Fietsvakantie Duitsland: fiets langs de rivieren

Fietsvakantie Duitsland met de mooiste fietsroutes langs Duitse rivieren

De bestemming voor jouw volgende fietsvakantie

De mooiste rivierfietspaden van Duitsland op een rij. Voor iedereen die geniet van meanderend water, natuur, cultuur en geschiedenis. Deze fietstochten brengen je langs de prachtigste plekken van Duitsland. Of je nu met z'n tweetjes of met het hele gezin op pad gaat, de minimale hoogteverschillen en duidelijke bewegwijzering maken elk van deze routes perfect voor jouw fietsvakantie.

Fietsroutes langs Duitse rivieren

Welke rivier je ook afreist, één ding hebben ze gemeen: de routes laten je kennismaken met de mooiste plekjes van Duitsland. Prachtige steden vol culturele bezienswaardigheden en indrukwekkende kastelen als verdedigingswerken aan het water. Vanwege de vruchtbare valleien zijn er tal van regionale specialiteiten te proeven bij culinaire restaurants. En dan hebben we het nog niets eens over de overweldigende natuur van Nationale Parken en beschermde natuurreservaten, waar je onderweg doorheen zult fietsen. Uiteraard kennen de rivieren elk hun eigen oorsprong en brengen ze je daarmee in compleet andere werelden. We zetten de 10 top rivierroutes op een rij en vertellen je per route over de unieke kenmerken.

De fietspaden langs de Moezel, Donau en de Elbe zijn veruit het populairst. Er valt zoveel over te vertellen, dat we die extra uitlichten. Natuurlijk zijn ook de nummers 4 t/m 10 een fietsreis waard. Klik op de rivier die jouw interesse trekt of lees over alle rivieren in deze blog.

  1. Moezel
  2. Donau
  3. Elbe
  4. Rijn
  5. Ruhrtal
  6. Neckartal
  7. Weser
  8. Lahn
  9. Ems
  10. Romeinse Lippe
  11. De rivierroutes in kaart

Wijngaarden langs de Moezel
Fietsen door de wijngaarden langs de Moezel ©Maximilian Semsch

1. Fietsen langs de Moezel - 248 km

Beginpunt: Perl | Eindpunt: Koblenz

We zwijmelen weg bij de romantische wijngaarden tegen een heuvelachtig landschap. Toch is het fietspad, dat grotendeels pal langs de rivier loopt, zeer vlak en daarom uitermate geschikt voor een fietsvakantie voor beginners.De route begint op het drielandenpunt van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland en volgt eerst de Luxemburgse grens. Je fietst langs het punt waar de rivieren de Moezel en de Saar samensmelten. Dan sla je af in oostelijke richting en doorkruis je de oudste stad van Duitsland: Trier.

Gedurende de hele route vergaap je je aan de vele wijngaarden. Iets wat hier ooit gecultiveerd is door de Romeinen, zij brachten de wijncultuur naar deze Duitse regio. De steden en dorpjes zijn helemaal ingericht rondom deze wijnproductie. Maar je zult merken dat er in die plaatsen veel Romeinse overblijfselen te zien zijn.

Steden langs de Moezel

  • Trier
    Trier werd al rond 16 voor Christus gebouwd en in de 3e eeuw was het de hoofdstad van het westelijke Romeinse Rijk. Met zoveel geschiedenis, is er ontzettend veel te zien in de stad. Een paar hoogtepunten die je niet mag missen:
    • Porta Nigra, ofwel de Zwarte Poort in het Latijn, is een poort die is overgebleven uit de Romeinse stadsmuur. De poort is gemaakt van zandsteen. Door roetvervuiling tijdens de middeleeuwen is er een zwarte laag op de stenen gekomen, waar de poort haar naam aan te danken heeft.
    • Het Amfitheater is eveneens een monument uit de Romeinse tijd, gebouwd rond het jaar 180. Het draagt de status van UNESCO Werelderfgoed.
    • De Hauptmarkt, ook bekend als de Grote Markt, is benoemd tot één van de mooiste stadspleinen van Duitsland. Hier een terrasje pakken is dus zeker geen straf. Op het plein zie je onder andere het Marktkruis (anno 958) en de Sint-Gangolfkerk (anno 1459).
    • Sint Petersdom is de Dom van Trier. De oudste delen stammen wederom uit de Romeinse tijd. De westzijde stamt uit de 11e eeuw. Je vindt hier twee musea: de Domschatkamer en het Museum am Dom. Pal naast de Dom staat één van de oudste gotische kerken van Duitsland: de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
    • De Keizerlijke Thermen is één van de drie Romeinse badcomplexen in de stad. Dit is de grootste, die samen met de Barbarathermen op de lijst van UNESCO Werelderfgoederen staat. Desondanks is de derde, de Thermen am Viehmarkt, de oudste.
    • Abdij Sint-Matthias is een bijzondere benedictijner abdij. Niet alleen worden hier de relikwieën van apostel Mattias vereerd, het is ook het enige apostelgraf ten noorden van de Alpen.
  • Traben-Trarbach
    Een bijzondere stad aan de route is Traben-Trarbach, dat bijna helemaal wordt ingesloten door de Moezel. Rond 1900 was dit, na Bordeaux, het grootste wijnhandelscentrum van Europa. Om die enorme productie ergens kwijt te kunnen, werden de wijnkelders aan het einde van de 19e eeuw flink uitgebreid. Bezoek dit indrukwekkende ondergrondse gangenstelsel tijdens een rondleiding. Daarnaast kun je er middeleeuwse kasteelruïnes en romantische villa’s en bruggen in de Belle Epoque-stijl aanschouwen.
  • Zell
    Echte wijnkenners zullen deze stad ongetwijfeld kennen, want hier ligt de oorsprong van een van ‘s werelds beroemdste wijnbergen: ‘Zeller Schwarze Katz’. Twee van de specialiteiten van de Schwarze Katz zijn de Spätlese en de Kabinett-wijnen. Spätlese betekent ‘laat-geplukt’ en wordt dus gemaakt van druiven die zo lang mogelijk hebben kunnen rijpen. Dat geeft een bijzondere, sterke smaak. De Kabinett-wijnen zijn gemaakt van alleen de beste druiven van de beste druivenranken, die ook nog eens zorgvuldig met de hand worden geplukt. Dat vormt een zeer exclusief eindproduct. Bezoek de wijngaard, het wijn- en streekmuseum of, als je er in juni bent, de wijnfeesten in Zell.
  • Cochem
    In deze stad waan je je even in de middeleeuwen. Het schilderachtige marktplein, een schitterende oude mosterdmolen (een van de oudste in Europa!) en een 1000 jaar oud kasteel die je al van veraf ziet… Er is genoeg moois te zien. En over Cochem luidt een interessant gezegde: er zouden hier zoveel restaurantjes te vinden zijn, als er dagen in het jaar zijn. Culinair genieten is hier dus een garantie!

Via panoramische uitkijkpunten, mooie bruggen, kleine kerkjes, kapelletjes en knusse dorpjes, bereik je het eindstation Koblenz. Tip: download van tevoren de gratis audiotour ‘Luisterpunten aan het Moezelfietspad’ en luister tijdens het fietsen naar spannende verhalen en geheimen uit de regio.

Kastelen en burchten aan de Moezel

  • Burg Landshut, Bernkastel-Kues
  • Burg-Metternich, Beilstein
  • Reichsburg, Cochem
  • Burg Bischofstein, Hatzenport
  • Burg Thurant, Alken

Culinaire specialiteiten

  • Straußwirtschaften.
    Wil je je helemaal onderdompelen in de Duitse wijncultuur? Bezoek dan een authentieke Straußwirtschaft. In de Moezelstreek zijn er in het wijnseizoen heel veel te vinden, zelfs in de kleinste dorpjes. Een Straußwirtschaft is een klein cafeetje of terrasje waar de lokale wijnboeren hun eigen, nieuwste oogst te koop en te proeven aanbieden. Vaak worden daarbij kleine streekgerechten geserveerd. Het aantal stoelen mag niet meer dan 40 zijn en het proeflokaal mag maximaal vier maanden open zijn. Een echte exclusieve en culinaire beleving. Je herkent de Wirtschaften aan een krans van druivenbladeren of een bezem van rijshout op de gevel of boven de deur.
  • Federweißer, een licht mousserende wijn van verse druiven die in de fles blijven gisten. Vooral verkrijgbaar in september en oktober, vlak na de oogst.
  • Spätlese en Kabinett, twee exclusieve Rieslingwijnen, onder andere te verkrijgen bij de wijnberg Zeller Schwarze Katze.
  • Zwiebelkuchen, een hartige uienquiche met spekjes en karwijzaad. Vaak een goede combinatie met Federweißer.

Neuburg an der Donau
Neuburg an der Donau ©Maximilian Semsch

2. Fietsen langs de Donau - 587 km

Beginpunt: Donaueschingen | Eindpunt: Passau

De Donau is de tweede langste rivier van Europa (op nummer 1 staat de Russische Wolga). Hij doorkruist maar liefst tien landen en vier hoofdsteden, waarmee hij de rivier met de meeste hoofdsteden ter wereld is. Na 2839 km mondt hij uit in de Zwarte Zee. De oorsprong ligt in Duitsland, in het plaatsje Donaueschingen. Daar komen meerdere bronrivieren samen, waarvan de Breg en de Brigach de belangrijkste zijn. Beide bronrivieren ontstaan in het Zwarte Woud.

De Donauvallei is een afwisselend gebied. De landschappen variëren van vlakke groene uiterwaarden tot hoge, ruige rotspartijen en donkere bossen. De route is zo’n 600 km lang en kan gemakkelijk in dagetappes worden verdeeld. Je kunt het zo sportief of juist ontspannen maken als je zelf wil, zo is het het ideale fietsgebied voor iedereen. Trek er ruim de tijd voor uit, want onderweg valt er heel veel te beleven.

Steden aan de Donau

De route start uiteraard in de plek waar de Donau ontspringt, namelijk Donaueschingen. Je tocht gaat verder langs de oevers van de nog kleine rivier over de jaagpaden en autoluwe wegen. Het leuke van deze rijrichting is dat je de stroom steeds breder ziet worden. 

  • Ulm
    De eerste grote stad op de route is Ulm. In dit historische vissersstadje vind je de hoogste kerktoren ter wereld: de toren van Het Munster met een hoogte van 161,53 meter. Ook het vissersdistrict is een bijzondere bezienswaardigheid. Je ziet hier verschillende vakwerkhuizen en molenwielen, gelegen in een wirwar van kanaaltjes en fotogenieke steegjes. Ulm tekent ook gelijk de scheidingslijn tussen de streek Baden-Württemberg en Beieren.
  • Ingolstadt
    Niet ver daarna kom je in Ingolstadt. De stad is een interessante mix van prachtige historie, te herkennen aan bezienswaardigheden zoals de Kreuztor en het Glacis und Klenzepark, en moderne faciliteiten van een stad. Bezoek hier het Audi Museum, daar waar de stad bekend om staat. Maar er is nog iets: in Ingolstadt werd in 1516 de Beierse Zuiverheidswet aangenomen, waarmee de kwaliteit van het Beiers bier werd vastgesteld. Een authentiek Beiers biertje drink je dus het beste in Ingolstadt.
  • Regensburg
    Deze 2.000 jaar oude stad is in zijn geheel uitgeroepen tot werelderfgoed. Heel veel mooie bezienswaardigheden én een gezellige, bruisende stad vol leuke horecapleintjes. Reden genoeg om halt te houden in Regensburg. Bezoek dan zeker de topattracties als:
    • Sint-Pietersbasiliek, ook wel de Dom van Regensburg genoemd, is de enige gotische kathedraal in Beieren. Hier is anno 975 het oudste jongenszangkoor ter wereld opgericht, dat overigens nog steeds bestaat.
    • Oude Stadhuis, een prachtig gotisch gebouw op het Rathuisplatz. Binnen kun je de historische raadzaal bekijken, waar allerlei fresco’s en kunstwerken te zien zijn.
    • De Stenen Brug (Steinerne Brücke), een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. De brug werd al in de 12e eeuw gebouwd en geeft mooi uitzicht op de Donau. Hij verbindt de oude stad met het Stadtamhof.
    • Stadtamhof; van oorsprong een zelfstandig middeleeuws dorp uit 1050, nu een wijk van Regensburg dat is toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.
    • Schloss St. Emmeram, Thurn und Taxis. Dit schitterende kasteel ligt tussen de oude stad en het station. Het kasteel behoorde ooit tot de adellijke familie Thurn und Taxis. Het gelijknamige klooster hoort bij het kasteel, net als een brouwerij. Boek een rondleiding en wandel door de kasteeltuinen. Je hebt hier echt het gevoel alsof je in een sprookje bent beland…

Natuur aan de Donau

Naast het cultureel erfgoed, zie je onderweg ook weelderige natuurparken. Tijdens je route fiets je door de volgende natuurreservaten:

Kastelen & Kloosters aan de Donau

  • Kasteel Fürstenberg, Donaueschingen
  • Slot Hohenzollern, Sigmaringen. Een van de mooiste en meest bezochte kastelen van Europa!
  • Kasteel Obertalfingen, Ulm
  • Kasteel Neuburg, Neuburg an der Donau
  • Herzogskasten (Oude Kasteel), Ingolstadt
  • Nieuwe Kasteel, Ingolstadt
  • Klooster Weltenburg, Kelheim
  • Schloss Sankt Emmeram, Regensburg
  • Kasteelruïne Donaustauf, Donaustauf
  • Richting Passau zie je nog heel wat kasteelruïnes hoog op de rotsheuvels.

Culinaire specialiteiten

  • Beiers bier; Nergens ter wereld vind je zoveel bierbrouwerijen als in Beieren. Er zijn er maar liefst 650! Net als Biergartens trouwens, ontstaan in de tuinen van de bierbrouwerijen en inmiddels uitgegroeid tot hét symbool van ‘Beierse Gemütlichkeit’. 
  • Münchner Weißwurst, een echte Beierse worstspecialiteit, gemaakt van kalfsvlees, uien, peterselie, foelie en citroen. Omdat het niet wordt gepekeld wanneer hij wordt geblancheerd, blijft het vlees een witte kleur houden. Volgens Beierse traditie mag de Weißwurst alleen ‘s ochtends worden gegeten, geserveerd met zoete mosterd en een pretzel.
  • Donauwelle, traditionele Duitse plaattaart gemaakt uit laagjes van cake, botercreme, kersen en afgetopt met een glanzende laag chocolade. De golvende lagen doen denken aan de golven van de Donau. Door de kleurencombinatie wordt de taart ook wel de ‘Sneeuwwitjestaart’ genoemd.
  • Schwäbische Maultaschen, een grote soort ravioli gevuld met spinazie, uien en braadworst of gehakt, geserveerd in runderbouillon.

Eenmaal op eindpunt Passau aangekomen, kun je ook hier nog een prachtige stedentrip maken. Je kunt de Donau nog verder af fietsen. De route gaat vanaf hier verder naar Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Kroatië, Bulgarije en Roemenië.

Het oude centrum van Dresden aan de Elbe
Het oude centrum van Dresden aan de Elbe ©Maximilian Semsch

3. Fietsen langs de Elbe - 1.300 km

Beginpunt: Špindlerův Mlýn | Eindpunt: Cuxhaven

Zoals je wellicht al ziet aan de schrijfwijze van het beginpunt, begint deze fietsroute al in Tsjechië. De Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en loopt van Oost- naar Noordwest-Duitsland om uit te monden in de Noordzee. Nabij Bad Schandau en middenin het Nationaal Park Sächsische Schweiz komt de Elbe Duitsland binnen. De rivier volgend, wordt je door bruisende metropolen gevoerd, die worden afgewisseld met ongerepte natuur. Rotspartijen, natuurreservaten, UNESCO Werelderfgoed, rustieke wijngaarden en weidse uiterwaarden, de Elbe heeft je veel te bieden.

Steden langs de Elbe

  • Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel oude Barokke gebouwen zijn verwoest, is inmiddels ook weer veel opgebouwd in de ‘Dresdner Altstadt’. Zoals de Frauenkirche, die vanaf de grond moest worden heropgebouwd. Nu is het weer een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Je kunt de kerk gratis bezoeken. De koepel is tegen betaling te bezoeken. Eenmaal boven in de koepel heb je een fantastisch uitzicht over het oude centrum. Bezoek ook zeker het Zwingerpaleis, de Dresdner Semperoper en de Hofkirche. Allemaal zijn ze even indrukwekkend. 
  • Maagdenburg, de domstad aan de Elbe dankzij de reusachtige Dom. De eerste gotische dom in heel Duitsland en de plek waar keizer Otto I de Grote ligt begraven. De Groene Citadel van kunstenaar Hundertwasser is een bijzonder kleurrijk architectonisch hoogtepunt. Bezoek ook zeker de Alter Markt, Johanneskerk en het Onze-Lieve-Vrouwen Klooster.
  • Hamburg is één van de bekendste havensteden en heeft de grootste zeehaven van Duitsland. Daarnaast is het een van de vroegere Hanzesteden en wordt ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd. Zijtakken van de Elbe zijn door bijna de hele stad te vinden. Bezoek hier onder meer de Sint-Michielskerk, met binnen maar liefst vijf orgels en vanaf de kerktoren een spectaculair uitzicht. Hamburg is al eeuwenlang een belangrijk handelscentrum. Het Pakhuisdistrict kenmerkt zich met oude pakhuizen, binnenvaartschepen en een traditionele scheepshaven. Een fotogenieke plek, waarvan een aantal elementen behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. 

Natuur aan de Elbe

Wanneer je de rivier door het halve land volgt, maak je een reis door verschillende werelden. Rotslandscahppen met markante tafelbergen, smalle kloven. Bruggen tussen de rotsen die uit het niets opdoemen, waarbij je je afvraagt hoe ze het in vredesnaam hebben kunnen bouwen. De Basteibrug in Lohmen is zo’n fabelachtig hoogtepunt. De natuurlijke overstromingsgebieden en de grootste uiterwaardenbossen van Midden-Europa vormen het perfecte leefgebied voor talloze vogels, otters en bevers.

Kastelen en forten aan de Elbe

  • Vesting Königstein
  • Slot Pilnitz, Dresden
  • Albrechtsburg, Meißen
  • Kasteel Proschwitz, Meißen
  • Kasteel Hartenfels, Torgau 

Culinaire specialiteiten

  • Eiswein, een bijzonder hoogwaardige Duitse kwaliteitswijn. De druiven worden geoogst bij temperaturen van ten minste -7° Celsius en worden meteen verwerkt bij de wijnmakerij. De ijswijnen krijgen hier een uitzonderlijk volle smaak van. IJswijn is te verkrijgen in de Saksische Wijnstraat dicht bij Dresden.
  • Dresdner Eierschecke, een gebakje met kwark en maanzaad.
  • Koffie! Vooral in Saksen kunnen de mensen niet zonder koffie.
  • Fruit, zoals appels, pruimen en kersen, en allerlei lekkers vervaardigd uit het fruit. Overal langs de Elbe wordt fruit geteeld. Maar het Alte Land, ten noorden van Hamburg, is wel echt de top fruitregio. Het is met meer dan 18 miljoen fruitbomen het grootste fruitteeltgebied van Europa. Proef het vers of in de vorm van een gelei, cider, likeur en zelfgemaakt gebak.

Rijn fietspad ©Maximilian Semsch
Fietsen langs de Rijn ©Maximilian Semsch

Meer Duitse top rivierroutes

4. Fietsen langs de Duitse Rijn - 1.500 km

Beginpunt: Andermatt (Zwitserland) | Eindpunt: Hoek van Holland

Het Rijnfietspad voert je over 1.233 km langs de Rijn, van de Zwitserse Alpen tot de Noordzee. Volg je de complete route, dan fiets je door vier landen, negen UNESCO Werelderfgoedlocaties en ontzettend diverse landschappen. Het grootste deel van de route loopt door Duitsland, waar je start in Gailingen am Hochrhein, op de grens met Zwitserland. Dan volg je de Rijn langs de grens tussen Duitsland en Frankrijk tot aan Mannheim. Vanaf daar fiets je noordwaarts, langs steden als Koblenz, Keulen en Duisburg, tot Emmerich aan de Nederlandse grens.

Langs het Rijnfietspad voel je de geschiedenis en de mystiek van de Rijn. Onderweg kom je talloze kastelen, historische stadjes en steile wijngaarden tegen die je het rijke verleden van de Rijn laten zien. Vooral de Romantische Rijn, het gedeelte tussen Bingen en het Zevengebergte, zit vol middeleeuwse kastelen, paleizen en forten. Sommige kastelen zijn goed bewaard gebleven en zijn nu hotels of musea, terwijl van andere slechts een ruïne is overgebleven. De meesten liggen direct aan het fietspad.

Het Rijndal is een van Europa’s belangrijkste culturele regio’s en barst van de verhalen en legendes, zoals die van de Loreley en de Nibelungen. De werelderfgoederen die je onderweg ziet zijn onder andere de Dom van Keulen, maar ook het Boven Midden-Rijndal dat als geheel gebied aan de werelderfgoedlijst werd toegevoegd.

Culinaire specialiteiten in het Rijngebied zijn onder andere de Rieslingwijnen uit de Pfalz en Rheinhessen, Kölsch bier en Altbier. Verder zijn in het zomerseizoen de asperges, aardbeien en kersen hier volop verkrijgbaar. En wanneer je in de Elzas bent, moet je uiteraard een keer lunchen met een echte Elzasser Flammkuchen.

Brug over de Ruhr bij Essen 
Brug over de Ruhr bij Essen ©Maximilian Semsch

5. Fietsen in het Ruhrtal - 240 km

Beginpunt: Winterberg | Eindpunt: Duisburg

Het fietspad door het Ruhrtal biedt een veelzijdige tocht van 240 km, van de bron in Winterberg tot de monding in de Rijn bij Duisburg. Je fietst door prachtige natuur, idyllische dorpen en indrukwekkende industriële monumenten. Van het heuvelachtige Sauerland met bossen en uitzichten, tot de bruisende Ruhrmetropool met steden als Dortmund en Essen. Kleinere stadjes als Arnsberg en Hattingen geven de route een pittoreske sfeer.

Je fietsvakantie door het Ruhrdal is een spannende, fascinerende mix van musea, kastelen, mijnen, gashouders en torens. Onderweg passeer je iconen als het UNESCO Werelderfgoed Zollverein in Essen, ooit een van de productiefste en modernste mijnen van de wereld. Het dubbele hoofdframe staat nu bekend als de ‘Eiffeltoren van het Ruhrgebied’. In de Nachtigall mijn in Witten begon de winning van ‘het zwarte goud’ zo’n 300 jaar geleden. Ook de winning van erts en steenkool en de ijzerproductie heeft een plaats in deze tocht.

De industriële kenmerken steken contrastrijk af tegen de weelderige natuur. Van het bosrijke Sauerland en het natuurpark Sauerland Rothaargebirge, waar de Ruhr nog slechts een klein beekje is, tot het bergachtige natuurreservaat Bruchhauser Steine in Olsberg. In dit gebied steken boven de donkere bossen enorme rotsformaties uit. In Hattingen geniet je van het prachtige landschap van natuurpark Elfringhauser Schweiz. Ook de meren zijn het bezoeken, en wellicht een verkoelende duik, waard. Je komt onder andere langs de Harkortsee in Wetter, de Kemnader See in Bochum en de Baldeneysee in Essen.

Tübingen tijdens het fietsen door het Neckartal 
Tübingen tijdens het fietsen door het Neckartal ©Maximilian Semsch

6. Fietsen door het Neckartal - 375 km

Beginpunt: Villingen-Schwenningen | Eindpunt: Mannheim

Het Neckartal fietspad voert je in 370 km langs de rivier de Neckar, van de bron in Villingen-Schwenningen aan de rand van het Zwarte Woud tot de monding in de Rijn bij Mannheim. Deze viersterren fietsroute is het meest contrastrijke rivierfietspad van Duitsland. Er valt dus veel te ontdekken!

Laat je meenemen door een landschap vol historische stadjes, indrukwekkende kastelen en steile wijngaarden. Onderweg kom je langs culturele hoogtepunten zoals Stuttgart, bekend om het Porsche- en Mercedes-Benz-museum en het unieke dierentuin-botanische park Wilhelma. In de Rijn-Neckar regio ontdek je romantische steden als Heidelberg, met een beroemde kasteelruïne en charmante oude stadsstraten. Mannheim is een stad met een opvallend ontwerp, als een soort schaakbord. Het bezit het grootste barokke paleis van Duitsland met enorme kasteeltuinen. Ook de watertoren is een bezoek waard.

Langs het Neckartal fietspad passeer je talloze kastelen, waaronder de 'Romantische Vier' van Neckarsteinach, Eberbach, Neckargemünd en Hirschhorn. Je fietst door natuurrijke gebieden zoals het Schwenninger Moos, de oorsprong van de Neckar, en het uitgestrekte natuurpark Zwarte Woud met bossen, heldere beken en groene valleien. Midden in het Neckargebied ligt het natuurpark Schönbuch bij Tübingen. Verderop ligt het natuurpark Neckartal-Odenwald met diepe zijdalen en kastelen die uitkijken over de rivier. Een bijzondere combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis.

Ook het Neckartal kenmerkt zich door zijn wijncultuur. In Esslingen vind je de eerste mousserende wijnkelder van Duitsland, en richting Heilbronn fiets je een stukje over het Württembergse wijnfietspad. Maar er is meer culinair te genieten. De fruitboomgaarden leveren heerlijke sappen, brandewijnen en chutneys. Ook gerechten met aardappelen, asperges en kastanjes staan op het lokale menu, net als Maultaschen en Spätzle.

De Weser ter hoogte van Hemeln
Langs de Weser ter hoogte van Hemeln ©Maximilian Semsch 

7. Fietsen langs de Weser - 520 km

Beginpunt: Hannoversch Munden | Eindpunt: Cuxhaven

Het fietspad langs rivier de Weser voert je van het Weserbergland in Natuurpark Münden tot de Noordzee bij Cuxhaven. Langs de route kun je jezelf onderdompelen in duizenden jaren aan geschiedenis, zoals het UNESCO Werelderfgoed Corvey en de mysterieuze rattenvangerstad Hameln. Bremen, het kloppende hart van Noordwest-Duitsland, combineert geschiedenis en moderne allure met bezienswaardigheden zoals het stadhuis en de Roland-standbeeld (UNESCO), de traditionele Böttcherstrasse, en het moderne Universum Bremen. De Weserpromenade nodigt uit tot ontspanning met haar vele terrassen en levendige sfeer.

Langs de Weser passeer je prachtige oude stadjes met een rijke geschiedenis. Je reist terug naar de Renaissance. Neem bijvoorbeeld Hann. Münden met zijn vakwerkhuizen en Höxter met het kasteel en klooster Corvey. Hameln, bekend van het verhaal van de rattenvanger, zit vol charmante straatjes en ambachtshuisjes in Weserrenaissancestijl. Ook in Nienburg en Rinteln geniet je van de marktpleinen in Renaissance stijl. Verder langs de route staan imposante kastelen en paleizen zoals Kasteel Fürstenberg en Kasteel Bevern, die je opnieuw meenemen naar de tijden van de Weserrenaissance.

Ook aan natuur is geen gebrek langs de Weser. Aanschouw het glooiende Weserbergland, groene valleien en bossen, en verderop het Noord-Duitse laagland bij Porta Westfalica. Langs de Beneden-Weser bij Bremen vind je moeras- en heidelandschappen, afgewisseld met historische molens. Nabij Cuxhaven fiets je over de dijk langs de Waddenzee en eindig je je tocht met het uitzicht over de Noordzee.

Oude Brug over de Lahn in Goßfelden
De Oude Brug over de Lahn in Goßfelden ©Maximilian Semsch

8. Fietsen langs de Lahn - 249 km

Beginpunt: Netphen | Eindpunt: Lahnstein

Het Lahntal-fietspad biedt ruim 200 km aan fabelachtige rivierlandschappen, historische steden en talloze culturele bezienswaardigheden. Samen met uitstekende infrastructuur, levert het de route maar liefst drie sterren op. Zie de middeleeuwse kastelen, kloosters en trotse stadjes zoals Marburg en Wetzlar, en verken de stedelijke flair van Gießen. De stad Limburg valt op door zijn kleurrijke Romaanse kathedraal die boven de Lahn uittorent, terwijl het keizerlijke kuuroord Bad Ems een glimp geeft van de elegante Belle Epoque. Langs het Lahndal wordt je ondergedompeld in een rijke geschiedenis. Keltische boerderijen, Romeinse forten en archeologische vondsten onthullen de vroegere invloeden.

