Fietsverzekeringen: Nieuwwaarde of Restwaarde?
Maak de beste keuze voor jou
Bij het afsluiten van een fietsverzekering kom je al snel de termen ‘nieuwwaarde’ en ‘restwaarde’ tegen. Sommige verzekeraars gebruiken net weer andere bewoordingen: dagwaarde, aanschafwaarderegeling, marktwaarde, afschrijving. Welke voorwaarden daaraan hangen kunnen een grote impact hebben op de uitkering die je ontvangt bij schade of verlies van je fiets. Wat is het verschil en waar moet je rekening mee houden met het kiezen van een verzekering?
Wat is nieuwwaarde en restwaarde bij fietsverzekeringen?
Je hebt dus nieuwwaarde en restwaarde, wat houden ze nou eigenlijk in? Laten we de termen eerst even uitleggen.
-
Nieuwwaarde betekent dat je bij diefstal of onherstelbare schade een vergoeding krijgt ter hoogte van de oorspronkelijke aankoopprijs van je fiets. Vaak krijg je dit aan het begin van je verzekeringsperiode vergoed. Daarna wordt jaarlijks een vast percentage van de waarde van je fiets gehaald, ook wel afschrijving genoemd. Hoeveel dat is, verschilt per verzekeraar.
- Restwaarde verwijst naar de huidige waarde van je fiets, waarbij rekening wordt gehouden met slijtage en afschrijving. Je kunt dit ook terugvinden in je polis onder 'aanschafwaarderegeling', 'dagwaarde', 'marktwaarde' of 'waarde-afschrijving'. Verzekeraars kijken dan naar hoe lang je de fiets in bezit hebt en hoe vaak je hem gebruikt. Elke verzekeraar kan weer zijn eigen methode hanteren om deze waardedaling te berekeningen en dat heeft inlvoed jouw vergoeding.
Hoe verschillen verzekeraars in het vergoeden van nieuwwaarde en restwaarde?
Niet elke verzekeraar hanteert dezelfde regels voor nieuwwaarde. Bij sommige verzekeraars krijg je onbeperkt nieuwwaarde vergoed, wat betekent dat je gedurende de hele looptijd van de verzekering de oorspronkelijke aankoopprijs van je fiets terugkrijgt. Andere verzekeraars hanteren een afschrijvingsschema, waarbij de maximale uitkering al na het eerste jaar afneemt. Vaak wordt vanaf het tweede jaar een percentage van de nieuwwaarde uitgekeerd, bijvoorbeeld 80% in het tweede jaar en 60% in het derde jaar. Let bij het vergelijken van verzekeringen goed op of de nieuwwaarde alleen geldt bij diefstal of ook bij schade. Sommige verzekeraars bieden een uitgebreide dekking, terwijl andere juist alleen een basisvergoeding hanteren. Ook een mogelijkheid is dat de verzekeraar bij schade de dagwaarde wordt vergoed, terwijl bij diefstal de nieuwwaarde wordt uitgekeerd.
De meeste mensen gebruiken hun fiets meerdere jaren. De restwaarde kan dan behoorlijk verschillen. Verzekeraars die uitgaan van restwaarde bieden vaak lagere premies, maar dit betekent ook een lager uitkeringsbedrag. Vooral als je fiets na een paar jaar wordt gestolen, kun je een flinke financiële tegenvaller hebben. Bijvoorbeeld: je koopt een elektrische fiets van €2.500, maar na drie jaar wordt deze gestolen. Dan kan je fiets een restwaarde van nog maar €1.200 hebben. Je krijgt dus minder terug bij schade of diefstal. Restwaarde is dus voordeliger qua premie, maar risicovoller bij dure fietsen.
Waar moet je op letten bij het vergelijken?
Bij het kiezen van een fietsverzekering is het belangrijk om verder te kijken dan de premie. Zeker als je van plan bent een dure fiets te kopen en deze langere tijd te gebruiken, loont het om dieper in de polisvoorwaarden te duiken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een fietsverzekering die bij jou past.
- Hoe lang de nieuwwaarde wordt vergoed. Sommige verzekeraars bieden 3 jaar nieuwwaarde, andere maar 1 jaar.
- Hoe snel de waardedaling of afschrijving van je fiets wordt berekend. Dit verschilt per verzekeraar en type fiets.
- Of en welke verschillen er zijn tussen vergoeding bij schade of diefstal. Verzekeraars kunnen verschillende voorwaarden hanteren voor diefstal- of schadeclaims.
- Of accessoires zijn meeverzekerd. Bij dure elektrische fietsen kunnen accessoires zoals accu’s en displays een groot verschil maken.
Een uitgebreide polis kan duurder zijn, maar is vaak de moeite waard als je je fiets intensief gebruikt. Wil je makkelijk fietsverzekeringen vergelijken? Op Fietsverzekering.info kun je een weloverwogen keuze maken voor een verzekering die past bij jouw situatie.