Het bedevaartsoord vindt zijn oorsprong in de wonderbaarlijke genezing van een inwoner van Moresnet, Arnold Franck die rond 1750 genas van de vallende ziekte.
In 1875 vestigden de Franciscanen uit Aken zich in Moresnet en namen de organisatie van de beginnende verering van Maria rond Moresnet over. Ze bouwden de kruisweg na, dat is
de tocht die Jezus maakte van het paleis van Pilatus naar de heuvel Golgotha. Net ter dood veroordeeld moest hij zelf het kruis dragen waaraan hij op Golgotha zou sterven.
In de katholieke kerk is kruisweg ook de naam van een soort gebed waarbij men langs taferelen loopt die elk een moment uit de tocht tonen, vanaf zijn veroordeling tot zijn kruisiging en begrafenis; de zgn. kruiswegstaties. Het woord statie komt van het Latijnse woord statio, "ik sta", en duidt op een plek waar stil werd gestaan. De kruiswegstaties in Moresnet worden uitgebeeld in grotvormige gewelven gebouwd uit ringovenstenen.
Het decoratiemateriaal voor de staties werd geleverd door lokale fabrieken en geschonken door ambachtslieden. In de tuin van de kruiswegstaties werden 68.000 sierplanten - waarvan een gedeelte exotisch was – geplant. Tot op vandaag is het nog altijd een kleurrijk park. De Calvarieberg werd uiteindelijk voltooid in 1903. Sindsdien zijn er talrijke processies naar de Calvarieberg en is het park nog steeds een oase van rust en bezinning.
Calvarieberg van Moresnet
rue du Calvaire
4711
Moresnet-Kapelle
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |