van de bekende smokkelaar de Witte Veer in Loon op Zand. Ga je met kinderen op pad? Treed in de voetsporen van de Kempische Kabouterkes met twee fietsroutes rondom Kabouterkoning Kyrie en maak een stop bij het Kabouterpad. Ga jij mee op ontdekkingstocht door Brabant met deze Sagen & Legenden fietsroutes?

Fietsroute Zwarte Kaat in de Kempen

Beleef het boeiende verhaal van Zwarte Kaat, de 'Heks van Hellenende', tijdens deze fietsroute van 36 kilometer door de prachtige natuur van de Kempen in Brabant. Al generaties lang wordt haar verhaal doorverteld en deze route neemt je mee langs verschillende knooppunten waar je haar sporen uit het verleden kunt ontdekken. Zwarte Kaat was samen met haar man de leider van een beruchte roversbende. Ze zorgde vroeger voor onrust in de regio vanwege haar hebzucht naar rijkdom, voorspoed, geluk en zaligheid. Ze zou zijn begraven in de Kempische bossen, waar nu een grillige Heksenboom groeit. Misschien kom je tijdens de route oog in oog te staan met dit mysterieuze figuur...

Naar de fietsroute.

Fietsroute De Gloeiige in Eersel

Ontdek het spannende verhaal van de 'Gloeiige', een brandende spookverschijning die tweehonderd jaar geleden in Eersel rondwaarde. Tijdens deze fietsroute van 30 kilometer, die je langs verschillende knooppunten voert, kom je zijn sporen tegen. Zwarte voetafdrukken zijn nog steeds te vinden. Vroeger was de Gloeiige een rijke landheer, maar zijn hebzucht bracht hem een vloek. Ontdek waarom en waar je hem kunt tegenkomen tijdens deze avontuurlijke tocht door de Kempen.

Naar de fietsroute.

Fietsroute De Dansende Katten van Bergeijk

Fiets langs de Kattenberg in de bossen van Bergeijk en ontdek het spannende verhaal van de dansende heksen tijdens deze fietsroute van 22 kilometer. Vroeger dansten de heksen hier hand in hand, of moeten we zeggen: poot-aan-poot... Om niet herkend te worden als heks veranderden ze zich namelijk in zwarte katten. De heksen lokten mannen in de kring en dwongen hen om mee te dansen, soms met fatale gevolgen voor de mannen. Alleen Dorus, een dappere molenaar, kon deze plek niet langer vermijden. Ontdek waarom Dorus deze plek niet vermeed en hij poot-aan-poot danste met de zwarte katten. Geniet van de sage en leer meer verhalen van Bergeijk kennen in het Cultuurhuis.

Naar de fietsroute.

Fietsroute De Witte Vos in Reusel

In het begin van de twintigste eeuw leefden de inwoners van Reusel in armoede. Om toch geld te kunnen verdienen voor hun gezinnen, begonnen veel inwoners met smokkelen. De 'Witte Vos' was een legendarische smokkelaar die bekend stond om zijn sluwheid. Hij werd vaak gepakt, maar wist toch te ontsnappen. De 'Witte Vos' fietsroute is een 53 km lange route over de knooppunten in de omgeving van Reusel, met een noordelijke lus van 28 km en een zuidelijke lus van 25 km. Verken de grensposten tussen Nederland en België op de fiets en ontdek de sluwe smokkelmethodes van de beruchte 'Witte Vos'.

Naar de fietsroute.


Kabouterfietsroute in Bladel

Ken je de Kempische Kabouterkes al? Volg deze fietsroute van 24 km en dompel je onder in de wereld van het kaboutervolk van Kabouterkoning Kyrië in de Kempen. Het kaboutervolk hielp de inwoners van de Kempen met diverse taken, zolang de mensen ze maar niet stoorden. Toch was er een boer die zijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen. De boer besloot 's nachts te gaan kijken in zijn schuur. Dat heeft hij geweten! Kort daarna waren de Kabouterkes ineens verdwenen. Of zouden ze inmiddels alweer terug zijn?

Dit verhaal wordt al eeuwenlang verteld door de Kempenaren. Waag je aan deze avontuurlijke tocht en achterhaal hoe het is afgelopen met de nieuwsgierige boer en het kaboutervolk. De fietsroute is erg leuk om met kinderen te fietsen. Onderweg kom je langs het Kabouterpad van Natuurpoort TerSpegelt en nog meer plekken waar kaboutertjes graag spelen. 

Naar de fietsroute.

Er zijn nog meer kabouteravonturen te beleven. Bekijk ook de Kabouterkoning Kyrië fietsroute in Hoogeloon hieronder!

Fietsroute De sage van de Kabouters van Kyrië

Fietsroute Kabouterkoning Kyrië in Hoogeloon

Stap op de fiets en beleef het geheimzinnige verhaal van Kabouterkoning Kyrië dat al generaties lang wordt doorverteld door de Kempenaren. Volg de 9 kilometer lange fietsroute en maak kennis met deze vriendelijke, kleine wezentjes. Ze komen 's avonds tevoorschijn om de Kempenaren te helpen met hun werk. Timmeren, brood bakken, ploegen of kaas maken op de kaasboerderij die je onderweg tegenkomt... Niets was ze te gek. Misschien ontmoet je er wel een bij het Avonturenpad van Kabouterkoning Kyrië. Maar pas op: als je ze stoort, kan er een straf volgen!

Ook deze fietsroute is erg leuk voor (kleine) kinderen. Langs de route kom je langs diverse afstapmomenten om te spelen en even uit te rusten.

Naar de fietsroute.

Fietsroute De Bende van de Witte Veer in Loon op Zand

Noord-Brabant, omstreeks 1720: de bevolking lijdt onder Spaanse en Franse bezettingslegers. Overleven is het enige doel. In deze chaos vormen een groep landlopers, deserteurs en 'heydens' een roversbende. Ze plunderen boerderijen en landhuizen en verhandelen gestolen goederen en vee. De Bende van de Witte Veer, onder leiding van Swarte Johannes, schuilt diep in het ondoordringbare gebied tussen Loon op Zand en 's Gravenmoer. Deze fietsroute van 43 km neemt je mee op roverstocht. Zullen ze gepakt worden, verraadt een witte veer hen, of is het iets anders waardoor je ze op het spoor komt?

Naar de fietsroute.


Fietsroute Het Duvelsklökske van Sambeek

Al eeuwenlang vertellen ouders hun kinderen het verhaal over de klok en de toren, de pastoor en de duivel. Deze fietsroute van 18 km neemt je mee langs deze legende. De imposante Sint-Janstoren van Sambeek, ook wel 'knoeper' genoemd, torent hoog boven het Maasheggenlandschap uit. Op een gure kerstnacht ziet de pastoor een duivel dansen rond de torenspits. De duivel vergrijpt zich aan het kleinste klokje, precies de kerkklok waar de Sambekenaren zo dol op waren. Sindsdien is het kerkklokje spoorloos verdwenen. Maar waarom koos de duivel juist dit klokje?

Zoek mee naar het verdwenen Duvelsklökske en luister goed, misschien hoor je het wel ergens luiden.

Naar de fietsroute.


Fabel fietsroute in De Maasheggen

Lang geleden, toen de Romeinen door het Maasheggenlandschap trokken, schreef de beroemde Romeinse dichter Phaedrus fabels waarin dieren als mensen werden voorgesteld. Legionairs gaven deze verhalen door tijdens hun reis door de regio. Tijdens deze 15 kilometer lange fietsroute door de Maasheggen worden vijftien eigentijdse fabels verteld. Dieren en planten die in de natuur voorkomen, spelen de hoofdrol.

Langs de route vind je panelen met QR-codes waarmee je de spannende en leerzame fabels kunt beluisteren, bewerkt en ingesproken door schrijver Geurt Franzen uit Boxmeer.

Naar de fietsroute.

 

Over de Sagen & Legenden fietsroutes

Deze fietsroutes zijn gemaakt door VisitBrabant Routebureau. De routes zijn uitgezet via het Brabantse fietsknooppuntensysteem. Fiets eenvoudigweg van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Pijlen wijzen je de weg tussen de knooppunten. Buiten Sagen & Legenden fietsroutes, heeft VisitBrabant Routebureau nog diverse andere belevingsroutes in de thema’s Verhalen aan de grens, Food, Liberation en Van Gogh. Bekijk hier alle routes van het Routebureau.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant