De bouw van het kasteel bestond uit een ovale hoofdburcht van 48 bij 44 meter, omringd door een twee meter dikke muur. Binnen deze muren zijn geen resten van bebouwing gevonden, vermoedelijk door eeuwen van egalisatie. De hoofdburcht was verbonden met een voorburcht van 57 bij 22 meter, gescheiden door een acht meter brede gracht. Ook hier zijn geen bewoningssporen aangetroffen. Rondom het kasteel bevond zich een brede gracht van 22 tot 40 meter, versterkt door een systeem van meerdere sloten.
In de 13e en 14e eeuw was dit de verblijfplaats van de heren van Voorst. In die tijd werd het kasteel meerdere keren aangevallen. De heren van Voorst verzetten zich namelijk tegen de bisschop van Utrecht en terroriseerden de lokale bevolking, wat leidde tot een militair ingrijpen in 1362. Een coalitie van steden veroverde de voorburcht na drie dagen, maar het duurde nog vijftien weken voordat het volledige kasteel werd ingenomen. De roofridders gaven zich pas over toen ze werden bestookt met vuil en rottende kadavers.
Het kasteel werd daarna met de grond gelijk gemaakt. Archeologisch onderzoek in 1981-1982 onthulde dat de muren in de 19e eeuw vrijwel volledig waren uitgegraven voor steenwinning.
De contouren van het 13e-eeuwse grachtenstelsel zijn te ervaren in het park. Er is een informatiebord. Bij de kinderboerderij staat een houten speelkasteel dat met de wapens van het geslacht Van Voorst is versierd.
Kasteelplaats De Voorst
Stinspad
8042 JE
Zwolle
Contactgegevens
W: https://www.kasteleninnederland.nl/kasteeldetails.php?id=1135
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |