Johan de Witt was een invloedrijke Nederlandse staatsman uit de 17e eeuw, geboren op 24 september 1625 in Dordrecht. Als raadpensionaris van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van 1653 tot 1672, speelde hij een cruciale rol in de politiek en economie van het land. De Witt was een voorstander van de republikeinse staatsvorm en stond bekend om zijn oppositie tegen de Oranje-familie.
Zijn tijd in het ambt stond bekend als het Eerste Stadhouderloze Tijdperk, een periode waarin de Republiek geen stadhouder had. Johan de Witt's leiderschap droeg bij aan de bloei van de Nederlandse Gouden Eeuw, een tijd van economische en culturele welvaart.
Helaas eindigde zijn leven tragisch. In het rampjaar 1672, toen Nederland werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en twee Duitse bisdommen, verloren de Nederlanders vertrouwen in hun leiders. Op 20 augustus 1672 werden Johan en zijn broer Cornelis door een woedende menigte vermoord in Den Haag. Deze gebeurtenis wordt gezien als een van de meest beschamende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.
Zijn nalatenschap wordt herdacht met een standbeeld (gemaakt door Fré Jeltsema) op het Buitenhof in Den Haag. Het standbeeld van Johan de Witt wijst met zijn rechterhand naar de precieze plek waar zijn onthoofding plaatsvond.
Foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189749
Standbeeld Johan de Witt
Buitenhof 33
2513 AH
Den Haag
Contactgegevens