De Mandercirkels, ook wel de Cirkels van Jannink genoemd, zijn samen het grootste landschapskunstwerk van Nederland. Al waren ze in eerste instantie niet als kunstwerk bedoeld, maar als akker.
De cirkelvormige akkers werden in de jaren dertig aangelegd door textielfabrikant Gerhard Jannink, geïnspireerd door wat hij in Noord-Amerika had gezien. Deze ronde velden boden het voordeel dat landbouwmachines in een spiraalvorm konden werken, zonder te hoeven keren. Oorspronkelijk werd hier rogge, haver en aardappels verbouwd, later mais. In 1991 werden de gronden verkocht aan Landschap Overijssel, nadat landbouw op deze akkers niet langer rendabel was.
Kunstenaar Paul de Kort kreeg de opdracht om het gebied opnieuw in te richten. Hij creëerde onder andere een spiraalvormig labyrint, dat een ploegvoor symboliseert, en een verhoogde wal met jeneverbesstruiken, die verwijzen naar de cultuurhistorie van het gebied. In 1999 was het kunstproject klaar.
Tegenwoordig grazen er heidekoeien om de heide te onderhouden. Bezoekers worden aangeraden minstens 25 meter afstand te houden van deze dieren. Je kunt op dit terrein ook een aantal grenspalen tegenkomen.
Foto ter illustratie.
Mandercirkels
Uelserweg
7663
Mander
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |