Toen Nazi-Duitsland in 1940 Nederland aanviel werd de stad Rotterdam zwaar gebombardeerd. Vrij snel na de capitulatie van Nederland begon de Duitse bezetter met het ruimen van het puin uit Rotterdam. Een deel van dat puin werd naar de Noordoostpolder gebracht, die toen nog in aanleg was. Het puin werd lange tijd opgeslagen nabij Urk en in de loop van 1942/1943 in zee gestort als ondergrond voor het stuk dijk dat nog moest worden gebouwd.
Het werk aan de dijk werd deels uitgevoerd door mannen die de Duitse 'arbeitseinsatz' wilden ontlopen. Dankzij Bert Knipmeijer, een personeelsfunctionaris bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Kampen, konden ze hier aan de slag. Deze arbeiders noemden het stuk dijk de Rotterdamse Hoek, opdat niet zou worden vergeten waar het gebruikte puin vandaan kwam.
In 1950 werd een 7,5 meter hoge toren op de hoek gebouwd, die ging fungeren als vuurtoren. De hoek stond bekend als een gevaarlijke plek, omdat door stroming en wind hier vaak schepen in de problemen kwamen. De toren is nog tot 2001 in functie geweest en is nu een mooi uitkijkpunt. Op de toren is een gedicht aangebracht van 'waterdichter' Niels Blomberg in opdracht van het Waterschap Zuiderzeeland. Vanaf de dijk kijk je hier ook naar het windmolenpark Noordoostpolder op het IJsselmeer. Een deel van de nabijgelegen polder is ontwikkeld tot natuurgebied, dat ook de naam Rotterdamse Hoek draagt.
Foto's Rotterdam: Nationaal Archief
De Rotterdamse Hoek
Westermeerdijk
8312 RJ
Creil
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |