In 1583 waren de Nederlanden in oorlog met de Spaanse bezetters. In dat jaar werd Alexander Farnese, later de Hertog van Parma, door de Spaanse koning naar de Nederlanden gestuurd om de Opstand tegen te gaan. Hij viel Noord-Vlaanderen binnen.
De Opstandelingen, ook wel de Staatsgezinden, staken een aantal dijken door om Farnese in zijn opmars te hinderen. Zo liep het achterliggende land onder water. Dankzij deze inundaties wisten de Staatsen het hele Land van Axel in hun handen te houden.
De Spanjaarden bouwden een aantal forten op de zuidoever van het Axelsche Gat, om zich te kunnen beschermen tegen aanvallen van de Staatsen. Deze forten vormden later de Linie van Communicatie tussen Sas van Gent en Hulst, wat een onderdeel was van de Staats-Spaanse Linies.
Sint-Jacob is één van de weinige forten die nog teruggevonden is. Het fort is in latere oorlogen nog van nut geweest als uitkijkpost. Tegenwoordig is Sint-Jacob meer een natuurgebied, maar je ziet het fort en de liniedijk nog duidelijk terug in het landschap.
Als een vierkant ontworpen redoute, omarmd door aarden wallen en een beschermende gracht, staat het fort nog steeds prominent in het landschap. Het heeft een transformatie ondergaan in 2009, met restauraties die het een nieuwe ophaalbrug en een binnenplein brachten.
Fort Sint-Jacob
Fortdijk Wijk
4571
Zuiddorpe
Contactgegevens
W: https://www.staatsspaanselinies.eu/
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |