Knooppuntenroutes

Wat zijn knooppuntenroutes?

Wat zijn knooppuntenroutes?

Knooppuntenroutes worden ontworpen met behulp van het fietsknooppunten systeem in Nederland. Door het aan elkaar koppelen van losse knooppuntennummers onstaat er een unieke fietsroute. Het systeem is landelijk opgezet en kan iedereen inzetten om een eigen knooppuntenroute te maken. Verschillende organisaties maken gebruik van dit systeem om routes te ontwerpen, zoals Fietsnetwerk dit ook doet, maar dan nog een stapje verder.

 

Fietsroutes in Nederland

Hoe ontstaan de fietsroutes van Fietsnetwerk?

Hoe ontstaan de fietsroutes van Fietsnetwerk?

Alle knooppuntenroutes worden handmatig en met zorg ontworpen door onze route editors. Aan elke fietsroute koppelen wij een thema dat de basis vormt van de knooppuntenroute. Het thema ontstaat vaak door een samenwerking met horeca ondernemers of andere partners zoals de Vogelbescherming, UNESCO Werelderfgoederen en Natuurmonumenten. In de (gekozen) omgeving van de partner zoeken wij naar leuke afstapmomenten en locaties om doorheen te fietsen. Ook vinden wij het als fanantieke fietsers het maar al te leuk om onze routes zelf uit te testen! 

Afstapmomenten bezoeken tijdens de knooppuntenroute

Afstapmomenten bezoeken tijdens de knooppuntenroute

Aan alle knooppuntenroutes voegen wij meerdere afstapmomenten toe zodat je van elke fietsroute een dagje uit kunt maken. Alle afstapmomenten hebben een eigen weergave gekregen en zijn dus knooppunthouder geworden bij Fietsnetwerk. Deze 'knooppunthouders' liggen allemaal in de buurt van de knooppuntenroute. Je kiest zelf welke afstapmomenten je wel en niet meeneemt tijdens het uitje. Het aanbod kan erg verschillen per fietsroute, dus bekijk welke het beste past bij jouw interesses. Om het makkelijker te maken hebben we ze de afstapmomenten in twee categorieën geplaatst: zien- en doen locaties.

Onder de 'zien locaties' vallen voornamelijk bezienswaardigheden en locaties waar je heerlijk kunt wandelen. Van elke omgeving laten wij jou de mooiste vruchten proeven die ook vaak uniek zijn aan het gebied. Het aanbod is uiteenlopend met onder andere museau, boerderijen, monumenten, molens, landgoederen, uitkijktorens en nog veel meer.

In het toevoegen van 'doen locaties' zijn wij erg kieskeurig en plaatsen vaak maar enkele (en de beste) activiteiten. Vaak zijn deze locaties direct te koppelen aan het thema van de knooppuntenroutes. Onderweg kom je altijd een horeca onderneming tegen als ideale start/eind locatie of voor een verdiende pauze. Andere activiteiten zijn verblijflocaties, attractieparken, musea, proeverijen, etc.

 

Knooppuntenroutes fietsen met de Fietsnetwerk app

Knooppuntenroutes fietsen met de Fietsnetwerk app

Naast dat je de knooppunten fietsroutes kunt downloaden op de website, zijn ze ook te fietsen met de Fietsknooppunten App. Tijdens het fietsen van knooppuntenroutes via de App krijg je zelfs een melding wanneer je bij het desbetreffende knooppunt bent aangekomen. Ook krijg je gelijk te zien wat het volgende knooppunt wordt en of er nog leuke afstapmomenten in de buurt te vinden zijn. Knooppuntenroutes fietsen via de website of via de App is een unieke belevenis die iedere recreatieve fietser niet aan zich voorbij mag laten gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik een knooppunten route?

Een knooppuntenroute maak je door de fietsknooppunten aan elkaar te koppelen. Het fietsroutenetwerk geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn met het ontwikkelen van fietsroutes. Het voordeel is dat ze je over veilige wegen sturen en je recreatieve bezienswaardigheden zult tegenkomen. Uiteraard kan je zelf uitzoeken hoe je de knooppunten aan elkaar koppelt om een fietsroute te maken. Ook kan je gebruik maken van een fietsroute aanbieder zoals Fietsnetwerk. Dit scheelt je een hoop uitzoekwerk en de route editors zijn experts in het creëren van de leukste knooppuntenroutes!  

Hoe werkt een fietsroute met knooppunten?

Fietsroutes worden ontwikkeld met behulp van de bekende fietsknooppunten. Door deze knooppunten, die je langs het fietspad tegenkomt, aan elkaar te koppelen ontstaan er knooppuntenroutes. Ze zijn op te merken aan de groene bordjes met witte 2-cijferige letters. Je kunt zelf de knooppunten aan elkaar koppelen of gebruik maken van een website die kant-en-klare knooppuntenroutes aanbiedt. 

Wat is de beste app voor fietsknooppunten?

