Update je wensenlijst: 3 forten die je bezocht moet hebben!
Forten special
Wij hebben een wensenlijst gemaakt met drie unieke forten die je bezocht móét hebben. Wil je meer van dit soort specials ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief via de homepagina van Fietsnetwerk.
Kunstfort Vijfhuizen
Fort bij Vijfhuizen is in 1897 ontworpen en is één van de eerste gebouwen in Nederland die van beton gebouwd is. Het gebruik van beton werd nodig voor verdedigingswerken na de uitvinding van de ‘brisantgranaat’, die zo’n vernietigende kracht had dat metselwerk niet langer bestand was. De taak van dit fort was om de Ringvaart en dijk van de Haarlemmermeerpolder te verdedigen. Na de restauratie, is deze locatie een centrum voor actuele kunst en cultuur geworden. Als je een wandeling over het terrein maakt, kan je kunstenaars aan het werk zien. Ook kun je er een expositie bezoeken of een workshop volgen. Restaurant ’t Fort serveert een lekkere lunch, diner of kopje koffie op het terras.
Vesting Naarden
Door de strategische ligging werd de stad Naarden militair interessant en ingericht als vesting met dubbele stadswallen, een vestinggracht, bastions, stadspoorten en tientallen functionele gebouwen als wapenopslag of soldatenverblijf. Het werd onderdeel van de Hollandse waterlinie; de gronden om de vesting werden afgegraven zodat het land lager lag en dus gemakkelijker te inunderen was. Buiten de vestingmuren mochten geen huizen gebouwd worden. Alleen zo bleef het schootsveld vrij. Dus bleef het gebied rond Naarden-Vesting leeg, totdat de militaire Vesting in 1926 werd opgeheven. De vesting Naarden is de afgelopen decennia prachtig gerestaureerd. Het eeuwenoude stadje staat bol van de bijzondere monumenten. Terug gaan in de tijd en een echt kanon afschieten; in het Nederlands Vestingmuseum kan het. De schutter van het museum laat elke stap zien die nodig is om een kanon goed af te vuren. In de ondergrondse kazematten kan je ronddwalen door de geschiedenis van de vesting Naarden. In het Nederlands Vestingmuseum is een historische collectie op het gebied van de (vesting)artillerie en de waterlinies te vinden. Ook is er de mogelijkheid om vaartocht te maken langs de Vestingwallen.
Fort 1881
Het historische pantserfort Fort 1881 (Hoek van Holland) is in 1881 gebouwd ter verdediging van de ingang van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam. In de Eerste Wereldoorlog was het fort volledig bemand. Door een reorganisatie bij het leger moest de vaste bezetting in 1927 het Fort verlaten, waarna het leeg stond. Pas op 29 maart 1938 kwamen er vanwege dreigend oorlogsgevaar weer soldaten binnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het fort in handen van de Duitsers. Fort 1881 kent spannende gangen en ruimtes. Ga op pad met een podcatcher en herbeleef bijzondere verhalen en anekdotes over de ruimtes, de bouw en de opmerkelijke geschiedenis van het fort. In de nieuwe museumwinkel vind je leuke kaarten en souvenirs van het fort. Het museumcafé in het M-gebouw is dagelijks geopend voor een lekker kopje koffie, een ijsje of heerlijke appelpunt.