Park Sonsbeek in Arnhem
Villa Sonsbeek
The Lazy King
Park Sonsbeek
Park Sonsbeek

Park Sonsbeek - Arnhem

N 51.987389 / E 5.901583
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue
icon-voorzieningen-rolstoelvriendelijk-blue

In dit park mag niet overal gefietst worden, maar alle bezienswaardigheden in Park Sonsbeek zijn per fiets bereikbaar.

Sonsbeek bestaat in de 18de eeuw uit drie afzonderlijke gebieden: de Wildbaan, de Hartgersberg (Hartjesberg) en Sonsbeek. De laatste naam zou een verbastering zijn van de aldaar lopende St. Jansbeek. Op de Hartgersberg bouwt stadstimmerman Anthony Viervant in 1742 een huis dat nu de kern van het huidige huis vormt. Later volgen de bouw van een koepelkamer en de zijvleugels. Theodorus baron de Smeth voegt de bovengenoemde drie terreinen samen. Al ingezette terreinveranderingen naar landschappelijk stijl worden verder doorgevoerd en een groots park ontstaat, met hoogteverschillen, oude boomgroepen, open weiden, vergezichten, waterpartijen en watermolens. Om verdere aantasting door projectontwikkelaars te voorkomen stelt de gemeente Arnhem in 1899 Sonsbeek door aankoop veilig.

Aan de rand van Park Sonsbeek ligt bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek: dé plek voor informatie en inspiratie over groen en groenbeleving in Arnhem.
Bij Molenplaats Sonsbeek kunnen bezoekers van alles leren en ontdekken over het groen in de stad en het belang ervan. Het bezoekerscentrum is het ideale startpunt voor een kennismaking met de prachtige parken en andere natuurgebieden die Arnhem rijk is. Naast informatie over de natuur in en om Arnhem organiseert het bezoekerscentrum ook tal van andere activiteiten op het gebied van landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie, maar ook op het gebied van gezondheid en klimaatbestendigheid. Het bezoekerscentrum is sinds januari 2020 onderdeel van Natuurcentrum Arnhem. In de 18e eeuwse Molenschuur van het bezoekerscentrum is restaurant ‘A Beautiful Mess’ gehuisvest waar je terecht kunt voor koffie, thee en een Oosters georiënteerde lunch. In de naastgelegen historische Witte Watermolen (15e eeuw) kan je zien hoe graan tot biologisch meel gemalen wordt.

Bij Villa Sonsbeek vind je, lui liggend in het gras, de Lazy King. Dit kunstwerk van de Fransman Alain Séchas is aangeschaft door de gemeente Arnhem na de kunsttentoonstelling Sonsbeek 2008. Het is een toegankelijk kunstwerk vol humor. Op een mooie zomerdag is het een ontmoetings- en speelplek voor parkbezoekers.

Park Sonsbeek in Arnhem
Villa Sonsbeek
The Lazy King
Park Sonsbeek

Park Sonsbeek
Zypendaalseweg 24a
6814 CL Arnhem

Contactgegevens
T: +31264450660
E: info@bezoekerscentrumsonsbeek.nl

Landgoed is vrij toegankelijk; huis is een restaurant.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.