Hacvorde is de eerste naam van het goed die opduikt, in een oorkonde uit 1324. De naam zegt iets over de ligging: een vorde is een doorwaadbare plaats in een rivier. Het kasteel, gelegen aan de Baaksche Beek, lag gezien de naam ooit bij een doorwaadbare plek.
De koper van Hacvorde, Jacob van der Weelle, gaat zich later Van Hackfort noemen. De Van Hackforts waren mannen van betekenis en zij breidden hun bezit gestaag uit. Tijdens de 80-jarige oorlog loopt Hackfort grote schade op. Borchard van Westerholt herbouwt het kasteel met hergebruik van nog bestaande delen; her en der verschilt het huidige muurwerk dan ook. In 1788 volgt nog eens een modernisering, krijgt het hoofdhuis zijn huidige verschijning, worden grachten gedempt en poortgebouw en bijgebouwen afgebroken. Bijzonder is dat sinds 1324 het goed altijd via vererving is blijven voortbestaan, de meest recente erfgenaam is de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.
In het koetshuis dat dateert uit 1881. Vroeger huisvestte het gebouw de paardenstal, de oranjerie, de rijtuigstalling en een later ingebouwde tuinmanswoning.
Bekijk ook de watermolen bij het kasteel.
Niet te bezoeken op Dag van het Kasteel. Kasteel en directe omgeving niet te bezoeken. Het landgoed met wandelbos, watermolen en verschillende boerderijen is wel opengesteld.
Kasteel Hackfort
Baakseweg 8
7251 RH
Vorden
Contactgegevens
T: +31 575-552586
E: info@natuurmonumenten.nl
W: https://www.kastelen.nl/
Landgoed is vrij toegankelijk. Huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk.