Knooppuntenroute Friesland

Fietsknooppunten Friesland

Knooppuntenroutes in Friesland

Friesland is een paradijs voor fietsliefhebbers. Via de fietsknooppunten wordt het ontdekken van deze provincie eenvoudig, gemakkelijk en onvergetelijk! Volg de nummers op de borden langs schilderachtige stadjes, langs eindeloze meren zoals het Sneekermeer en door weidse natuur, zoals het Nationaal Park De Alde Feanen. Geniet van eindeloze uitzichten over het Friese platteland, over de Waddenzee of het IJsselmeer. Onze zorgvuldig samengestelde fietsroutes in Friesland laten je niet alleen kennismaken met de prachtige landschappen, maar ook met de rijke cultuur en historie van Friesland.

Fietsroutes in Friesland

Veerpontjes op de knooppuntenroutes

Friesland heeft ongeveer evenveel water als land en dat is soms best een uitdaging. Gelukkig zijn er veel veerpontjes in de vaart die je veilig en vaak voordelig naar de overkant van het water brengen. Zo kun je rustig je knooppuntenroute vervolgen. Maar let op, niet alle pontjes varen het hele jaar door! Bekijk hier per regio welke veerponten er zijn en bekijk voor je dagje uit het vaarschema, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Elfstedentocht fietsen langs de knooppunten

Zodra het kwik een paar graden onder nul zakt steekt hij de kop op: de Elfstedenkoorts. Voor het fietsen van de Elfstedentocht hoef je gelukkig geen strenge wintervorst af te wachten. Je kunt elk seizoen genieten van de elf mooiste en oudste steden van Friesland! Stap op de fiets en maak de tocht van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer terug naar Leeuwarden. Via de knooppunten kun je gemakkelijk zelf je route uitstippelen. Je kunt ook de steden één voor één aandoen. Bekijk daarvoor eens de 11 mooiste fietsroutes door de Friese Elf Steden, met een mooie fietsroute door elke stad.

Fietsknooppunten door Friese natuur

In deze provincie is ongelooflijk veel natuur te zien. Van drassig veen en moeras, tot zandduinen en meren die ooit zee waren. Van coulisselandschappen tot weidse polders. Wat je zeker niet mag overslaan, zijn de bossen in Friesland. Wilde wouden, lommerrijke landgoederen en statige bossen: je vindt het allemaal in deze uitgestrekte provincie. Het is te veel om alle natuurgebieden op te noemen, maar we zetten een aantal natuurlijke hoogtepunten voor je op een rij. De natuurgebieden zijn - op Schiermonnikoog na - allemaal via de fietsknooppunten te verkennen.

Nationale Parken:

Nationale Landschap

  • Noardlike Fryske Wâlden (tussen Dokkum en Drachten)
  • Zuidwest Fryslân

Bossen

Cultuur in Friesland

Onze fietsroutes je langs tal van culturele uitstapjes in Friesland. De provincie zit geschiedenis, tradities en cultureel erfgoed. We noemen hier alvast een aantal bijzonderheden:

  • Stedentrip naar historische steden zoals Leeuwarden, Sneek, Harlingen, Franeker, Bolsward en Dokkum. Deze steden bieden een unieke mix van oude grachten, monumentale panden, stadspoorten en musea. Elk van deze steden heeft zijn eigen verhaal: van Sneek met zijn beroemde Waterpoort tot Dokkum, bekend om het verhaal van Bonifatius. In Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, kun je het Fries Museum en de scheve Oldehove-toren niet missen. Wist je dat Leeuwarden in 2018 de Europese hoofdstad van Cultuur was? Sinds 2019 mag het zich ook de UNESCO City of Literature noemen, waarmee het onderdeel is van het UNESCO Creative Cities Network.
  • Kunst en ambachten zijn sterk verweven met de Friese cultuur. Bezoek musea zoals het Princessehof Keramiekmuseum in Leeuwarden, waar je bijzondere keramiekcollecties kunt bewonderen, of het Jopie Huisman Museum in Workum, gewijd aan de gelijknamige Friese schilder. In veel plaatsen worden nog altijd traditionele ambachten zoals het maken van klompen en schepen beoefend.
  • Friese taal en tradities spelen een grote rol in het dagelijkse leven. Friesland is de enige provincie met een officiële tweede taal, het Fries. In dorpen en steden kom je de Friese cultuur tegen in de vorm van muziek, poëzie en volksfeesten zoals de beroemde Sneekweek en het Skûtsjesilen. Ook kun je een kijkje nemen in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek om meer te leren over de eeuwenoude maritieme tradities.
  • Oorlogsgeschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in Friesland. Bezoek het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk, waar je meer leert over de rol van Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Ook het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden geeft een indrukwekkend beeld van het Friese verzet.
  • Kastelen en state-boerderijen sieren het Friese landschap. Een bezoek aan Poptaslot in Marssum of het Martenahuis in Franeker laat je kennismaken met de rijke historie van Friese adellijke families. De vele ‘staten’ en ‘stinsen’ getuigen van een verleden vol invloedrijke landadel.
  • UNESCO Werelderfgoed is ook in Friesland te bewonderen. De Waddenzee, het unieke natuurgebied dat zich langs de noordelijke kust uitstrekt, staat bekend om zijn getijdenlandschap en rijke biodiversiteit. Een bezoek aan een van de Waddeneilanden zoals Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog maakt je ervaring compleet. In Franeker kun je een bezoek brengen aan het Eise Eisinga Planetarium, ook Werelderfgoed. Tot slot vind je in Lemmer het Werelderfgoed het Woudagemaal.
  • Streekproducten mogen tijdens je fietstocht niet ontbreken. Proef de beroemde Friese oranjekoek, suikerbrood, Beerenburg en ambachtelijke kazen. In steden als Harlingen en Makkum kun je genieten van verse vis en zeevruchten, terwijl je in Joure terechtkunt voor een kop authentieke Friese koffie.

Praktische & Toeristische informatiepunten

  • Fietsenmakers, zoals Shimano Service Centers, vind je gemakkelijk in onze app. Start een route zodat de route op de kaart wordt weergeven. Tik op het oogje en schakel alle afstapmomenten in. Zoek vervolgens langs de route naar een fietsenmaker, te herkennen aan dit icoon:
    Fietsenmaker Service Center
  • Parkeergelegenheden
    Kom je met je fiets achterop de auto, dan wil je natuurlijk je auto kwijt kunnen op een praktische plek. In Noord-Holland vind je de TOP's: Toeristische OverstapPunten. Deze punten zijn ingericht om van het ene vervoersmiddel over te stappen op het andere vervoersmiddel, bijvoorbeeld van de auto over op de fiets. De TOP's zijn voorzien van ruime, vaak gratis parkeerplaatsen dicht bij een fietsknooppunt. Bekijk hier een overzicht van alle TOP's in Friesland.
  • Fietsverhuur
    Op veel plekken in de provincie kun je fietsen huren, bijvoorbeeld bij hotels en campings. Op de volgende verzamelpagina's kun je een geschikte fietsverhuurder vinden.
  • Toeristische informatie
    In de Fietsnetwerk App kun je al heel veel informatie lezen over de omgeving, het ontstaan van de landschappen en over de highlights in Friesland. Deze highlights hebben wij namelijk al per route geselecteerd en voor je aan de knooppuntenroutes toegevoegd. Wil je meer informatie of andere activiteiten ondernemen? Kijk dan eens bij de VVV's en Toeristische informatiepunten in Friesland. Ook een Bezoekerscentrum is een aanrader om meer te weten te komen over het landschap.

Veelgestelde vragen

Wat zijn fietsknooppunten?

Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn. Elk knooppunt heeft een uniek nummer van 01 t/m 99. Tussen de twee knooppunten loopt een bewegwijzerde route. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen. Op veel plekken langs de knooppuntenroutes vind je een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende punten. Zo kun je je route elk moment aanpassen naar wens.

Een fietsknooppunten bordje

Heb je Fietsnetwerk Premium? Dan kun je tijdens het fietsen van een route ook alle knooppunten in de omgeving bekijken in de app. Hoe dat werkt, zie je in deze video.

Wat is de beste app voor fietsknooppunten?

Er zijn meerdere apps die je kunt gebruiken om zelf een route over de fietsknooppunten te plannen. Hier zijn enkele opties:

  • Voor professioneel samengestelde en thematische fietsroutes download je de Fietsnetwerk App. De knooppuntenroutes zijn dagelijks actueel en voorzien van de mooiste bezienswaardigheden en fijne horeca;
  • Als je zelf een route wilt plannen kun je de Fietsknoop app downloaden;
  • Daarnaast is er ook de app van de Fietsersbond, die niet alleen fietsknooppunten toont, maar ook andere handige functies heeft zoals het plannen van een route op basis van adres of postcode, het vinden van fietsenstallingen en het bekijken van de weersverwachting;
  • Een andere optie is de ANWB Fietsen app, waarin je naast de fietsknooppunten ook informatie vindt over horeca, fietsenmakers en bezienswaardigheden in de buurt van de route.

De meeste van deze apps zijn gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel sommige mogelijk extra functies bieden als onderdeel van een betaald Premium abonnement.

De app van Fietsnetwerk is gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store

Hoe maak ik een GPX-bestand van de fietsknooppunten?

Er zijn verschillende manieren om een GPX-bestand van een fietsknooppuntenroute te maken, afhankelijk van de tools die je tot je beschikking hebt. Hieronder vind je enkele suggesties:

  1. Downloaden via de website: Als je onze website gebruikt en je hebt een mooie route gevonden, dan kun je deze printen of downloaden. Klik op 'Download als GPX-formaat'. Dit bestand kun je vervolgens overzetten naar je fietsnavigatie-apparaat. Tip! Voeg voor het downloaden de afstapmomenten toe aan de route. Deze punten worden meegenomen in het GPX-bestand.

  2. Fietsnetwerk App: Als je onderweg onze fietsroute app gebruikt, kun je vaak de route exporteren als GPX-bestand. In de Fietsnetwerk app kun je bij een route kiezen voor "GPX exporteren". Dit bestand kun je vervolgens delen of overzetten naar je navigatie-apparaat.

  3. Online conversietools: Als je de fietsknooppuntenroute hebt uitgestippeld op een kaart, bijvoorbeeld via Google Maps, kun je gebruik maken van een online conversietool om de route om te zetten naar een GPX-bestand. Een voorbeeld van zo'n tool is GPS Visualizer.

Het is ook mogelijk om met behulp van GPS-apparaten en software zelf een GPX-bestand te maken van de route die je hebt gefietst. Hiermee kun je de route opslaan en delen met anderen of gebruiken voor toekomstige fietstochten.

In deze video laten we zien hoe je een GPX-bestand downloadt via de app en deze in je GPS-apparaat zet.

Is de Fietsnetwerk App gratis?

De fietsroute app van Fietsnetwerk is gratis te downloaden en te gebruiken. Je hebt hierbij toegang tot duizenden recreatieve fietsroutes in Nederland en België en kunt gebruik maken van de basisfuncties van de app (waaronder de routebegeleiding). Als gratis gebruiker kun je een gratis account aanmaken, maar je kunt de app ook helemaal zonder account gebruiken.

Download de app via de Apple App Store of Google Play Store.

Wil je gebruik maken van meer functies binnen de app, zoals:

  • een advertentievrije omgeving;
  • uitgebreidere routebegeleiding;
  • de route in verschillende schermweergaven kunnen volgen;
  • je eigen fietsprofiel;
  • je favoriete routes kunnen opslaan;
  • je gefietste routes bijhouden;
  • toegang tot de Premium fietsroutes?

Upgrade je account dan met een Premium abonnement. Bekijk de mogelijkheden op Fietsnetwerk App Premium.

Het is ook mogelijk om tijdelijk te genieten van de Premium functies. Bij aanschaf van een exclusieve Premium fietsroute, kun je tijdens het fietsen van die route optimaal gebruik maken van alle Premium functies. Bekijk hier alle voordelen van Premium en de Premium fietsroutes:

Wat te doen in Friesland?

Er is ontzettend veel te zien en te beleven in deze provincie! Wij zetten per categorie een aantal belangrijke toeristische attracties op een rijtje.

Dierentuinen

  • AquaZoo, Leeuwarden

Pretparken

  • Doolhofpark Bakkeveen, Bakkeveen
  • Duinen Zathe, Appelscha
  • Kameleondorp, Terherne
  • Sybrandy's Speelpark, Oudemirdum

Musea:

  • Heksenmuseum De Heksenhoeve, Appelscha
  • Volkssterrenwacht Observeum, Burgum
  • Titus Brandsma Museum, Bolsward
  • IJstijdenmuseum, Buitenpost
  • Museum Dokkum, Dokkum
  • Natuurmuseum Bruinenberg, Dokkum
  • Museum Drachten, Drachten
  • Vlasmuseum It Braakhok, Ee
  • Skûtsjemuseum, Eernewoude
  • Kaatsmuseum, Franeker
  • Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Franeker
  • Museum Martena, Franeker
  • Museum Opsterland, Gorredijk
  • Museum Hert fan Fryslân, Grou
  • Museum Belvédère, Heerenveen
  • Museum Heerenveen, Heerenveen
  • Museum Hindeloopen, Hindeloopen
  • Eerste Friese Schaatsmuseum, Hindeloopen
  • Museum Nooitgedacht, IJlst
  • Kerkmuseum Jannum, Janum
  • Museum Joure, Joure
  • Kazemattenmuseum, Kornwerderzand
  • Fries Museum, Leeuwarden
  • Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden
  • Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden
  • Museum Blokhuispoort, Leeuwarden
  • Museum De Grutterswinkel, Leeuwarden
  • Natuurmuseum Fryslân, Leewarden
  • Indian Motorcycle Museum, Lemmer
  • Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer
  • Museum 't Fiskershúske, Moddergat
  • Elvis Presley Museum, Molkwerum
  • Nationaal Vlechtmuseum, Noordwolde
  • Museum Stedhûs Sleat, Sloten
  • Fries Scheepvaart Museum, Sneek
  • Museum 't Ponthús, Stavoren
  • Museum 't Kiekhuus, Wolvega
  • Museum it Tsiispakhûs, Wommels
  • Jopie Huisman Museum, Workum
  • Museum Warkums Erfskip, Workum

Kastelen en buitenplaatsen:

  • Unia State, Beers
  • Heeremahuis, Bolsward
  • Martenastate, Conjum
  • Klein Botnia, Franeker
  • Camminghahuis, Franeker
  • Martenastins, Franeker
  • Crack State, Heerenveen
  • Epemastate, IJsbrechtum
  • Dekema State, Jelsum
  • Herema State, Joure
  • Keimpemastins, Leeuwarden
  • Princessehof, Leeuwarden
  • Stadhouderlijk Hof, Leeuwarden
  • Poptaslot, Marssum
  • Stania State, Oenkerk
  • De Klinze, Oudkerk
  • Schierstin, Veenwouden
  • Ald Slot, Warga

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant