Om de herinnering aan de bijna 200 verdronken dorpen in het Deltagebied van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant levend te houden, staat er op de Oosterscheldedijk het Monument voor de Verdronken Dorpen van kunstenares Lydia Schouten. Door de eeuwen heen had dit Deltagebied te maken met grote stormen en enorme watervloeden en werden hele dorpen en steden opgenomen door de zee. In Zeeland waren dit er al minstens 120.
Het monument, een verdronken torenspits, wordt van binnenuit verlicht als de schemering invalt. Op bepaalde tijden, die verband houden met de jaartallen waarin belangrijkste grote watervloeden plaatsvonden, klinkt uit het monument een geluidscompositie. Om 11:34, 14:04 en 15:30 uur herinneren zij aan respectievelijk de stormvloed van 1134, de Eerste Sint-Elizabethsvloed en de Sint-Felixvloed. Het is een bijzondere ervaring deze compositie te beluisteren ten overstaan van die eens zo machtige Oosterschelde.
Op de traptreden naar het monument lees je de namen van verdronken dorpen en de tekst: "Het geldt voor nu, het geldt voor later. Wantrouw de macht van wind en water."
Monument voor de Verdronken Dorpen
Visserijweg
4486 PN
Colijnsplaat
Contactgegevens
W: https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/monument-voor-de-verdronken-dorpen
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |