In Zuid-Beijerland stond al in 1659 aan de Hitsertsedijk een houten wipkorenmolen. De ambachtsheren van Zuid-Beijerland verpachtten jaarlijks het windrecht aan een korenmolenaar.
De streekbewoners waren verplicht hun granen bij hem te laten malen. Er werd op rekening van de diaconie ook tarwe voor de armen gemalen. Als maalloon ontving de molenaar lange tijd tien stuivers per zak.
Een vlakke gevelsteen op de noordoostzijde herinnert aan de bouw van de nieuwe ronde stenen molen. Het opschrift luidt: De eerste steen gelegd door Am Blaak Bzn op den 24 maart 1857 geboren 27 dec. 1849. Dit was de 7-jarige zoon van eigenaar Bastiaan Blaak. De molen werd in 1955 gerestaureerd. De nieuwe eigenaar bezat niet het vakmanschap van een molenaar en gebruikte de molen als opslagplaats. Daarna kwam molenliefhebber Maarten Pieter Hunink in bezit van de molen. Op vrijwillige basis met hulp van een groepje jonge molenmakers is de molen geheel in eigen beheer gerestaureerd. Hunnink verwierf al snel een trouwe klantenkring voor zijn zelf gemalen meelproducten.
Tijdens een storm op 25 januari 1990 ging het wiekenkruis door de rem en ontstond er brand, waarna de gietijzeren bovenas brak en het wiekenkruis op de Molendijk viel. Om herbouw van de molen mogelijk te maken werd op 1 februari 1990 de Stichting Molen Landzigt opgericht. Op 16 november 2006 werd het eigendom van de molen overgedragen aan de voormalige eigenaar Hunink. Stichting Molen Landzigt 1857 Zuid-Beijerland, ooit opgericht om de molen na brand in 1990 te kunnen herbouwen, blijft voortbestaan om de molenaar actief te kunnen ondersteunen bij het beheer en onderhoud van de molen.
De molen is volop in bedrijf om koren te malen. Het is niet mogelijk de molen van binnen te bezichtigen.
Korenmolen Landzigt
Molendijk 19
3284 LE
Zuid-Beijerland
Contactgegevens
T: +31641840372
E: molen@molenlandzigt.nl
W: http://www.molenlandzigt.nl/
Het is niet mogelijk de molen van binnen te bezichtigen.