De watermolen langs de Dommel bij Hooidonk was eeuwenlang in het bezit van het adellijke vrouwenklooster 'Hooydonk'. De molen stond op het hoogste punt van de omgeving en werd vermoedelijk in de 12e eeuw gebouwd. Deze watermolen is helaas tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest door een brand, samen met het klooster.
Gelukkig werd hij herbouwd en kreeg het een uitgebreide maalinrichting, zodat de molen gebruikt kon worden in de opkomende textielindustrie. De Hooidonkse Watermolen en de Opwettense Watermolen in Nuenen waren in felle concurrentie. Daardoor leverden ze steeds meer service, zoals het ophalen en wegbrengen van maalgoed en het aanbieden van bier als geschenk om klanten te werven. Maar ook belastingontduiking was een manier om de onderlinge strijd aan te blijven gaan.
De watermolen werd in de 17e eeuw in beslag genomen als eigendom van de kerk. Na bezit te zijn geweest van diverse molenaars, werd de molen deels ingericht als woning. Het andere deel werd weer maalvaardig gemaakt. Inmiddels is er een vistrap, een wandelbrug en een bakhuisje waarin presentaties worden gegeven.
De molen is te bezoeken op afspraak.
Hooidonkse Watermolen
Hooidonk 8-10
5674 PE
Nuenen
Contactgegevens
T: 040-2843259
E: ernst.thoolen@onsnet.nu
W: https://www.molens.nl/ontdek-molens/alle-molens/hooidonkse-watermolen-te-nuenen
Te bezoeken op afspraak.