Kempisch Bakkerijmuseum de Grenswachter is misschien wel het gezelligste, maar zeker het lekkerste museum in de Kempen. In de oude bakkerij (oorspronkelijk de graanschuur bij de molen) wordt naar speciaal recept door echte bakkers ‘ambachtelijk’ gebakken. Hier kun je een workshop brood bakken of Brabantse worstenbrood volgen.
De Grenswachter is één van de vier bakkerijmusea van Nederland. Natuurlijk is de naam geïnspireerd door de ligging vlak bij de Belgische grens, maar de molen speelde vroeger ook een rol in het leven van de smokkelaar. De molen werd dagelijks bezocht door mensen die er graan maalden om zelf brood te bakken. De mulder (molenaar) wist daarom vaak precies wat er zich afspeelde in het dorp. Hij was ervan op de hoogte wanneer smokkelaars 's nachts op pad gingen. Als hem ter oren kwam dat de commiezen die avond zouden gaan patrouilleren, dan zette hij de wieken in de 'gevaar' stand. De mulder sprak dan van tevoren met de smokkelaars af welke stand hij daarvoor gebruikte.
Ook het nostalgische snoepwinkeltje uit 1850, gebouwd door een LTS uit Eindhoven, is een genot om te zien.
Foto 2: ©VisitBrabant Routebureau
Kempisch Bakkerijmuseum de Grenswachter
Kapellerweg 15
5575 BG
Luyksgestel
Contactgegevens
T: +31 497-541314
E: info@bakkerij-museum.nl
W: https://www.bakkerij-museum.nl/
Openingstijden | |
---|---|
Maandag | Gesloten |
Dinsdag | Gesloten |
Woensdag | 10:00 - 16:00 |
Donderdag | Gesloten |
Vrijdag | Gesloten |
Zaterdag | 10:00 - 16:00 |
Zondag | Gesloten |