De plek waar nu een groepsaccommodatie staat, speelt een rol in maar liefst twee van de Kempische sagen en legenden: Zwarte Kaat en het kaboutervolk van kabouterkoning Kyrië.
Zwarte Kaat was een heks die tevens het brein was achter een beruchte roversbende. Vaak werden de bendeplannen in het diepste geheim gesmeed bij de watermolen, vlak bij Hoeve Ten Vorsel. Het historische beukenlaantje dicht bij de hoeve is nog steeds de stille getuige van alle strooptochten.
Op een dag ging Zwarte Kaat sluipend via het beukenlaantje naar Hoeve Ten Vorsel om, middenin de bossen, een bijzondere pasgeborene te roven. Het kindje Thomas was geboren ‘met de sluier’, oftewel met het geboortevlies over het hoofd als een soort helm. Bovendien was het jongetje ter wereld gekomen op Driekoningennacht. Thomas zou daardoor in de toekomst kunnen kijken en geluk brengen. Wie hem binnen een dag zou dopen, had het geluk aan zijn kant. En dus roofde Zwarte Kaat het gelukskind Thomas en ging ervandoor.
De boerderij stond destijds op de plek waar de laan zich na 400 meter splitst, tussen knooppunt 71 en 13. Momenteel bevindt zich daar een populaire groepsaccommodatie waar ruimte is voor heerlijke recreatieve activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je fietstocht een stop maken bij de kinderboerderij.
Op en rondom het landgoed is ook veel natuur te bewonderen. Dat wisten de kabouters van Kyrië maar al te goed: na hun nachtelijke werk trokken ze bij het ochtendgloren terug naar de Kaboutersberg of naar Ten Vorsel, om van de natuur te genieten.
Foto 1: ©Visit Brabant
Foto 2: De ansichtkaart toont Landgoed Ten Vorsel anno 1928. De "Maatschappij tot bevordering van Welstand onder de landlieden" had in Ten Vorsel diverse boerderijen in eigendom. Bron: Bladel en Netersel in oude ansichten, deel 1 - ©Nico van Limpt.
Landgoed Ten Vorsel
Ten Vorsel 1
5531 ND
Bladel
Contactgegevens
W: https://www.tenvorsel.nl/
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |