Midden in het Drentse landschap tussen Exloo en Buinen, ligt de LOFAR Superterp, onderdeel van één van de grootste radiotelescopen ter wereld. Dit bijzondere netwerk van duizenden kleine antennes vormt samen met andere stations in Nederland en Europa een gigantische telescoop die radiogolven uit het heelal opvangt. Waar gewone telescopen zichtbaar licht waarnemen, speurt LOFAR naar lage frequenties, waarmee wetenschappers onder andere de geboorte van sterren en de oerknal bestuderen.
Wat LOFAR zo uniek maakt, is dat het geen bewegende delen heeft. De antennes blijven stil, terwijl een supercomputer alle verzamelde signalen combineert en omzet in beelden van het universum. Dit maakt het mogelijk om met ongekende precisie radiosignalen van miljarden jaren geleden te analyseren. Dankzij de samenwerking met andere Europese landen is LOFAR één van de krachtigste astronomische instrumenten ter wereld.
Een bezoek aan de Superterp is een unieke ervaring. Hier, te midden van natuur en technologie, werken wetenschappers dagelijks aan het ontrafelen van de mysteries van het heelal. Het cirkelvormige gebied is gevuld met sensorische panelen en geeft een futuristische indruk. Het is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Informatieborden leggen uit hoe LOFAR werkt en welke ontdekkingen ermee worden gedaan.
LOFAR Superterp
Beeksdijk
9528
Buinen
Contactgegevens
W: https://www.lofar.org
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |