Mooiste fietsgebieden in Noord- en Midden-Limburg

Venray

Het landschap van de Maas, kastelen en cultuur

Noord- en Midden-Limburg bieden prachtige natuurgebieden zoals De Groote Peel en De Maasduinen, charmante steden als Roermond en Venlo, en historische pareltjes zoals de kasteeltuinen van Arcen. De Maas stroomt als een rode draad door beide regio's en drukt op veel plekken zijn stempel op het landschap, bijvoorbeeld bij de geliefde Maasplassen. Genoeg redenen om de fiets te pakken en deze veelzijdige provincie te verkennen met onze fietsroutes!

Fietsen in Noord- en Midden-Limburg

Maasplassen
De Maasplassen

Wat valt er onder Noord-Limburg?

De volgende gemeenten behoren tot de regio Noord-Limburg, in volgorde van boven naar beneden: Mook & Middelaar, Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel & Maas, Venlo en Beesel.

Te zien en te doen in Noord-Limburg

Van Mook in het uiterste noorden tot het bruisende Venlo, elke plek heeft zijn eigen unieke karakter. Maar ook grote natuurgebieden zijn te vinden in het noorden van de provincie.

Leuke dorpjes en stadjes

Begin in het pittoreske Mook, het noordelijkste puntje van de streek. Verderop vind je het keramiekdorp Gennep. Door de afzetting van klei van de Maas kent het dorp al sinds de 17e eeuw een traditie van pottenbakken. Ambacht en kunst gaan hier hand in hand. Niet alleen dat maakt het dorp interessant, ook de prachtige historische gevelpanden maken Gennep een aantrekkelijk dorp om te bezoeken.

Eén van de populairste toeristische attracties is Arcen. Het kasteel en de bijbehorende kasteeltuinen zijn niet voor niets geliefde trekpleisters. Een ware lust voor het oog! Niet ver daarvandaan ligt Lottum, het Rozendorp van Nederland. Hier staat de rozenteelt centraal en elk jaar in augustus trekt het Rozenfestival vele bezoekers met prachtige bloemencorso's en kunstwerken van rozen in alle kleuren.

Steyl
Uitzicht op het klooster in Steyl

Het kloosterdorp Steyl maakt deel uit van de gemeente Venlo. Dit historische dorp zit vol religieuze invloeden. Je vindt hier drie kloosters, kleurrijke kloostertuinen met Maria-grotten, een dubbelkerk, een botanische tuin en het Missiemuseum. De dorpskern draagt inmiddels de status van ‘beschermd dorpsgezicht’.

Venlo en Venray zijn de belangrijkste steden in de regio. Bewonder de historische panden, marktpleinen en stadhuizen. Bezoek een kerk of een van de vele musea. Uiteraard kun je hier ook gezellig winkelen en een terrasje pakken. Dwars door Venlo stroomt de Maas, wat de stad een bijzondere charme geeft. Wandel over de Maasboulevard en geniet van een drankje met uitzicht op het water.

Natuur in Noord-Limburg

Het mooie van alles is dat de natuur nooit ver weg is! Vanuit Venray ben je in een mum van tijd in het nieuwe natuurpark Ooijen-Wanssum. Daarnaast vind je maar liefst twee Nationale Parken in dit deel van de provincie. Het Nationaal Park De Maasduinen strekt zich uit van Heijen (net onder Gennep) helemaal langs de Duitse grens naar Arcen, gevormd op een zandrug. Vandaar ook het duinlandschap. Het is begroeid met bossen, heide en veen.

Tot slot ligt ook Nationaal Park De Groote Peel in de regio, op de grens met Brabant. De natuur hier kenmerkt zich door de moerassen en venen, ontstaan door turfwinning. Bovendien is het een echt vogelparadijs.

Met zoveel te zien en te doen, is de fiets de ideale manier om deze regio te verkennen. Ontdek de 5 mooiste fietsroutes en beleef het rijke landschap, de cultuur en de natuur via de fietsknooppunten in deze streek.

Nationaal Park De Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen

5x fietsroutes in Noord-Limburg

1. Door Nationaal Park De Maasduinen - 54 km

Deze route door Nationaal Park De Maasduinen laat je kennismaken met een uniek landschap, gevormd door de wisselwerking van mens, wind en water. Je fietst langs indrukwekkende rivierduinen en ontdekt hoe dit gebied door de eeuwen heen is gevormd. Onderweg bezoek je het prachtige Kasteel & Kasteeltuinen Arcen, passeer je mooie watermolens en kun je een stop maken bij de enige echte Hertog Jan Brouwerij. 

Interessante afstapmomenten:

Afferdense Duinen
Afferdense Duinen

2. Rond de Afferdense Duinen - 34 km

Deze fietstocht voert je door de Maasduinen, langs diverse duingebieden zoals de Afferdense Duinen met een uitkijktoren die bij helder weer uitzicht biedt tot aan Duitsland. Je passeert de ruïnes van Kasteel Bleijenbeek, verwoest in de Tweede Wereldoorlog, en verkent Natuurgebied Het Quin, waar vijf vennen omringd door halvemaanvormige paraboolduinen een buitenaards landschap vormen.

Interessante afstapmomenten:

Rozen in Lottum
Bloeiende rozen in Rosarium Lottum

3. Rozenroute in Lottum - 45 km

Het landschap rond de Maas is altijd prachtig, maar van eind juni tot eind september krijgt deze streek extra allure dankzij de rozenteelt. Tijdens deze periode staan de rozenvelden volop in bloei en fiets je langs kleurrijke en geurige bloemenvelden van verschillende telers en kwekerijen. Sommigen bestaan al sinds de 19e eeuw! De streek is van groot belang voor de rozenteelt in Nederland en Europa.

In Lottum kun je onderweg De Rozenhof bezoeken, hét kenniscentrum over rozen. Daarnaast fiets je zowel in Lottum als in Venlo langs een rosarium. Hier doe je gegarandeerd nieuwe inspiratie op om rozen toe te voegen aan je eigen tuin. De route voert je langs de Maas en door het gezellige Venlo, waar een bezoek aan de Maasboulevard en het historische stadhuis zeker de moeite waard is. Bij de Hertog Jan Brouwerij kun je de dorst lessen met een biertje, en onderweg scoor je verse rozen bij Rozenkwekerij H. Bruinen (wel even afwijken van de route).

Interessante afstapmomenten:

Kasteel De Keverberg in Kessel
Kasteel De Keverberg in Kessel

4. Langs kastelen door Peel & Maas - 38 km

Deze fietsroute voert je door de pittoreske dorpjes van Peel en Maas, met als hoogtepunt het kastelendorp Baarlo. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1219. Je kunt Kasteel De Berckt en Kasteel Scheres bezichtigen, beide met een fascinerend verleden en indrukwekkende gebouwen. Hoewel de kastelen niet toegankelijk zijn, is het zeker de moeite waard om er even bij stil te staan en ze van een afstand te bewonderen.

Ook kun je Kasteel d'Erp in Baarlo verkennen, met de historische Kasteelmolen die nauw verbonden is met het kasteel. Verderop in Kessel ligt Kasteel de Keverberg, een middeleeuws mottekasteel aan de Maas. Na een geschiedenis vol verwoesting en wederopbouw, is het kasteel in 2015 prachtig gerestaureerd en nu een ideale plek om te pauzeren tijdens je fietstocht.

Interessante afstapmomenten:

Fietsen in Venlo
Marktplein in Venlo

5. Schitterend Noord-Limburg - 72 km

Dit is een lange route, maar als je ziet waar je allemaal langskomt heb je gelijk héél veel lokale hoogtepunten te pakken. Je start in Natuurgebied De Hamert, het zuidelijke deel van Nationaal Park De Maasduinen, waar je nog altijd Rijngrind in de bodem vindt. Dit gebied is bekend om zijn paraboolduinen, hoefijzervormige duinen die ontstaan zijn door westenwind en zandverstuivingen, waarvan sommige wel 25 meter hoog zijn. De Hamert herbergt daarnaast bijzondere culturele monumenten zoals prehistorische grafheuvels en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Het is ook het leefgebied van zeldzame diersoorten, waaronder de gladde slang en de zandhagedis.

Na de Maasduinen fiets je Arcen binnen, waar je Kasteel Arcen bezoekt, beroemd om zijn prachtige kasteeltuinen en fijne horecagelegenheden. Verderop kom je door de Hanzestad Venlo, met zijn historische centrum en middeleeuwse steegjes zoals de Keizerstraat. Ook het kleine dorpje Lomm verrast met interessante Rijksmonumenten zoals de Antonius Abtkerk en Heerenhuis De Spyker. De route eindigt met een prachtig uitzicht over de oevers van de Maas, een perfecte afsluiting van deze veelzijdige tocht.

Tip: als je 72 kilometer aan één stuk te lang vindt of gewoon rustig de tijd wil nemen om alle afstapmomenten te bezoeken, kun je de route in tweeën splitsen. Venlo ligt op de helft van de route. Hier vind je een aantal leuke (fiets)hotels.

Interessante afstapmomenten:

Zin om meer van Venlo te verkennen op de fiets? Bekijk eens onze top 4 fietsroutes in de omgeving van deze Maasstad.

Wat valt er onder Midden-Limburg?

De gemeenten die tot Midden-Limburg horen zijn, in volgorde van boven naar beneden: Nederweert, Weert, Leudal, Roermond, Roerdalen, Maasgouw en Echt-Susteren.

Te zien en te doen in Midden-Limburg

Het Hart van Limburg én het smalste stukje Nederland; het midden van Limburg is een inspirerende regio waar je cultuurhistorische bezienswaardigheden kunt combineren met mooie natuur en gezellige dorpen en steden. Bewonder Rooms-Katholieke pracht en praal in de vorm van kloosters, basilieken en rijk gedecoreerde kerken. De beken, rivieren en plassen vormen een romantisch landschap en kijk je ogen uit bij het unieke terrassenlandschap van Nationaal Park De Meinweg.

Roermond
Brug over de Maas in Roermond

Leuke dorpjes en stadjes

De belangrijkste steden zijn Weert en Roermond, gelijk ook de grootste plaatsen in de regio. De centra van deze gezellige, bruisende steden zitten vol sfeervolle terrasjes, leuke winkelstraten en boeiende bezienswaardigheden.

Rondom deze steden zijn nog veel meer idyllische plekjes te ontdekken. Wat dacht je van het witte stadje Thorn tegen de Belgische grens, en de kerkdorpjes Born, Haelen en Maria Hoop? Maar vergeet ook zeker niet Susteren en Sint Odiliënberg, waar je prachtige basilieken en kloosters kunt bezoeken. In deze streek zul je hoe zuidelijker je komt, steeds meer Mariakapelletjes en Lourdesgrotten langs de weg treffen.

Natuur in Midden-Limburg

Ook in deze streek vind je uitgestrekte natuur. Vooral weer waterplassen en beekdalen. Gemeente Leudal bestaat vooral uit het gelijknamige natuurgebied van zo’n 900 hectare groot. Het gebied telt een aantal prachtige beekdalen en weelderige bossen in ravijnachtige structuren. Dat maakt het een schitterende groene en waterrijke fietsregio.

Roermond grenst op zijn beurt aan de Maasplassen, waar op mooie dagen volop watersporten worden beoefend. Aan de andere kant van de stad vind je het prachtige Roerdal. En als je die helemaal uit fietst, kom je vanzelf in een van de Nationale Parken van Nederland: De Meinweg. Dit gebied is van grote geologische waarde door zijn unieke terrassenlandschap. Je ziet hier steile hoogteverschillen van wel 50 meter, die zijn ontstaan door erosie en aardkorstverschuivingen. Ook hier vind je beekdalen, stille vennetjes, bossen en heide. En let goed op, misschien zie je nog wel een zonnebadende adder op het fietspad.

Waar wacht je nog op? Pak de fiets en verken de verrassende en veelzijdige regio met één van de volgende top 5 fietsroutes.

Sint Odiliënberg
Basiliek in Sint Odiliënberg

5x fietsroutes in Midden-Limburg

1. Roermonds Roerdal - 41 km

De Roer is een zijtak van de Maas en stroomt vanuit België, via Duitsland bij Vlodrop Nederland binnen. In de jaren zestig en zeventig was de rivier zwaar vervuild door het spoelwater van Duitse steenkolenmijnen, maar na de sluiting van de mijnen is de waterkwaliteit sterk verbeterd. Nu leven er in het Roerdal weer bevers, ijsvogels en bijzondere libellensoorten. Zelfs de zalm is teruggekeerd. Deze fietsroute door het Roerdal volgt de Roer vanaf de Maasplassen en voert je langs pittoreske dorpen zoals Sint Odiliënberg, Vlodrop en Herkenbosch, elk met een eigen historisch hoogtepunt.

In Sint Odiliënberg bewonder je de eeuwenoude basiliek, terwijl je bij Vlodrop de historische Gitstappermolen kunt bezoeken. In Herkenbosch tref je het indrukwekkende Kasteel Daelenbroeck uit de 14e eeuw, en de Rooms-Katholieke Sint Sebastianuskerk. De kerk is een plaatje om te zien van buiten, maar ook binnen wacht je een schatkist aan kunstwerken. Het priesterkoor is gemaakt uit mergelsteen en sinds 1968 een officieel Rijksmonument, waarvan het priesterkoor, gemaakt van mergelsteen, een beschermd Rijksmonument is.

Interessante afstapmomenten:

Schapen in het Leudal
Schapen in het Leudal

2. Zorgeloos door het Leudal - 51 km

Deze fietstocht voert je door het prachtige Leudal, met zijn diep uitgesleten beekdalen rond de Zelsterbeek en Leubeek. Je bewondert onderweg de historische Leumolen. Daarna fiets je via de Maas naar het beschermde vennengebied met onder andere het Sarsven en De Banen, rijk aan libellen en moerasvogels. Via de natte natuurparel Waterbloem, waar je nog meer vennetjes en bossen tegemoet fietst, keer je terug naar de Peelregio. Onderweg kun je het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof bezoeken, tevens het begin- en eindpunt van de route. Je krijgt hier een kijkje in het reilen en zeilen van vroeger in de Peelregio.

Interessante afstapmomenten:

Thorn Het Witte Stadje
Het Witte Stadje Thorn

3. Fietsroute Midden-Limburg - 44 km

Fiets mee langs de prachtige dorpen rond de Maas. In Panheel fiets je langs de Maasplassen, zoals de Antoniusplas en Boschmolenplas, die ontstaan zijn door grindwinning en nu populair zijn voor waterrecreatie. Daarna kom je in het charmante Thorn, bekend als 'Het Witte Stadje'. De witgeschilderde panden en historische steegjes geven het een uniek sfeertje. Bezoek hier ook de Abdijkerk en ontdek dat Thorn ooit een eigen mini-vorstendom was, compleet met eigen rechtspraak en eigen munt.

De route voert je over de Belgische grens, waar je meer witte gebouwen tegenkomt. Kasteel Borgitter in Kinrooi wordt dankzij zijn kleur ook wel het 'Witte Kasteeltje' genoemd. Hier geniet je van het rustige natuurgebied. Vervolgens steek je het Kanaal Wessem-Nederweert over. Een route om volop van te genieten.

Interessante afstapmomenten:

Klooster Abdij Lilbosch in Echt
Klooster Lilbosch in Echt

4. De historieparels van Limburgse dorpen - 55 km

Een mix van kastelen, molens, religie en historie in het prachtige Maaslandschap. Een van de hoogtepunten is Montfort. Hier zie je de ruïnes van Kasteel Montfort, een middeleeuws kasteel gebouwd in 1260 op een strategische heuvelrug in het dal van de Vlootbeek. Als je door Echt fietst, bevind je je in het smalste stukje Nederland. Bezoek hier Abdij Lilbosch, waar nog steeds monniken leven. Het klooster is een monumentaal gebouw. Je kunt er een kaarsje aansteken en het historische cultuurlandschap rondom de abdij kunt verkennen.

Naast Montfort en Echt kom je door andere interessante plaatsen zoals Wessem, met een prachtige boulevard, en Heel, waar je de scheepvaart bij de sluizen kunt bekijken. De route laat je ook kennismaken met de rol van molens in de regio en biedt volop mogelijkheden om onderweg te genieten van de natuur, historische bezienswaardigheden en een terrasje. Een ideale route om het beste van Limburg te ontdekken.

Interessante afstapmomenten:

Molen in Weert Limburg
Molen in Weert

5. Op zoek naar geluk tussen Weert en Ell - 49 km

Geluk zit hem in de kleine dingen, zoals mooie natuur en het vrolijke gezang van vogels. Op deze fietsroute kun je veel van dit soort momentjes beleven. Begin bij recreatiegebied de IJzeren Man in Weert. De route voert langs de Sint Annamolen en het moerassige natuurgebied De Krang, waar je de wielewaal hoort fluiten en bloeiende orchideeën kunt bewonderen. Onderweg passeer je Molen de Hoop in Swartbroek en steek je de Tungelroysebeek over, langs historische plekken zoals Ellerschans. De route eindigt via Ell, met zijn prachtige kerk, en de natuurgebieden Stamprooierbroek en Wijffelterbroek, waarna je terugkeert naar de IJzeren Man.

Interessante afstapmomenten:

Meer weten?
Bekijk hier meer informatie over fietsen in Limburg of het knooppuntennetwerk van Limburg.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant