Een van de ingangen van het Deelerwoud, is de ingang bij Deelen, vlakbij knooppunt 23. Oorspronkelijk was het Deelerwoud, tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Loenermark, eigendom van de baron van Heeckeren, die het in 1841 kocht en gebruikte voor de jacht. Deze baron plantte eikenbomen, beukenbomen en grove dennen. Het juiste voedsel voor het wild dat hier zijn plek heeft gevonden. Het trok herten, zwijnen en vossen aan.
De zwijnen ploegen het land om. op zoek naar voedsel en graven modderpoelen en blubberige grond om de jeuk van teken en hertenluizen tegen te gaan. Ze zorgen daarmee voor een belangrijke variatie in het, tot dan toe, droge bos, dat inmiddels al jaren eigendom is van Natuurmonumenten. Rond die poeltjes leven dan weer padden, kikkers en libellen. Bovendien zorgde het graven en omwoelen door de wilde zwijnen, ervoor dat ook bosbessen hier welig kunnen groeien.
Zo werd het Deelerwoud, in de loop der jaren, een gevarieerd natuurgebied waar je een grote variatie wild kunt spotten. Zeker toen de jacht er in 2001 werd afgeschaft groeide de populatie wilde dieren enorm. Zo is wild spotten hier bijna gegarandeerd.
In de bronsttijd, van 15 september tot 15 oktober, zijn bepaalde paden in het natuurgebied afgesloten, om de herten rust te gunnen Er zijn wel bankjes geplaatst, zodat je van de bijzondere burl geluiden kunt genieten.
Deelerwoud | ingang Deelen
Delenseweg
6877
Deelen
Contactgegevens
Toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.