Top 5 fietsroutes voor je fietsvakantie
De vijf beste fietsroutes voor je fietsvakantie
Denk je aan Nederland, dan denk je aan fietsen. Zelfs aan de andere kant van de wereld weten ze dat Nederland een fietsland bij uitstek is. Samen trappen we meer dan 15 miljard kilometer per jaar weg! Met een knooppuntennetwerk door het hele land zijn de fietsvoorzieningen hier ideaal. We hebben in dit land zoveel mooie plekken om met de fiets te ontdekken, dat we bijna niet weten waar we moeten beginnen. Wat wil je nog meer..? Precies, fietsroutes waarbij je die plekken gaat ontdekken! Wij zochten de vijf beste fietsroutes voor je uit die perfect zijn voor een fietsvakantie in eigen land.
1. Fietsroute UNESCO Werelderfgoed
We beginnen gelijk goed met de langste: 892 kilometer langs de meest unieke plekken van het land. De knooppuntenroute voert je langs alle UNESCO Werelderfgoederen, die samen het verhaal van Nederland vertellen. Daarbij kom je door maar liefst acht van de twaalf provincies. Maak een tocht van de Waddenzee door het Noordhollands Duinreservaat naar de Beemsterpolders. Van de Amsterdamse Grachtengordel en de Hollandse Waterlinies tot de molens van Kinderdijk en het enige archeologische monument op de lijst: Museum Schokland in de Noordoostpolder. De Neder-Germaanse Limes passeer je op meerdere plekken. Met deze fietsroute ontdek je het allemaal!
Bijzondere bezienswaardigheden: Alle UNESCO Werelderfgoederen
Bekijk route
2. Fietsroute langs de Noordzee (Noordzeeroute)
De Nederlandse kust is fantastisch! Met deze fietstocht ontdek je de gehele Noordzeekust van Zeeland tot de kop van Noord-Holland. Geniet van de zilte zeelucht en de wind door je haren, terwijl je over de prachtige duinen de zee ziet liggen. Onderweg kom je bijzondere vuurtorens tegen en natuurlijk leuke strandboulevards.
Vanuit Den Helder kun je je fietsvakantie nog verder uitbreiden met een trip naar Texel met bijvoorbeeld de Hop on Hop off fietsroute. Of steek bij Zeeland de grens over naar België en trek de kustroute door met de Kustroute Vlaanderen.
Bijzondere bezienswaardigheden: Vuurtoren Egmond aan Zee, Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum
Bekijk route
3. Fietsroute langs de Maas en oude Vestingwerken
Fiets van oost naar west langs de rivier de Maas: van Groesbeek naar Hoek van Holland. Onderweg word je beloond met imposante kastelen, forten, bunkers en oude vestingwerken. Je fietst dwars door het Nationaal Park De Biesbosch, waar je je fiets heel goed kunt omruilen voor een wandeling of een rondvaart. Je komt langs ‘s Hertogenbosch en Dordrecht, allebei mooie historische steden. Wijk een klein stukje af van de knooppunten om de gezellige centrums te bezoeken voor een dagje winkelen en terrassen.
Bijzondere bezienswaardigheden: Slot Loevestein, Vesting Woudrichem, Natuurpoort Biesbosch-Museumeiland
Bekijk route
4. Rondje Randmeren
Tussen Flevoland en de provincies ten westen en zuiden ervan is nog een randje water overgebleven. Deze meren worden samen de Randmeren genoemd. Het is hier heerlijk fietsen langs het water vanwege de goede conditie van de fietspaden. Met leuke zandstranden en paviljoenen in de Flevopolder voelt het bijna als een strandvakantie! Onderweg ontdek je leuke vissersstadjes zoals Elburg, Harderwijk, Bunschoten-Spakenburg en Naarden. Tussendoor geniet je in alle rust van de weidse natuur.
Bijzondere bezienswaardigheden: Palingmuseum, Nederlands Vestingmuseum
Bekijk route
5. Kampeerfietsroute in Noord-Brabant
Met 140 kilometer is het een wat kortere route voor een fietsvakantie, maar met een groot aanbod aan kampeerplekken wel een hele leuke voor een weekendje kamperen! Je fietst van Den Bosch via Oss en de Maas naar Cuijk, en vervolgens via Uden weer terug naar Den Bosch. Het natuurschoon wissel je af met de bourgondische Brabantse gastvrijheid en historische vestingstadjes als Ravenstein en Megen.
Bijzondere bezienswaardigheden: Vesting Ravenstein, Natuurcentrum De Maashorst
Bekijk route
Fiets app
Helemaal handig om de fietsroute te fietsen aan de hand van de fietsknooppunten app. Wat zijn de voordelen van de app?
-
Nooit meer de weg kwijt met genavigeerde knooppuntenroutes;
-
De fietsroutes zijn al voorzien van diverse horecalocaties, bezienswaardigheden en verblijfslocaties inclusief navigatie naar deze plekken;
-
Altijd de meest actuele fietsroute informatie.
Voor het eerst op fietsvakantie?
Veel mensen hebben vakantie op de fiets al ontdekt en weten dat je de tocht goed moet voorbereiden. Met een goede planning, zijn er alleen nog maar voordelen! Gelukkig hoef jij niet opnieuw het wiel uit te vinden ;). Wij delen graag onze voorbereidingstips met jou.
De juiste fiets
Een comfortabele fietsvakantie begint bij een geschikte fiets. Het beste kun je gaan voor een zogenaamde toerfiets. Door het stabiele frame waarop je gemakkelijk diverse uitbreidingen kunt monteren, kunnen deze fietsen veel bagagelast dragen. Ze zijn per definitie uitgerust met onderdelen die uitvoerig zijn getest op hun duurzaamheid, wat je een onderhoudsarme fiets oplevert. Toerfietsen zijn helemaal op jouw zitpositie in te stellen, bijvoorbeeld doordat op de meeste fietsen de handvatten verstelbaar zijn. Zo heb je een optimale zitpositie voor een comfortabele langdurige rit en daarom dus uitermate geschikt voor een fietsvakantie.
Kies je voor een hybride toerfiets, dan is dit de perfecte allrounder. Dit type is zeer lichtgewicht en zijn gemaakt voor zowel dagelijks als sportief gebruik. Ook op de hybride toerfiets is het mogelijk om uitbreidingen als een bagagedrager en bidonhouder te monteren. Daardoor is een hybride fiets zeker geschikt voor de lange afstsanden tijdens je fietsvakantie, maar ook voor de kortere dagelijkse ritjes.
Bagage checklist
Zorg eerst voor stevige, waterdichte fietstassen die zo licht mogelijk zijn. Ook handig: een stuurtas of een zadeltas voor de spullen waar je snel bij moet kunnen.
Heb je je fietstassen klaarstaan? Dan volgen nu onze inpaktips:
-
Bandenplaksetje;
-
Reservebinnenband en twee bandenafnemers;
-
Multi tool gereedschap (inbussleutel, schroevendraaier, tangetje);
-
Handpomp;
-
EHBO-setje;
-
Tie-wraps (komen altijd van pas!);
-
Opgeladen powerbank (zeker als je met de Fietsnetwerk Fietsapp fietst);
-
Waterdichte overschoenen, want je wil geen natte voeten krijgen;
- Multifunctionele kleding, maar niet te veel. Neem slechts één of twee extra setjes kleding mee die je onderweg vaker wast. Onze supertip: sneldrogende kleding!
Hoe lang heb je nodig voor jouw fietstocht?
Ben je al een geoefend fietser? Dan weet je misschien al hoe veel tijd je ervoor uit moet trekken. Maar weet je dit niet precies, dan is er een handige tabel waarmee je kunt uitrekenen hoeveel kilometer per dag haalbaar is voor jou.
In onderstaande tabel hoort bij elk antwoord een bepaald aantal kilometers. Tel het totaal aantal kilometers van jouw antwoorden bij elkaar op en je weet wat jij maximaal op een dag kan wegtrappen.
Bijvoorbeeld: Je bent 53 jaar (10 km), bent redelijk getraind (15 km), gaat over glooiend landschap fietsen (25 km), het weer is ideaal (35 km) maar je fiets wel veel over kasseien en zandwegen (0 km). Dan is de optelsom: 10 + 15 + 25 + 35 + 0 = 85 km per dag.
Houd ook rekening met tijd voor bezienswaardigheden onderweg; uiteindelijk fiets je vaak minder dan je in theorie zou kunnen fietsen.
Wil je je fietsconditie extra opbouwen?
De oplossing hiervoor is heel simpel: Ga fietsen!
Naar je werk, de supermarkt, je familie en vrienden, vanaf nu doe jij alles op de fiets. Wen van tevoren al aan het rijden met bepakking op lange dagtochten, waarbij je de afstanden elke keer weer wat verder legt. Pak af en toe ook eens een korte rondje waarbij je een hoger tempo moet fietsen. Je versterkt je spieren ermee en bouwt reserves op, wat je zal helpen op heuvelachtig terrein of tijdens een dag met veel wind tegen.
Leuke oefenroutes van Fietsnetwerk:
- Kampeerfietsroute in Overijssel - 76 km
- Fietsroute door twee nationale parken - 82 km
- Fietsroute op Goeree-Overflakkee - 100 km
Zo, jij bent er helemaal klaar voor. Waar gaat jouw reis heen?