Themaroutes | Vier de vrijheid
Drie fietsroutes speciaal voor Bevrijdingsdag
Om bevrijdingsdag te vieren hebben we drie ‘Bevrijdingsdagroutes’ gemaakt. Deze fietsroutes zijn volledig gericht op het thema bevrijdingsdag en hebben één voor één hun eigen verhaal rondom misschien wel de belangrijkste dag uit de Nederlandse geschiedenis.
Bevrijdingsdagroute 1: Mook en Gennep
De bevrijding van Nederland begon in Limburg. Echter, het zou nog tot begin 1945 duren voor de hele provincie was bevrijd. Toen begonnen de geallieerden namelijk met Operation Grenade. Daarmee wilden ze het gebied ten westen van de Rijn heroveren. Op 17 september 1944 werd Mook ingenomen door Amerikaanse troepen. Drie dagen later namen de Duitsers Mook opnieuw in, maar nog diezelfde dag werd Mook schoongeveegd met hulp van Britse troepen.
Naar de fietsroute
Bevrijdingsdagroute 2: Arnhem en Wageningen
De slag om Arnhem, die van 17 tot 26 september 1944 duurde, was het laatste hoofdstuk van Operation Market Garden. Waarschijnlijk is Operation Market Garden één van de meest bekende veldslagen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het fietsen van deze fietsroute ga je over de Rijnbrug in Arnhem heen. Door een combinatie van pech en toeval lukte het de geallieerden niet om deze brug te veroveren. Toen uiteindelijk bleek dat Operation Market Garden was mislukt bleek het dat veel parachutisten zich aan de verkeerde kant van de brug bevonden.
Naar de fietsroute
Bevrijdingsdagroute 3: Baarland en Goes
De geallieerde troepen hadden een redelijk onbeschadigde haven van Antwerpen in handen gekregen die van groot belang was voor de bevoorrading van de troepen, de Schelde was echter nog in Duitse handen. Op 26 oktober bereiken Schotse militairen 'Amber Beach', het strand ten zuiden van Baarland. Borssele werd op 12 oktober zwaar gebombardeerd, maar mede dankzij de opmars van de Schotten vanuit Baarland op 30 oktober bevrijd.
Naar de fietsroute