Alkmaar - Stad en land vol kaas
Alkmaar Oudorp Zuidschermer
Komt de beste Goudse kaas ter wereld uit Alkmaar? Ja, want ‘Gouda’ is alleen een recept. In de polders ten oosten van Alkmaar wordt het toegepast op de romige melk van sterke, zwartbonte koeien, die grazen op wat ooit de bodem van een ziltdrassig meer was. Veehouders met grote liefde voor hun vak maken er een geweldig smaakvolle kaas van, herkenbaar aan zijn rode zegel. Inmiddels verkrijgbaar in talloze variaties van jong tot oud, met telkens nieuwe en verrassende toevoegingen.
Tot de 16e eeuw lag Alkmaar in een merengebied. Scheepvaart en de bijbehorende handel brachten de vestingstad grote voorspoed. Dat zie je nog altijd terug in de weelderige architectuur uit die tijd. De welvaart trok nieuwe bewoners aan, en om die groeiende bevolking te kunnen voeden was er in heel Noord-Holland behoefte aan meer landbouwgrond. Die werd gecreëerd door de aanleg van dijken rondom de meren, het graven van sloten en vaarten en daarna drooglegging met de inzet van meer dan vijftig windmolens. Eerst maalden ze het water uit de kleine watertjes weg. Daarna uit de grote. Het Schermeer, pal aan de oostzijde van de stad, was als laatste aan de beurt. In 1635 was de Schermerpolder klaar.
De grond was er echter minder vruchtbaar dan elders in het gebied. Het voormalige moerasland bleek wél prima geschikt voor grasland, en daarmee voor veehouderij en kaasmaken. Het was het begin van de oudste kaasmarkt van Nederland, op het Waagplein in Alkmaar. Tot de dag van vandaag wordt de kaasmarkt met al zijn tradities en folklore daar gehouden, elke vrijdag van maart tot oktober.
Het Waagplein is op deze fietsroute je eerste afstapplek. Op vrijdag als je naar de beroemde markt wilt. Op de meeste andere weekdagen om een bezoek te brengen aan het Kaasmuseum, gevestigd in het schitterende Waaggebouw. Het speelse, overzichtelijke museum is een belevenis op zich. Je komt er van alles te weten over de talloze facetten van kaasmaken. Tegelijkertijd word je getrakteerd op schilderijen, tekeningen, beelden, glas-in-lood en siersmeedkunst. Daarna vervolg je je weg door het nieuwe woon-en werkgebied Overstad, langs rietgedekte windmolens naar het kalme Oudorp en verder naar de stilte en uitgestrektheid van de Schermerpolder. Je ziet de ene prachtige stolpboerderij na de andere, steekt het Noord-Hollands kanaal over met een pontje en kunt ten slotte aanwippen bij biologische zuivelboerderij Het Vertrouwen in Akersloot. En als je nog steeds méér kaas wilt, kun je de dag bij verschillende restaurants rondom de Waag afronden. Met Alkmaarse kaassoep.
Let op!
Onderweg kom je een fietspontje tegen. De eerste dinsdag van de maand vaart het veerpontje Akersloot niet tussen 09:30 en 12:30 uur. Een alternatieve route is er niet, dus kijk in het afstapmoment om de overtocht te kunnen plannen.
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Wilmie Geurtjens.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd