Forteiland Pampus  Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Forteiland Pampus  Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Forteiland Pampus  Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Forteiland Pampus | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies

Forteiland Pampus | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies - Muiden

N 52.3644204 / E 5.0690268
icon-voorzieningen-drinken-blue
icon-voorzieningen-eten-blue
icon-voorzieningen-terras-blue
icon-voorzieningen-kraanwater-blue
icon-voorzieningen-wc-blue

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies vertelt het verhaal van de strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De waterlinies werden ook wel het geheime wapen van Nederland genoemd.

Geheime wapen
Bij een waterlinie wordt water gebruikt om de vijand tegen te houden. Een systeem van sluizen, dijken, kanalen, rivieren en gemalen zorgden ervoor dat hele polders onder water konden worden gezet. De laag water was maar 40 tot 50 centimeter. Dit was te diep om te voet te gaan en te ondiep om te varen. Op kwetsbare punten werden voor extra bescherming nog forten gebouwd. Veel van deze forten, waaronder het boegbeeld van de stelling van Amsterdam, Forteiland Pampus zijn te bezichtigen.

In 2021 is UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed sinds 1996) uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het beeld van de Waterlinies als één Werelderfgoed - de Hollandse Waterlinies - compleet te maken.

Ontdek alle onderdelen van deze unieke waterlinies bij een van de officiële bezoekerscentra; zoals Forteiland Pampus, onderdeel van zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het is de overtocht per veerboot dubbel en dwars waard. Op het duurzame Forteiland Pampus zijn er verschillende exposities in het fort waaronder Het Verhaal van Pampus, een belevingsroute door het fort waar je door middel van filmprojecties meer leert over het soldatenleven. Ook is er Het Geheime Wapen van Amsterdam waarin je een virtuele ballonvlucht maakt over de Stelling van Amsterdam. Of ga mee met een gratis rondleiding met een gids. Op het eiland is een ook een restaurant waar je heerlijk kunt genieten van de heerlijkste gerechten met een fantastisch uitzicht over het IJmeer. Vandaag is de dag is Pampus hard op weg om fossielvrij erfgoed te worden en op het eiland zijn er allerlei ontwikkelingen, gebaseerd op de historie, om dit te realiseren: zo is er een innovatieve waterzuiveringsinstallatie waardoor Pampus haar eigen drinkwater maakt, is er een uniek energiesysteem gebouwd waardoor Pampus energie opwekt door middel van wind, zon en biovergisting en is er een energiepositieve Bergloods gebouwd die meer energie oplevert dan verbruikt. Als je een rondje over het eiland wandelt dan kom je hier meer over te weten.

Genoeg redenen om een bezoek te brengen aan dit unieke eiland.

Adres veerboot naar Pampus: Herengracht t/o nr. 33, 1398 AA Muiden

Andere onderdelen van Hollandse Waterlinies bezoeken? Kijk op: www.stellingvanamsterdam.nl of https://nieuwehollandsewaterlinie.nl

Forteiland Pampus  Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Forteiland Pampus  Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Forteiland Pampus  Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies

Forteiland Pampus | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Fort Pampus 1
1398 ZH Muiden

Contactgegevens
T: +31294262326
E: info@pampus.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:30 - 17:00
Woensdag 10:30 - 17:00
Donderdag 10:30 - 17:00
Vrijdag 10:30 - 17:00
Zaterdag 10:30 - 17:00
Zondag 10:30 - 17:00

Bovenstaande openingstijden zijn van Forteiland Pampus en de veerdienst Muiden, vanaf 29 maart 2024 geopend tot en met 9 december 2024. Bekijk de website (https://www.pampus.nl/bezoek/tijden-en-prijzen) voor uitzonderingen en de openingstijden. Meer weten over UNESCO Werelderfgoed? Kijk op https://www.werelderfgoed.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.