Knooppuntenroute Veluwe
Knooppuntenroutes op de Veluwe
De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en is zo'n 91.200 hectare groot. Op de Waddenzee na is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden, wordt het gebied globaal begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. De Veluwe bestaat voornamelijk uit droge bossen, natte en droge heide, vennen en zandverstuivingen. De stuwwallen zijn gevormd in de voorlaatste ijstijd (zo’n 15.000 jaar geleden), doordat het landijs grote hoeveelheden, door de rivieren aangevoerd zand en grond voor zich uit en opzij duwden. Ga het ontdekken tijdens knooppuntenroutes op de Veluwe!
Fietsroutes in Nederland
Fiets de natuur in
Wie aan de Veluwe denkt, denkt aan bossen. Niet zo verwonderlijk, daar hebben ze er een heleboel van. Denk bijvoorbeeld aan de oude kroondomeinen rond Apeldoorn, de statige beukenbossen rond Garderen of de bossen van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Maar wist u dat de Veluwe vroeger veel minder bos had? Het gebied bestond toen voornamelijk uit zandverstuivingen. Daar is nog maar een klein deel van over, zoals bijvoorbeeld het Caitwicker Zand bij Kootwijk of het Beekhuizerzand bij Harderwijk. Maar fiets de natuur in op de Veluwe en zult u ook water tegenkomen. De Veluwe ligt namelijk ingeklemd tussen de Rijn, de IJssel en de Veluwse randmeren. Vooral die randmeren zijn geliefd bij watersporters, zij maken er in alle jaargetijden graag gebruik van. Maar kent u ook de Hierdense Beek? U maakt er kans om ijsvogels te spotten. Omdat de Veluwe naast bos, zand en water ook grote heidevelden bevat, is de Veluwe een bijzonder geliefd deel van Gelderland voor toerisme. Het kost dan ook geen enkele moeite om overnachtingsplaatsen te vinden: van de meest eenvoudige natuurcamping met alleen een pomp tot de meest luxe glamping, van eenvoudige bed & breakfasts tot 5-sterrenhotels: er is voor elk wat wils langs onze knooppuntenroutes.
Cultuur op de fiets
Wie graag cultuur wil opsnuiven bij het fietsen op de Veluwe, boft. Er is geschiedenis te vinden in oude steden zoals Harderwijk, Arnhem of Apeldoorn; en de Veluwe is ook het decor van historische feiten als de luchtlanding op de Ginkelse Heide. Nog jaarlijks springen hier parachutisten naar beneden als eerbetoon aan de oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Cultuur is ook te vinden in paleis Het Loo, waar prinses Wilhelmina de laatste jaren van haar leven doorbracht. Nu is het een schitterend museum met wisselende tentoonstellingen, die allemaal wel een link hebben met de monarchie in binnen- of buitenland. Vlakbij Het Loo ligt ook kasteel Het Oude Loo. Dit kleine kasteeltje wordt nog steeds gebruikt door de koninklijke familie. Daarom zijn alleen de tuinen rondom het kasteel te bezichtigen, in april en mei. Maak met de oude Rotterdamse tram een ritje over het park of eet poffertjes in de Zaanse Streek.
Ontdek Nationaal Park De Hoge Veluwe op de fiets
Ongeveer 5% van de Veluwe bestaat uit het Nationale Park De Hoge Veluwe, en dat is veel minder dan de meeste mensen denken. Het grootste gedeelte van het park ligt in de gemeente Ede, en voor een kleiner gedeelte in de gemeente Arnhem. Ontdek Nationaal Park De Hoge Veluwe op de fiets. Geen fiets bij de hand? De beroemde gratis witte fietsen die hier beschikbaar zijn geven al aan dat het park goed op fietsers is ingesteld. Al fietsend komt u door diverse landschapstypes van het Park, zoals loof- naald- en gemengde bossen, natte en droge heidevelden en stuifzandlandschappen. Ook is het ontzettend leuk om de tocht te combineren met culturele activiteiten op het park, zoals een bezoek aan het Kröller-Müllermuseum of aan het befaamde St. Hubertus-jachtslot. Een bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe is overigens niet gratis.
Fietsen langs de Randmeren
De Veluwse Randmeren zijn ontstaan door drooglegging van Flevoland. Deze meren zijn op de meeste plekken ruim 1 meter en op sommige plekken tot 5 meter diep. De Randmeren bestaan uit het Drontermeer, het Veluwemeer en het Wolderwijd/Nuldernauw. Vanaf het jaar 2000 is er gestart met het aanleggen van een paar eilanden tussen het Harderbroek in Flevoland en de Hierdense beek in Gelderland. Ter hoogte van Horst, in het Wolderwijd, is er een plek gecreëerd voor watervogels, door kunstmatige dammen aan te brengen. Fietsen langs de Randmeren is dus interessant voor vogelaars! De dammen zijn er overigens niet alleen voor de vogels aangelegd, maar ook ter bevordering van de groei van waterplanten. Want ook water hoort bij de Veluwe!