Voormalig Huis van bewaring
Voormalig Huis van bewaring aan de Brink
Opschrift Huis van bewaring
Huis van bewaring met plaquette
Het 11 december laantje naar de Brink
Ter herinnering aan de overval op 11 dec 1944
Voormalig Huis van bewaring

Voormalig Huis van bewaring - Assen

N 52.9938761 / E 6.5645439

Knokploeg Noord-Drenthe hield zich, naast de gebruikelijke verzetsacties, bezig met wapendroppings. Ze stonden in nauw contact met het Bureau Inlichtingen in Londen. Na overvallen te hebben gepleegd op gemeentehuizen voor persoonsbewijzen en radio’s, op distributiekantoren voor voedselbonnen en een mislukte aanslag op een oliebron in Schoonebeek, kwam het verzoek vanuit Londen om op zoek te gaan naar geschikte plaatsen voor wapendroppings. Die plaatsen werden gevonden en de droppings werden voorbereid. Een aantal geheim agenten voegde zich vanuit Londen bij de knokploeg om de droppings te begeleiden en andere acties op te zetten om de opmars van de geallieerden te vergemakkelijken. Bruggen werden opgeblazen en obstakels werden uit de weg geruimd.

De eerste droppings verliepen volgens plan. Samen met boeren uit de buurt zorgen de KP’ers ervoor dat de containers werden uitgepakt en ontmanteld en het afval werd afgevoerd. Ondanks dat de Duitsers onraad roken en de patrouilles van de Sicherheitsdienst toenamen, besloot Londen nog eenmaal een dropping uit te voeren bij Bruntinge. Wat zij niet wisten is dat de zenders van de geheim agenten inmiddels waren uitgepeild door de bezetter. Dus toen een groep van zeven verzetsstrijders van Knokploeg Noord-Drenthe op 26 oktober 1944 voor de laatste keer een container met wapens had verwerkt en terug wilde naar hun verblijfsadressen werden zij overvallen door de Sicherheitsdienst die de mannen arresteerde en overbracht naar het huis van bewaring in Assen.

In het huis van bewaring werden de KP’ers drie weken lang verhoord en zwaar mishandeld. Toch lieten de mannen geen woord los. Allen zaten in afzondering opgesloten, zodat zij niet met elkaar konden overleggen en hun verhalen met elkaar afstemmen. Het was de leden van KP Noord-Drenthe, die niet vastzaten, ter oren gekomen, dat de zeven inmiddels op de dodenlijst stonden en het gerucht ging dat ze op 12 december geëxecuteerd zouden worden. In het verzetshuis aan de Kloosterstraat 9 werden plannen gesmeed om de gevangenen van de dodenlijst te bevrijden.

Het pand waar het huis van bewaring in was gevestigd is gebouwd in 1840 en is inmiddels een rijksmonument. Bij het huis is een gedenkplaat geplaatst ter herinnering van de slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog vanuit deze gevangenis naar concentratiekampen of fusilladeplaatsen zijn gebracht.

Voormalig Huis van bewaring
Voormalig Huis van bewaring aan de Brink
Opschrift Huis van bewaring
Huis van bewaring met plaquette
Het 11 december laantje naar de Brink
Ter herinnering aan de overval op 11 dec 1944

Voormalig Huis van bewaring
Brink 9
9401 HS Assen

Contactgegevens

Het voormalig Huis van Bewaring is niet toegankelijk voor bezoekers. De plaquette bevindt zich aan de buitenzijde van het pand.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.