Steltlopers vind je veel bij drassige veenlandschappen. Met hun lange dunne poten kunnen ze zich perfect voortbewegen op de natte bodem. De lange dunne snavel zorgt ervoor dat ze makkelijk diep in de grond kunnen wroeten, op zoek naar insecten in de bodem. Steltlopers zijn daarom weidevogels bij uitstek. Kun jij de verschillende soorten herkennen?
Grutto
De grutto is sinds 2015 de nationale vogel van Nederland, omdat er in het broedseizoen tienduizenden naar Nederland komen. De naam komt van hun roep: een luid en helder 'gruttoooo, gruttoooo'. Het zijn bruine vogels met een witte buik met zwart-witte banden, op de vleugels zie je een dikke witte vleugelstreep. Het mannetje heeft daarnaast een steenrode vlek op zijn nek en kop. De grutto's zijn tussen februari en augustus in Nederland.
Tureluur
De tureluur herken je aan lange, rood-oranje poten, oranje snavel en een brede witte achterrand op de vleugels. Ook de naam van de tureluur komt van zijn roep, die klinkt als 'tjululu'. Deze vogel is erg kwetsbaar en staat op de rode lijst van Nederlandse broedvogels. Sommige tureluurs overwinteren in Nederland, maar veel trekken naar warmere oorden. Tussen maart en september zijn ze veel in Nederland te zien.
Scholekster
Deze zwart-witte vogels zijn te herkennen aan hun hoge poten, maar vooral aan hun knaloranje snavel. Die snavel is ook erg bijzonder: hij verandert van vorm! In de zomer is hij puntiger om makkelijk in de grond te kunnen prikken op zoek naar wormen, in de winter vertrekken de scholeksters naar het Wadden- en Deltagebied en wordt hun snavel stomper. Dan gebruiken ze hem als beitel om kokkels en schelpdieren open te breken. De scholekster is vaak erg luidruchtig. Als hij vliegt, hoor je hem een hoog en schel 'te-piet!' roepen.
Kievit
De kievit is ook een zwart-witte vogel, maar heeft kortere poten en een opvallende kuif. Tijdens de balts maken de mannetjes spectaculaire buitelingen in de lucht. Het geluid is te herkennen aan dat ook de kievit zijn eigen naam roept. Sommigen blijven in de winter in Nederland, maar de meeste kieviten zijn te zien tussen maart en oktober.
Watersnip
Een vrij zeldzame weidevogel en vaak ook erg moeilijk te zien, omdat hij goede schutkleuren heeft. De watersnip heeft een lange, spitse snavel een bruin-witte strepen op zijn kop. Als hij vliegt is hij beter te herkennen. Hij schiet zigzaggend omhoog en roept daarbij een schor 'skrètsj, skrètsj'. Ze leven tussen maart en mei in Nederland, daarna vertrekken ze.
Kemphaan
De kemphaan is in Nederland zo goed als uitgestorven. Door de juiste maatregelen te treffen, hopen natuurorganisaties de kemphaan weer terug naar Nederland te trekken. De vogel kent een spectaculaire baltsperiode. De mannetjes hebben dan een prachtige, uitgebreide verentooi en houden dan schijngevechten.
Steltlopers spotten
Poppendammergouw 17
1028 AZ
Amsterdam
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |