Toen in 1918 honderdvijftig werkelozen uit Amsterdam naar de Veluwe werden gehaald om het terrein klaar te maken, werden zij opgevangen in houten barakken. Toen de Amsterdammers weer vertrokken werden de barakken afgebroken en het hout elders op het terrein hergebruikt voor de bouw van de andere gebouwen.
In de jaren die volgden werden er huizen gebouwd in de nabije omgeving van het zendstation, voor de werknemers van de PTT en hun gezinnen. De werknemers moesten, in geval van storingen, dag en nacht bereikbaar zijn, dus het was belangrijk dat zij niet te ver van het zendstation woonden. Voor de vrijgezelle mannen was geen woning beschikbaar, zij werden gehuisvest in het tehuis voor ongehuwde ambtenaren in gebouw H.
Zo ontstond het buurtschap Radio Kootwijk, dat valt onder de gemeente Apeldoorn. In de hoogtijdagen woonden er zo'n 200 mensen verdeeld over 24 eenvoudige dienstwoningen, een aantal ingenieurswoningen en het tehuis. Het werd een hechte gemeenschap en de PTT zorgde goed voor haar personeel. Zo werden de kinderen iedere dag met de bus naar school gebracht in Apeldoorn en mochten de echtgenotes op maandag, met net zo'n bus, naar de stoffenmarkt in Apeldoorn.
Nadat er voor de ongehuwde ambtenaren ook woningen beschikbaar kwamen, werd het tehuis een hotel voor zowel ambtenaren als toeristen. In 2006 is gebouw H door brand zwaar beschadigd. Het staat al jaren leeg. Regelmatig zijn er gegadigden om het te kopen en op te knappen. Zij hebben plannen om er een hotel of herstellingsoord van te maken. Maar omdat het in een Natura 2000 gebied ligt, is de kans dat dat gebeurt niet zo groot.
Tehuis voor ongehuwde ambtenaren
Radioweg 7
7348 BG
Radio Kootwijk
Contactgegevens