Als je ter hoogte van Hoogend 20 kijkt richting het Grootzand, zie je in het midden van het kleine bruggetje een sluitsteen met het hoofd van Grutte Pier. Toen Pier zijn laatste strijd gestreden had en teleurgesteld terugkeerde naar Friesland, was Sneek de enige Friese stad waar hij terecht kon. Hij leefde er ruim een jaar, in eenzaamheid. Hij zou gewoond hebben aan het Grootzand 12, in het verlengde van de brug, en er ook gestorven zijn.
Maar zekerheid is er niet veel, net als in veel van de andere verhalen die over de volksheld te ronde gaan. Zo is niet met zekerheid vast te stellen dat hij in de Martinikerk begraven ligt en ook niet of zijn helm wel zijn helm was. Als je er nog dieper op in gaat, weten we zelfs niet of Pier wel echt een volksheld was. Of misschien slechts een verbitterde man die verblind was door wraakgevoelens en een barbaar. Misschien was hij het allemaal.
Wat wel met zekerheid is vast te stellen is dat hij bestaan heeft en dat hij voor het grootste deel van de Friezen een volksheld was. Onderzoeksbureau Kien uit Groningen onderzocht de visie van de Friezen en vond dat slechts een kwart van de Friese bevolking vindt dat er wat kritischer naar het verhaal van Grutte Pier gekeken mag worden. En ruim 60% van de ondervraagden vindt dat Grutte Pier, hoe dan ook een icoon voor de Friezen kan blijven.
"Pier Gerlofs Donia was belangrijk voor Friesland en dat moeten we vooral zo houden" is een uitspraak waar veel Friezen achterstaan.
Sluitsteen Grutte Pier
Hoogend 20
8601 AE
Sneek
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |