Lentetip: lammetjes knuffelen tijdens je fietsroute

Lammetjesknuffelen

Fietsend de lente in

Eind februari beginnen bij veel mensen de lentekriebels te borrelen. De vogels laten hun lied weer horen, de zon laat zich al iets vaker én langer zien en de eerste lammetjes worden geboren. Dan beginnen bij ons de benen te jeuken om op de fiets te springen! In deze blog lichten we een fietsroute bij Landsmeer uit die perfect is om in de lente te fietsen.

Het Noord-Hollandse Waterland

Ten noorden van Amsterdam ligt een gebied waarvan bijna de helft van de totale oppervlakte uit water bestaat: Waterland. In deze gemeente vind je ontzettend veel kanalen, sloten en meren. Bekende plaatsen in Waterland zijn Broek in Waterland, Ilpendam, Landsmeer en Monnickendam. Ook het schiereiland Marken hoort erbij. De dorpen zijn stuk voor stuk prachtige historische kernen. Alleen er doorheen fietsen is al leuk! De kleurrijke houten huizen, monumentale panden, kleine grachtjes en tal van molens laten het voelen alsof je in een levensechte ansichtkaart zit.

Eén van de plaatsen in Waterland zetten we in deze blog in het zonnetje: Landsmeer, een goede 8 kilometer fietsen vanaf Amsterdam Centraal. Waarom je deze lente juist daar moet gaan fietsen? We sommen het even voor je op:

Natuurlijk Waterland

Omdat de streek direct grenst aan onze hoofdstad, wordt Waterland ook wel gekscherend ‘de achtertuin van Amsterdam’ genoemd. Een riante tuin dan wel, want het natuurgebied is in totaal 12.000 hectare groot en kent internationale allure: dit is het typische Hollandse plaatje waar Nederland bekend om staat. De natuur ligt verspreid door de streek, dus tijdens het fietsen wissel je dorpskernen af met landschap.

Geschiedenis van Waterland

De bodem van deze Noord-Hollandse streek bestaat oorspronkelijk uit veen dat was ontstaan bovenop door de zee afgezette aarde. Toen later de Zuiderzee ontstond, overstroomde het gebied regelmatig en kwam er een laagje zeeklei op het veen te liggen. Daarop is het huidige veenweidegebied ontstaan.

Al rond het jaar 1000 moeten er mensen hebben gewoond in Waterland, dat toen groter was dan nu. Zo hoorden de Zaanstreek en gedeelten van de Beemster en de Schermer ook bij Waterland. In de middeleeuwen besloot men het drassige veen te ontginnen en om het overtollige water af te voeren, werden dwars op de veenstromen sloten gegraven. De drogere veenlandschappen zorgden ervoor dat akkerbouw mogelijk werd.

De zee bleef nog steeds een grote vijand, zeker naarmate het land steeds verder inklonk. Waterland dreigde onder te lopen. Na een aantal grote overstromingen in de twaalfde en dertiende eeuw waren de Waterlanders genoodzaakt om een zeedijk aan te leggen rond hun gebied, waarbij de Zaanstreek nog steeds bij hoorde. De bestuurder van de Zaanstreek verkocht Waterland in de jaren 80 van de dertiende eeuw, waardoor het een eigen gebied werd.

FietseninWaterland

Ondanks de zeedijk bleef Waterland nat en drassig. Akkerbouw was daardoor niet meer mogelijk en veel boeren gingen over op veeteelt. Dat betekende het startsein van de zuivelproductie, iets wat je hier tegenwoordig nog steeds veel ziet.

Hoewel het verhaal van Waterland meer dan duizend jaar terug gaat, zie je in de regio nauwelijks nog gebouwen van vóór 1600. Dat komt door de Tachtigjarige Oorlog, waarbij zowel de Spanjaarden als de Geuzen de dorpskernen helemaal hebben verwoest. 

Fietsen bij Landsmeer

Ook in het lintdorp Landsmeer heeft water een belangrijke rol gespeeld, de naam verwijst er zelfs naar: Landsmeer zou verbasterd zijn vanuit ‘Langs het Meer’. In het verleden werd het dorp regelmatig overspoeld en weer opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig heeft het water juist een positieve invloed, want het zorgt voor de schitterende, variërende natuur die zich uitstekend leent voor prachtige fietsroutes.

Dit zijn de hoogtepunten van de natuur rondom Landsmeer:

Ilperveld

Het Ilperveld is een watergebied met honderden eilanden. Het is er stil, hoewel… Uit elke rietkraag, sloot of veenweide hoor je wel een vogelgeluid komen. Duizenden weide- en watervogels voelen zich hier jaarrond thuis, dankzij de gevarieerde plantengroei. Ook voor het menselijke oog is dit een lust. Als alle bloemen en kruiden in bloei staan, vormen de slootkanten een kleurrijk mozaïek.

Als je door het Ilperveld fietst, zie je tal van veenmosrietlanden. In het voorjaar staat het veenmos in bloei en kleurt het prachtig roze.

In de weiden van de eilanden grazen koeien, schapen en geiten. Die moeten daar natuurlijk ook komen. Kijk dus niet raar op als er een boot vol koeien of schapen voorbij komt varen!

Aan de Kanaaldijk vind je het Bezoekerscentrum Ilperveld. Vanuit hier kun je op vaarexcursie of een kano, fluisterpunter of roeiboot huren om zelf op pad te gaan. Bij het bezoekerscentrum is ook een onderzoekslocatie, die je met een trekpontje kunt bereiken, en een vogelkijkhut.

Ilperveld

Wormer- en Jisperveld

Het Wormerveld en Jisperveld zijn samen het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het strekt zich uit van Purmerend naar Spijkerboor en Wormer. Dit natuurgebied, dat door lokale bewoners ook wel ‘het Veld’ wordt genoemd, bestaat uit veel water en groene rechthoekige stukken land, doorkruist met sloten. Vanuit de lucht kun je dit patroon goed herkennen. De polders bestaan al zo sinds de middeleeuwen.

De velden zijn een geliefde broedplaats voor talloze vogelsoorten, zoals de grutto, kievit en visdiefjes. Regelmatig strijken er ook lepelaars neer. Een bijzonder aanblik tijdens het fietsen bij Wormer.

Ook hier kun je zomaar een boot vol koeien voorbij zien varen. Het grazen van de koeien heeft ervoor gezorgd dat de bodem is verarmd. Dat klinkt negatief, maar daardoor kunnen orchideeën en heide hier juist helemaal opbloeien.

Meer weten of het Wormer- en Jisperveld? Bezoek dan eens het bezoekerscentrum Poelboerderij in Wormer. Hier kun je op een fluisterbootexcursie door het gebied of laat de kinderen spelen in de waterspeelplaats met sluis, dammetjes en een molen.

Het Twiske

Een recreatiegebied dat daarnaast ook een Natura 2000-gebied is: Het Twiske. Het ligt ingeklemd tussen Oostzaan en Landsmeer. In het midden ligt de Stootersplas. Hier is het op een zomerse dag goed vertoeven. Je kunt er zwemmen, vissen, kanovaren en suppen.

Het Twiske heeft de beschermde status gekregen omdat het een zogenaamd vogelrichtlijngebied is. Dat wil zeggen dat het een gebied is waar zeldzame en bedreigde vogelsoorten voorkomen of overwinteren. Vooral tussen oktober en april kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen bij de Stootersplas. Er overwinteren duizenden watervogels, zoals de smient. In het voorjaar broeden de snor, roerdomp en bruine kiekendief. Vanuit de vogelobservatiehut aan de noordzijde van de plas kun je het schouwspel in alle rust aanschouwen.

Het bos om de waterplas is in de lente juist extra mooi. De sneeuwklokjes en krokussen schieten uit de grond, de hazelaars krijgen hun gele katjes aan hun takken en de witte bloemen van de sleedoorns komen vanaf februari in bloei. Een stukje fietsen door Het Twiske in het voorjaar mag je dus zeker niet overslaan.

Boerderij-in-Landsmeer

Lammetjes knuffelen

Het ultieme voorjaarsgevoel ervaar je natuurlijk wanneer de eerste lammetjes zijn geboren. Ook daarvoor ben je in Landsmeer op de juiste plek. Midden in de natuur van het Ilperveld vind je Natuurboerderij Hardebol, tevens beheerdersboerderij van Landschap Noord-Holland. Op de boerderij leven koeien, geiten en schapen.

Boerinnen Mariët en Cindy verwachten eind februari de eerste lammetjes. Dat betekent altijd weer een drukke, maar vooral gezellige periode. Loop hier gerust de stal in en bewonder de kraamhokjes. Je mag de lammetjes aaien of een schattige selfie met ze maken.

Uitje met kinderen

Een bezoek aan de natuurboerderij is een leuk uitje voor het hele gezin. In de stal staan traptrekkers waarop de kleintjes lekker kunnen rondrijden. Of help mee met de boer: geef de koeien een plukje hooi en help met het voer aanschuiven.

Met mooi weer kun je lekker zitten op het terras. Je kijkt hier uit op de lammetjes wanneer ze wat groter zijn. Een vrolijk gezicht, terwijl je geniet van zelfgemaakte appeltaart en een lekker kopje koffie.

De gezellige boerderijwinkel verkoopt allerlei producten van eigen boerderij, zoals echte Black Angus rundvlees of een doosje eieren van eigen kippen. Ook andere streekproducten, zoals zuivel van een collega-boerin, speciaalbiertjes uit de buurt en heerlijke Beemster CONO kaas zijn verkrijgbaar. 

Koeien naar buiten

Natuurboerderij Hardebol organiseert dit jaar voor het eerst de ‘Koeien naar Buiten’-dagen. Dit gaat wat anders dan je misschien gewend bent, want in het Ilperveld gaat dit met de boot. Een superleuke dag om bij te zijn! Als het weer het toelaat zal dit begin mei worden gehouden. Houd voor de precieze data de Facebook of Instagram van de boerderij in de gaten. 

De boerderij is geopend op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

UitmetkinderenLandsmeer

Lunchen of uit eten in Waterland

Van fietsen in de buitenlucht krijg je trek. Gelukkig vind je op onze fietsroutes altijd een restaurant om onderweg even te pauzeren. Op de fietsroutes rond Landsmeer vind je de volgende culinaire afstapmomenten:

  • Brownies & downieS, Purmerend
    Met twee terrassen, een mooie speelhoek en natuurlijk de lekkerste brownies is het heerlijk toeven bij Brownies & downieS in Purmerend. Je wordt van harte welkom geheten door de medewerkers die hier als dagbesteding vol passie werken. Je kunt er ontbijten, lunchen en dineren. In maart geniet je extra voordelig van koffie/thee met een brownie naar keuze met de speciale openingsactie.

  • Restaurant De Kraai, Zaandam
    Op de historische Zaanse Schans staat een authentieke 18e-eeuwse Zaanse graanschuur. Daarin zit Restaurant De Kraai gevestigd. Treed binnen voor ambachtelijke pannenkoeken, broodjes, soepen, salades en meer. Met mooi weer zit je hier op het terras aan het water.
  • Café Brasserie Het Heerenhuis, Wijdewormer
    Vlak bij de Zaanse Schans en tussen de molens kun je zeven dagen per week terecht bij Het Heerenhuis voor lunch, diner en borrel. Het restaurant is tevens een Bed & Breakfast, dus ook een aanrader als je wilt overnachten in de buurt van Waterland of de Zaanstreek.

Fietsroute app

Maak het jezelf makkelijk: download de gratis fietsroute app van Fietsnetwerk. De gebruiksvriendelijke app geeft je direct toegang tot alle fietsroutes in Landsmeer en omstreken én duizenden andere fietsroutes in Nederland en België. Met volledige routebegeleiding tussen de knooppunten en naar de afstapmomenten onderweg, weet je precies waar je moet zijn. Je hoeft dus niets meer te missen en raakt nooit meer de weg kwijt. Zo ga je altijd met een mooie herinnering naar huis.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant