Op 11 mei 1940 werd zendstation Radio Kootwijk ingenomen door de Duitsers. Zij gebruikten de machinerie van het zendstation voor het aansturen van hun onderzeeboten. De berichten werden in codetaal (de Enigmacode) verstuurd. Doordat de Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) de Enigmacode wist te kraken, konden de berichten van de Duitsers onderschept worden. Dit is één van de redenen dat de geallieerden het zendstation van Radio Kootwijk nooit gebombardeerd hebben en het indrukwekkende gebouw de oorlog heeft overleefd.
De Duitsers richtten wel een heleboel schade aan. Toen de geallieerden Radio Kootwijk weer terugnamen bliezen ze de lange mast (Lange Gerrit) op en sloegen de machines kort en klein. Wat ervan overbleef, werd verscheept naar het oostblok en nooit meer teruggevonden.
De eerste jaren van de oorlog bleven de Nederlandse werknemers gewoon doorwerken, onder toezicht van de Duitsers. In september 1944 werd het zendstation verboden terrein voor de Nederlanders, en begonnen de Duitsers de materialen naar Duitsland te vervoeren. Het saboteren van deze acties was vrijwel onmogelijk door de strenge bewaking van de Duitsers. Bij hun pogingen de Duitsers te dwarsbomen en alternatieve zenders te bouwen zijn vier Nederlandse medewerkers van de PTT omgekomen. Ter ere van hen is een monument geplaatst aan de Radioweg. Het monument bestaat uit een vrouwengestalte met een fakkel. De tekst op het monument luidt: "Gij zijt het die een vlam aansteekt waarin de toekomst lacht.” en de namen van de vier medewerkers: J.D. (Jan) Suijling, G.A. (Gerrit) Meerhof, C.F. (Carl) Thomas en J. (Jaap) Stel.
Oorlogsmonument medewerkers zendstation
Radioweg 2
7348 BH
Radio Kootwijk
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |