Tips voor veilig fietsen
Met vertrouwen de weg op
Fietsen is milieuvriendelijk, gezond en een heerlijke manier om te ontspannen. De beweging, frisse lucht en prachtige uitzichten die je opdoet tijdens het fietsen, laten je stress snel verdwijnen. Goede redenen om vaker de fiets te pakken! Natuurlijk blijft veiligheid belangrijk, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Benieuwd hoe je veilig én met vertrouwen de weg op gaat? Lees onze veiligheidstips.
4x tips voor meer veiligheid op het fietspad
Fietsen is extra leuk en ontspannend als je veilig de weg op gaat. Met de volgende tips ga je goed voorbereid op pad; of je nu naar je werk fietst, een snelle boodschap wilt doen of een lange recreatieve fietsroute maakt.
-
Zorg voor een goed onderhouden fiets
Een goed begin is het halve werk, en veilig fietsen begint met een veilige fiets. Controleer regelmatig je banden, remmen en verlichting. Wanneer je banden bijvoorbeeld versleten zijn, vermindert dat je grip. Daarmee verhoog je je kans om uit te glijden in bochten of op een nat wegdek. Een werkende fietsbel is ook belangrijk. Het lijkt misschien een klein detail, maar het kan hét verschil maken tussen een duidelijke waarschuwing en een bijna-ongeluk. Een goede fiets maakt je rit daarnaast ook nog eens comfortabeler en dat maakt dat je je beter kunt concentreren op het verkeer om je heen. Af en toe wat klein fietsonderhoud plegen kan daarom nooit kwaad. -
Houd je aan de verkeersregels
Verkeersregels zijn er voor elke weggebruiker, dus ook voor fietsers. Door je aan de regels te houden, zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Het naleven van de regels zorgt ervoor dat je als fietser serieus genomen wordt door andere weggebruikers. Stop dus netjes bij een rood stoplicht, fiets op plekken die bestemd zijn voor fietsers en steek je hand uit als je afslaat. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Kom je bij een onoverzichtelijk punt, zoals een drukke rotonde of een onduidelijke voorrangssituatie? Neem dan even rustig de tijd om zeker te weten wat je moet doen. Het kost misschien even wat tijd, maar het is altijd veiliger dan impulsief handelen. -
Kies voor een knooppuntenroute
In Nederland maken we al meer dan 25 jaar dankbaar gebruik van een steeds uitgebreider netwerk van fietsknooppunten. Deze routes voeren fietsers via goed onderhouden en duidelijke paden, vaak door rustige en natuurrijke gebieden met weinig gemotoriseerd verkeer. Hierdoor worden drukke verkeerssituaties vermeden, wat bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Bovendien zorgen de overzichtelijke bewegwijzering en strategisch geplaatste knooppunten ervoor dat fietsers zich volledig kunnen richten op een ontspannen en veilige rit, zonder de stress van onverwachte obstakels of complexe verkeerssituaties. -
Draag een helm en/of andere beschermende kleding
Hoewel fietsen in Nederland relatief veilig is dankzij goede infrastructuur, zorgt het dragen van beschermingsmiddelen voor een extra laag veiligheid. Je stapt net wat zelfverzekerder op de fiets en alleen dat kan er al aan bijdragen om je ontspannen en alerter door het verkeer te manoeuvreren. Een helm beschermt het hoofd bij een val of botsing en kan ernstig letsel voorkomen. Handschoenen of kniebeschermers bieden je extra bescherming tegen schaafwonden en andere verwondingen. Ga je in het donker of met regenachtig weer op pad? Dan is reflecterende of opvallende kleding een slimme keuze, want je bent daarmee zichtbaarder voor andere weggebruikers.
Wat als er toch iets gebeurt onderweg?
Zelfs als je de voorzichtigste fietser bent, kun je te maken krijgen met een ongeluk. Als fietser ben je kwetsbaarder dan andere weggebruikers. Het kan dus zomaar gebeuren dat een automobilist je over het hoofd ziet en je plotseling geen voorrang krijgt, waar je het wel verwachtte. Ben je als fietser aangereden, zorg dat je dan denkt aan de volgende zaken:
- Wissel jouw persoonlijke gegevens en die van de tegenpartij uit;
- Noteer getuigenverklaringen;
- Maak foto’s van de situatie;
- Schakel eventueel een letselschade-expert in om je zaak goed te regelen en te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.
Hoe kun je je laten ondersteunen bij letselschade?
Mocht je betrokken raken bij een ongeval en letselschade oplopen, dan is het belangrijk om de juiste hulp in te schakelen. Zo’n partij kan je helpen bij het verhalen van de schade en zorgt dat je niet zelf alle juridische rompslomp hoeft te regelen. Je wordt geholpen met het opstellen van een claim en het verkrijgen van een passende vergoeding. Het inschakelen van een expert, zoals Smart Letselschade, geeft je niet alleen financiële zekerheid, maar brengt ook rust. Rust die je misschien wel goed kunt gebruiken voor je herstel.