Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Lochemse Joodse gemeenschap een inktzwarte periode meegemaakt. Van de 118 Joden die door de Nazi's ruw werden weggevoerd keerden er uiteindelijk achttien zwaar getraumatiseerd terug. In 1947 werd de Joodse gemeente officieel opgeheven en de overgebleven Lochemse Joden werden ondergebracht bij de gemeente in Borculo.
In 1950 werd het bezit van de inmiddels sterk vervallen synagoge overgedragen aan de burgerlijke gemeente Lochem. Pas in 1983, toen Lochem haar 750-jarig bestaan vierde, werd er nagedacht over de gebeurtenissen tijdens de deportatie van de joden in de oorlog. Op 1 maart zag de Stichting ter Nagedachtenis van de Joodse Medeburgers in Lochem het levenslicht. Doelstelling was het behoud van de voormalig synagoge als blijvende herinnering en in het verlengde daarvan de restauratie van het gebedshuis. De officiële opening vond plaats op 2 mei 1993. Het gebouw kreeg vanaf die tijd de functie van herdenkingscentrum. Een ingetogen herdenkingsmonument dat aan volgende generaties wordt doorgegeven. Buiten is duidelijk een gedenkplaat te zien met informatie. Binnen in het herdenkingscentrum is een gedenkboek tentoongesteld. Deze bevat de namen van de omgebrachte Lochemse Joden.
De stichting beheert de voormalige synagoge en stelt zich ten doel: “Bekendheid geven aan de geschiedenis van de Joodse medeburgers in de gemeente Lochem en de herinnering aan hen levend houden door onder meer het organiseren van verschillende activiteiten in de voormalige Synagoge”. Bron: Synagoge Lochem
"Opdat de herinnering niet verduisterd wordt".
Synagoge Lochem
Westerwal 6
7241 BC
Lochem
Contactgegevens
T: + 31 573-258825
E: synagogelochem@gmail.com
W: https://www.synagogelochem.nl/