Op de fiets langs de tulpen in de Kop van Noord-Holland

Bloembollenvelden Noord-Holland

De magie van de Noord-Hollandse bollenvelden

De Kop van Noord-Holland: het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Elke lente verandert deze regio in een kleurrijk tapijt van tulpen. Een betoverend gezicht dat je minstens één keer in je leven van dichtbij moet hebben gezien. En hoe kun je dat beter doen dan op de fiets? Ga direct op pad met onze prachtige tulpenroute, inclusief fietsarrangement!

Fietsarrangement Tulpenroute

Fiets onze Tulpenroute door de Kop van Noord-Holland tussen 28 maart en 28 mei 2025 en geniet van een speciaal fietsarrangement van Grand Café Plein in Petten!

Op vertoon van de Fietsnetwerk App OF de geprinte fietsroute, ontvang je:

  • Ontvangst met koffie/thee naar keuze + vers appelgebak met slagroom of carrotcake met noten bij aanvang van de route bij Grand Café Plein;
  • Finish met een borrel bij Grand Café Plein, met een (speciaal)biertje, wijntje of glas fris en de keuze uit bitterballen, kaastengels of een mix van beide.
  • Speciale Fietsnetwerk prijs van €17,50 p.p.

Actie is geldig van 28 maart t/m 28 mei 2025. Van tevoren reserveren is niet nodig, tijdens feestdagen wel aan te raden.

Lunch meenemen voor onderweg?

Alle broodjes van de lunchkaart van Plein zijn ook verkrijgbaar om mee te nemen in een speciale lunchbox. Hierbij krijg je een flesje plat of bruisend water van het huis.

Adresgegevens:

Plein 1945 1
1755 NH Petten
T: 0226-753462
E: info@grandcafeplein.nl

Tulpenroute Kop van Noord-Holland
Tulpenroute Kop van Noord-Holland

1. Tulpenroute door de Kop van Noord-Holland

Deze fietstocht is een feest voor de zintuigen en voert je langs de mooiste tulpenvelden, charmante dorpen en verrassende afstapmomenten. Je begint in de duinen van Petten. Vanaf hier slingert de route zich door de duinen en langs de kust van de Noordzee in zuidelijke richting naar Groet. Via rustige landwegen fiets je naar Sint Maartensvlotbrug en Schagerbrug, twee pittoreske dorpjes waar de tijd even lijkt stil te staan. Uiteindelijk kom je aan in Schagen, het culturele hart van de regio, waar je zeker even moet stoppen voor een terrasje of een bezoek aan het historische centrum. De route gaat verder richting het bloemrijke Anna Paulowna, waar de Poldertuin het bezoeken waard is. Deze siertuin wordt ook wel het 'kleine Keukenhof' genoemd, maar dan zonder het massatoerisme. De Poldertuin staat tussen half maart en half mei volledig in bloei met de meest bijzondere bol- en knolgewassen. Je fietst door naar Oudesluis en ’t Zand, en dan langs prachtige natuur weer terug naar Petten. Maar voordat je daar aankomt kun je nog een stop maken bij het Land van Fluwel. Onderdeel van dit bloemenpark is de 'Dutch Tulip Experience', waar je alles leert over de tulp, haar oorsprong en haar gloriedagen in de Gouden Eeuw.

Interessante afstapmomenten:

Poldertuin Anna Paulowna
De Poldertuin in Anna Paulowna

Een lesje tulpengeschiedenis

De tulp werd aan het einde van de 16e eeuw vanuit het Ottomaanse Rijk - nu Turkije - naar Nederland gebracht via de handelsroutes van de VOC. Rond 1590 bloeiden de eerste tulpen op Nederlandse bodem. De Vlaamse botanicus Carolus Clusius werkte voor de Universiteit Leiden en kreeg een aantal tulpenbollen toegestuurd om te bestuderen. Clusius plantte ze in de botanische tuin van Leiden om te kijken hoe de bloem zich zou gedragen in het Nederlandse klimaat. Het planten van de tulp begon dus als een wetenschappelijk experiment. Maar de tuin werd meerdere keren geplunderd; de bollen werden gestolen en doorverkocht, en belandden zo in de handen van commerciële kwekers. Rond 1600 begon men in de duinen van Haarlem met het commercieel telen van tulpen en andere bloembollen. De zandgrond hier was goed doorlatend en bleek zeer geschikt voor de tulpenteelt. 

De Tulpenmanie

De bloem werd een absolute blikvanger. De tulp was zeldzaam, zeer kostbaar en groeide uit tot een statussymbool. Al snel daarna werden tulpen hét onderwerp van speculatieve handel, met name in Haarlem en Alkmaar. Kooplieden wilden zo veel mogelijk profiteren van de snelle prijsveranderingen die ontstonden door de grote vraag. Het resultaat was de Tulpenmanie tussen 1634 en 1637. De prijs van tulpenbollen was tenminste verviervoudigd: kostte een tulpenbol eerst nog 20 gulden, een jaar later kostte dezelfde bol 1.200 gulden. De prijzen voor zeldzame varianten, zoals de Semper Augustus, werden nog gekker. Binnen 15 jaar stegen die van 1.000 gulden naar wel 10.000 gulden.

Het toppunt vond plaats nadat een Alkmaars weeshuis een nieuwe variant op de markt gebracht in februari 1637. Voor deze zeer bijzondere bollen werd maar liefst 90.000 gulden neergelegd! Tegelijkertijd nam de vraag naar tulpenbollen af op andere plaatsen. Zo daalde de waarde van tulpenbollen in korte tijd weer.

Wanneer bloeien de tulpenvelden in Noord-Holland?

Het tulpenseizoen loopt van eind maart tot half mei, waarbij het hoogtepunt meestal zit op half april. Voor de mooiste tulpenbeleving ga je dus in april op pad!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant