Versterkte fietspaden in veengebieden
Snel verouderende fietspaden
Voor wie in een veengebied woont is fietsen niet altijd de meest comfortabele manier. Door de drassige ondergrond ontstaan er vaak scheuren in de bestaande fietspaden, of de fietspaden zakken scheef. Het fietsen op deze paden wordt er daardoor niet populairder op. Maar een nieuwe techniek om de bovenste laag van het veen te versterken moet uitkomst bieden.
Fietspaden lastig te bouwen
Lang geleden bestonden grote delen van Nederland vooral uit drassige moerasgebieden. Hier zijn veenbodems ontstaan: dikke lagen organisch materiaal waarin plantenresten te vinden zijn. Veel gemeenten liggen in een veengebied, wat aardig wat problemen met zich kan meebrengen. Op veengrond is het namelijk lastig om te bouwen. Gebouwen zijn nog te ondersteunen met heipalen, maar fietspaden kun je niet op palen bouwen. Er moet dus iets anders op verzonnen worden.
De oplossing
Onderzoekers van Deltares, een kenniscentrum, hebben de oplossing bedacht. Door extra ‘ingrediënten’ toe te voegen aan de bovenste laag veen wordt deze sterker. Het resultaat is dus een steviger ondergrond voor de fietspaden. Een fietspad waarbij dit bindmiddel is toegepast is nabij Stolwijk. Dit nieuwe fietspad van ruim een kilometer lang is stabiel gemaakt met dit middel. De veengrond onder het fietspad is tot ongeveer 3,5 meter diep hiermee gemengd(!). De provincie Zuid-Holland houdt nu een jaar lang in de gaten of deze methode ook daadwerkelijk voldoet aan de verwachtingen.
Bron: kennislink.nl