Kasteel Reuversweerd
Kasteel Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd - Brummen

N 52.1080233 / E 6.1948539

Het Landhuis Reuversweerd werd gebouwd in 1830. Inmiddels draagt het de status als Rijksmonument. Ondanks dat het gebouw sinds 1945 niet meer wordt bewoond, kent het kasteel een boeiend verhaal.

De oorspronkelijke eigenaar was de familie Colenbrander. Toen de laatste erfgenaam overleed, kwam het in 1941 in handen van de baron van Sytzama. Hij woonde met zijn vrouw en kinderen in het kasteel, dat ze inmiddels hadden uitgebreid met een landbouwbedrijf en een paardendekstation. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden zij onderdak aan evacués en onderduikers. Zo namen zij de burgemeester van Wieringen (deheer Kolff), een belangrijke verzetsman uit Brummen (Lau Beijnen) en drie studenten die hadden geweigerd om de Loyaliteitsverklaring te tekenenen in huis. Onder die studenten zat ook ene Erik. Hij hield een dagboek bij.

Rond de paasdagen in 1945, 1 en 2 april, dringen de Duitse militairen het landhuis binnen. Ze nemen twee kelders in beslag om een zender op te stellen. De bewoners van het huis verhuizen naar een andere kelder. Ook op zolder installeren de Duitsers zendmateriaal, in de vorm van een telefoonwacht. Vanuit hier houden ze het Canadese leger aan de overkant van de IJssel in de gaten.

Een paar dagen later komen de gevechten steeds dichterbij, tot er plots een granaat inslaat vlak voor het huis. Het was de Canadezen ter ore gekomen dat er zenders waren geïnstalleerd, en dat was de aanleiding om Reuversweerd flink onder vuur te nemen.

De beschietingen gaan nog lang door. De eetzaal wordt geraakt, de piano zakt in elkaar en het kantoor is vernield. De klok blijft op twee minuten voor vijf staan. Niet veel later staan er SS'ers met een vrachtwagen en auto voor de deur en worden de baron van Sytzama, zijn zoon en zijn schoonzus, mevrouw Van der Feltz, meegenomen naar Kasteel Groot Engelenburg. Zij werden door de Duitsers verdacht van verzet en werden daarom verhoord en mishandeld. De achtergebleven bewoners verlaten daarna Reuversweerd.

In de dagen erna rukken de Canadezen op richting Brummen, waardoor de Duitsers zich in het nauw voelen gedreven. De SS'ers fusilleren daarom acht gevangenen op Kasteel Groot Engelenburg, waaronder Van Sytzama en Lau Beijnen. Het kasteel wordt verlaten.

Op zaterdag 14 april 1945 verlaten de Duitsers ook het inmiddels onbewoonbare Kasteel Reuversweerd. Een dag later wordt het gebied bevrijd. Sindsdien is het kasteel niet meer bewoond.

In de jaren erna staat het kasteel bekend als spookhuis. De klok zou stil blijven staan op het moment dat er iemand werd vermoord. Inmiddels zijn er plannen om van het landhuis een bezinningscentrum te maken. Er wordt druk gerestaureerd en de bestemming moet in 2027 gereed zijn.

Kasteel Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd
Piepenbeltweg 5
6971 JH Brummen

Contactgegevens
T: +31 575-562160

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.