Er zijn meerdere apps die je kunt gebruiken om zelf een route over de fietsknooppunten te plannen. Hier zijn enkele opties:

  • Voor professioneel samengestelde en thematische fietsroutes download je de Fietsnetwerk App. De knooppuntenroutes zijn dagelijks actueel en voorzien van de mooiste bezienswaardigheden en fijne horeca;
  • Als je zelf een route wilt plannen kun je de Fietsknoop app downloaden;
  • Daarnaast is er ook de app van de Fietsersbond, die niet alleen fietsknooppunten toont, maar ook andere handige functies heeft zoals het plannen van een route op basis van adres of postcode, het vinden van fietsenstallingen en het bekijken van de weersverwachting;
  • Een andere optie is de ANWB Fietsen app, waarin je naast de fietsknooppunten ook informatie vindt over horeca, fietsenmakers en bezienswaardigheden in de buurt van de route.

De meeste van deze apps zijn gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel sommige mogelijk extra functies bieden als onderdeel van een betaald Premium abonnement.

De app van Fietsnetwerk is gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store

Wie zijn verantwoordelijk voor de fietsroutes?

De verantwoordelijkheid voor het fietsknooppuntensysteem ligt in de meeste gevallen bij de regionale of lokale overheid, zoals provincies of gemeenten. Deze instanties zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, onderhouden en bewegwijzeren van het fietsknooppuntennetwerk en zorgen er zo voor dat fietsers veilig en gemakkelijk van punt A naar punt B kunnen fietsen.

In sommige gevallen zijn er ook samenwerkingsverbanden tussen verschillende overheidsinstanties en/of particuliere organisaties die verantwoordelijk zijn voor het fietsknooppuntensysteem. Zo wordt het netwerk in Nederland bijvoorbeeld ontwikkeld en onderhouden door regionale toerismebureaus, terwijl in België de provincies verantwoordelijk zijn.

Daarnaast zijn er ook verschillende commerciële organisaties die diensten aanbieden rondom het fietsknooppuntensysteem, zoals fietsrouteplanners en -apps, die gebruik maken van de informatie die de overheid beschikbaar stelt.

Bij missende, onduidelijke of vernielde fietsknooppunten bordjes langs de fietsroute kan je dit melden bij meldpuntroutes.nl.

Hoe maak ik een knooppunten route?

Het maken van een knooppuntenroute is heel eenvoudig. Een knooppuntenroute maak je door de fietsknooppunten aan elkaar te koppelen. Het fietsroutenetwerk geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn met het ontwikkelen van fietsroutes. Het voordeel is dat ze je over veilige wegen sturen en je recreatieve bezienswaardigheden zult tegenkomen. Uiteraard kan je zelf uitzoeken hoe je de knooppunten aan elkaar koppelt om een fietsroute te maken. Ook kan je gebruik maken van een fietsroute aanbieder zoals Fietsnetwerk. Dit scheelt je een hoop uitzoekwerk en de route-editors zijn experts in het creëren van de leukste knooppuntenroutes!  

Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Kies een startpunt
    Bepaal waar je jouw fietstocht wilt beginnen. Gebruik een fietskaart, een fietsrouteplanner of een fietsroute app om de dichtstbijzijnde knooppunten te vinden. Kijk naar het nummer van het eerste knooppunt waar je naartoe wilt fietsen. In deze video laten we zien hoe je een startpunt of parkeerplaats kunt vinden om je dagje fietsen met de Fietsnetwerk App te starten.

  2. Bepaal de volgorde
    Noteer de knooppunten waar je langs wilt fietsen in de juiste volgorde. In de fiets app van Fietsnetwerk.nl hoef je dit niet meer te doen: onze routeredacteurs hebben de mooiste en meest complete knooppuntenroutes al voor je uitgestippeld.

  3. Fiets de route
    Volg de knooppunten van het ene naar het andere punt. Onderweg zie je altijd de volgende knooppunten staan, zodat je altijd weet waar je naartoe moet. Fiets je met onze fietsroute app, dan kun je de eenvoudige routebegeleiding volgen zoals uitgelegd in de video:

  4. Optioneel: Voeg afstapmomenten toe
    Als je onderweg wilt stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties, kun je deze ook toevoegen aan de route. De Fietsnetwerk App begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.

Als je deze stappen hebt gevolgd, ben je klaar om te gaan fietsen!

Hoe kan ik mijn fietsroutes personaliseren?

Voor de mooiste fietsbeleving wil je uiteraard een route fietsen die past bij jouw interesses en voorkeuren. Daarom hebben we een aantal filters ingebouwd waardoor het voor jou mogelijk is om de fietsroutes te personaliseren. We lichten ze hieronder voor je toe:

- Filter op locatie: kies op plaatsnaam, provincie of streek.

- Filter op afstand: geef de gewenste minimum en maximum lengte aan.

- Filter op thema: selecteer een thema die passen bij jouw interesses.

In deze video laten we zien hoe je dat doet.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant