Oudenbosch is als nederzetting ontstaan door zijn grootschalige turfproductie. Monniken van De Sint-Bernardusabdij van Hemiksem bij Antwerpen lieten het gebied ontginnen en omstreeks 1300 werd door hen een kanaal gegraven waardoor de huidige Oudenbossche Haven ontstond. De turf die ten zuiden van Oudenbosch werd gestoken, werd met kleine schuiten over een vaart naar deze haven gebracht.
Eenmaal in de haven werd de turf overgeslagen op zeewaardige zeilschepen die groter water kunnen bevaren. Het bruine goud werd vanaf hier afgevoerd over de rivieren de Mark en de Dintel. Door de commerciële turfactiviteiten ontstond het dorp Oudenbosch dat tientallen jaren later een eigen kerk keeg.
In de periode van 1458 tot 1600 werd de haven van Oudenbosch opeens belangrijk. Door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 was de handelsweg tussen Antwerpen en Holland niet langer toegankelijk waardoor tussen de beide uiteinden van de oude route, Dordrecht in het noorden en Oudenbosch in het zuiden, een succesvolle veerdienst werd opgezet.
Hedendaags is de haven van Oudenbosch een plek voor pleziervaart. Vanuit de jachthaven vertrekken in het vaarseizoen ook rondvaarten.
In de haven staat een Veenpaal informatiepaneel met een oude foto en een prent.
Haven Oudenbosch
Kade 6
4731 KS
Oudenbosch
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |