Top 5 bloesemtochten op de fiets
Het bloesemseizoen is geopend
Een zoete bloemengeur in de lucht, bijen die ijverig van bloem naar bloem vliegen om ze te bestuiven, weelderige boomgaarden langs de glooiende riviervalleien… Als in april de bloesemperiode aanbreekt, is het heerlijk om met de fiets op pad te gaan. Benieuwd waar je dit prachtige natuurverschijnsel kunt bewonderen? Wij selecteerden vijf fietsroutes door de mooiste bloesemregio’s van Nederland.
Hier vind je bloesem in Nederland
In april en mei komt de Nederlandse natuur tot bloei. Overal in het land ontluiken zich de vruchten van diverse bomen, bloemen en planten. In principe zou je dus overal wel een mooie bloesemroute kunnen fietsen, maar voor de ultieme beleving ga je naar de regio's waar fruit wordt geteeld in boomgaarden. De bloeiende fruitbomen zijn ongetwijfeld de hoogtepunten van de lente. In de volgende vijf streken vind je fruitteelt ten overvloede. In elke regio selecteerden we een prachtige bloesemtocht, die je aan de hand van fietsknooppunten gemakkelijk kunt volgen:
Bloesemtochten in Nederland
1. Betuwe: Fietsroute historie tussen de bloesem - 60 km
Natuurlijk is een van de beste bloesemtochten te vinden in de Betuwe. Deze route is een echte aanrader in het voorjaar. Je fietst vanuit Culemborg naar diverse Betuwse dorpjes, zoals Schoonrewoerd, Enspijk, Beesd en het koninklijke Buren. Tussen deze dorpen zie je tal van boomgaarden. Een bloemrijk hoogtepunt is Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op de weg ernaartoe geniet je al van de mooie landschappen, eenmaal op het landgoed kun je gerust een rondje fietsen onder de weelderige fruitbomen. Tip: neem je picknickmand vol lekkers mee voor een romantische picknick onder de bloesem.
De route heeft niet voor niets het woord ‘historie’ in de titel. Onderweg kom je namelijk ook interessante afstapmomenten tegen die je vertellen over het verleden van deze regio. Van het koninklijke verhaal achter Buren, de monumentale panden in de stadjes en dorpjes tot een bijzonder weeshuis. Er is veel te ontdekken in de Betuwe!
Let op: op deze route ga je een keer met een veerpontje. Deze vaart van 1 april t/m 30 september. Bekijk de actuele vaartijden en meer informatie op de site: Enspijkse Veer.
Interessante afstapmomenten:
- Theetuin De Fruithoeve, Enspijk
- Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd
- Elisabeth Weeshuis Museum, Culemborg
2. Land van Maas en Waal: Fietsroute Slingeren om de Maas - 46 km
Iets ten zuiden van de Betuwe ligt het Land van Maas en Waal. Je zult met deze mooie fietsroute langs de Maas genieten van het uitzicht op het water en het groene landschap in de riviervallei. Zoals de meeste valleien, is ook dit rivierenland erg vruchtbaar. De perfecte plek voor fruitboomgaarden, en dus ook heel veel prachtige bloesem.
Het Bloemenpark in Appeltern is het kroonjuweel van deze fietsroute. Je maakt hier een uitstapje naar een weelde van bloemen, grote waterpartijen en schitterende modeltuinen die te bewonderen zijn. Het maakt deze toch al kleurrijke tocht nóg rijker! Onderweg wachten nog meer culturele schatten om ontdekt te worden. Breng een bezoek aan het historische Stoomgemaal De Tuut, geopend tussen april en oktober. Of sta even stil bij de molens, de monumentale kerk en het historische vestingstadje Megen.
Interessante afstapmomenten:
- Pannenkoekhuis De Oude Maas, Macharen
- Bloemenpark Appeltern, Appeltern
- Museum Stoomgemaal De Tuut, Appeltern
3. Zuid-Limburg: Fietsroute Limburgs adellijke kastelen en bergen (deel 2) - 57 km
In Zuid-Limburg wordt veel fruit geteeld in traditionele hoogstamboomgaarden. Die zijn al prachtig om te zien, zeker in het glooiende heuvellandschap waar de regio zo bekend om staat. Als in april en mei alles in bloei staat, weet je niet wat je ziet! De heuveltoppen transformeren in sierlijke golven van witte en lichtroze bloesems, zo ver het oog reikt.
Twee van de mooiste plekken om dit natuurschoon te aanschouwen, zijn Eijsden en Mesch. Op deze fietsroute kom je door beide plaatsen. Hoewel deze fietsroute zich richt op de adembenemende kastelen in deze regio, kom je op de weg tussen de kastelen langs de meest sprookjesachtige landschappen. Je bewondert hier de traditionele fruitteelt en fietst langs eindeloze bloeiende boomgaarden. Tussen de geurende bloemenzee zijn de kastelen zelfs nóg romantischer...
De fietsroute Limburgs adellijke kastelen en bergen bestaat uit twee delen. Deel 1 gaat vanut Eijsden naar o.a. Maastricht, Valkenburg en Wijlre. Je vindt de fietsroute hier.
Interessante afstapmomenten:
- Eetcafé Bie Meijs, Eijsden
- Kasteel Eijsden, Eijsden
- Kasteel Mheer, Mheer
4. Zeeland: Fietsroute Bloemendijkjes in de Zak van Zuid-Beveland - 66 km
Het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland wordt ook wel ‘de Betuwe van Zeeland’ genoemd. Vooral tussen Kapelle en Wemeldinge bewonder je de mooiste fruitboomgaarden, omringd door stranden, dijken en natuurlijk de zee. Een bijzondere combinatie.
Precies die dijken maken deze omgeving zo mooi. De zogenaamde ‘Bloemdijken’ zijn aangelegd rondom de polders en voormalige kreken en zijn voorzien van bloemsoorten die in het voorjaar uitbundig bloeien. In natuurgebied Zwaakse Weel vergaap je je aan de ouderwetse hoogstamboomgaarden, waar appels, peren, kersen en noten worden geteeld. De combinatie van de bloemen in de dijken en de fleurige bloesems maken deze route een lust voor het oog.
Maar dat is nog niet alles. Op de route hebben we nog veel meer bloemrijke afstapmomenten toegevoegd. Wat dacht je van een heuse landschapstuin en een dahliatuin? Dahlia's bloeien in augustus, goede reden om deze fietstocht ook eens aan het eind van de zomer te fietsen. Een ander bijkomend voordeel van deze route fietsen in de nazomer: sommige fruitsoorten kunnen dan misschien al wel geoogst worden, waardoor je onderweg vers fruit kunt proeven.
Interessante afstapmomenten:
- 1401 Lunch & Brood, Wemeldinge
- Bloemdijken van Zuid-Beveland, Heinkenszand
- Landschapstuin De Doolman, Heinkenszand
5. Zuidwest Drenthe: Fietsroute langs water en bloesem - 53 km
Wist je dat je in Drenthe ook prachtige bloesem kunt zien? Een unieke plek daarvoor is Ruinerwold. Om precies te zijn de Dokter Larijweg in deze plaats. Langs deze weg staan maar liefst 1.100 perenbomen die eind april in bloei staan.
Met deze fietsroute fiets je vanuit het Drentse Zuidwolde via bijzondere natuurgebieden naar Ruinen. Vanuit Ruinen vervolg je de tocht naar Ruinerwold en kom je al snel op de beroemde perenlaan. Sterker nog, je fietst de Dokter Larijweg helemaal van het begin tot het einde uit, zodat je niets van deze bloesempracht hoeft te missen. Onder de takken met witte bloemetjes, liggen oude boerderijtjes met rieten daken verscholen. Het maakt het authentieke plaatje compleet.
Eenmaal in Ruinerwold komt de gemoedelijke, landelijke sfeer van weleer tot leven tijdens een bezoek aan Museumboerderij De Karstenhoeve of het Opoe's Erfenis winkeltje. Je breidt je dagje fietsen verder uit door even af te stappen bij de Tuinen van de Luie Tuinman, waar je je ogen uitkijkt bij al het moois dat deze tuinman gemaakt heeft.
Interessante afstapmomenten:
- Hotel Restaurant Boschzicht, Echten
- Tuinen van de Luie Tuinman, Ruinen
- Museumboerderij De Karstenhoeve, Ruinerwold (geopend vanaf 1 mei)
Bloesemtochten in de steden
In de lente vind je bloesem in heel Nederland, ook in steden! Probeer eens een van de volgende drie stedelijke fietsroutes, waarbij je gegarandeerd wordt verrast door de meest prachtige parken vol bloesempracht.
- Utrecht: Fietsroute langs Haarzuilens en Woerden - 41 km
Op Landgoed Haarzuilens en bij Kasteel de Haar kleuren de boomgaarden wit en roze. - Amsterdam: Biologische fietsroute bij Amstelveen - 48 km
Toegegeven, je bent hier officieel al buiten de hoofdstad, maar in het Amsterdamse Bos ligt het Bloesempark met wel vierhonderd kersenbomen die in april tot bloei komen. In mei kun je daarnaast de paarsbloeiende rododendrons bewonderen. - Den Haag: Fietsroute de mooiste parken van Den Haag - 29 km
Op deze route ga je door verschillende parken die altijd heel mooi zijn. In de lente is de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael een exclusief afstapmoment.