De route langs de Lahn biedt ook een blik op industrieel erfgoed, zoals ijzerertswinning in het Lahn-Dillgebied en de beroemde Lahn-marmer in Villmar. In Wetzlar leer je alles over Leica’s bijdrage aan de fotografie, en in Marburg kun je het werk van Nobelprijswinnaar Emil von Behring verkennen. Dit gebied staat daarnaast vol indrukwekkende kerken en kloosters, zoals de Elisabethkerk in Marburg en de Dom van Limburg.

De kastelen aan de rivier voegen een sprookjesachtige sfeer toe aan je fietsroute. Zo beklim je de donjon van het 1.000 jaar oude kasteel Gleiberg voor een prachtig uitzicht over het Lahndal. Kasteel Braunfels biedt zomers operavoorstellingen op de binnenplaats en is ook bekend als filmlocatie. Verder langs de Lahn vind je het majestueuze kasteel Runkel, waarvan wordt vermoed dat het is gesticht door keizer Friedrich Barbarossa. Tenslotte biedt het kasteel van Diez met zijn vakwerkstad en museum een historisch hoogtepunt. Nu is het ingericht als jeugdherberg.

Eindpunt van de Ems bij de Noordzee 
Eindpunt van de Ems bij de Noordzee ©Maximilian Semsch

9. Fietsen langs de Ems - 385 km

Beginpunt: Hoevelhof | Eindpunt: Emden

De Eems, of volgens de Duitse schrijfwijze de Ems, is de kortste rivier van Duitsland. Het fietspad volgt de rivier vanaf de bron in de Zenne tot aan de monding in de Noordzee. Daarbij kom je door vijf afwisselende landschappen zonder veel hoogteverschillen. Dankzij de 30 treinstations op de route kun je je tocht makkelijk opdelen in meerdere etappes, of een etappe per trein reizen als je even klaar bent met het fietsen. Dat maakt het Ems fietspad ideaal voor een fietsvakantie met het gezin of als dit je eerste meerdaagse fietsreis is.

Langs het Eemsfietspad kom je talloze historische kastelen, kerken en kloosters tegen. Nabij de bronnen van de Eems liggen het vakwerkjachthuis in Hövelhof en het gele jachthuis in Holte. In het pittoreske Münsterland fiets je door een landschap vol oude landgoederen, waterkastelen en bedevaartsoorden zoals Telgte met zijn Mariakapel. Verder noordelijk kun je Kasteel Dankern bezoeken en het barokke kasteel Evenburg in Leer, dat een kijkje biedt in het adellijke leven van de 19e eeuw.

Romantische bezienswaardigheden worden afgewisseld met indrukwekkende technologie. Sta even stil bij het kanaalviaduct bij Greven en de Listrup-stuw, waar de Eems weer open is voor flora en fauna. In Papenburg bewonder je de beroemde Meyer Werft, waar cruiseschepen zoals de AIDA worden gebouwd. In Emden passeer je de Friese Brug, waar binnenkort de grootste draaibrug ter wereld verrijst.

Het landschap van de Eemsvallei wordt ook gekenmerkt door paarden. In het natuurgebied Moosheide grazen wilde melkpaarden. Op weg naar Münster passeer je de Emsauen, waar Heckrunderen en Konikpaarden in het wild leven. In Münster zelf is het Westfaalse Paardenmuseum een bezoek waard. Het kinder- en paardenpark maakt een leuk gezinsuitje. Verderop in Emsland, vooral rond het dorp Hilter, leven meer paarden dan mensen! En in Meppen kun je met wat geluk wilde Przewalskipaarden spotten.

Dan valt er ook nog een heleboel te smullen in de Eemsvallei. De vijf vakantieregio’s hebben elk hun eigen keuken, die je kunt proeven in de restaurants, boerderijwinkels en de authentieke ‘Melkhüskes’ (boerencafés met diverse zuivelproducten van de eigen boerderijen). Bestel eens Pickert, een van de specialiteiten uit Oost-Westfalen en Münsterland. Maar let op: de Pickert in de ene regio is de andere Pickert niet… Westfaals roggebrood is een traditioneel gerecht en wordt bij de Enkingsmolen in Emsbüren nog volgens origineel recept gebakken. Houd je niet van de broodvariant, dan kun je altijd nog een plakje roggebroodcake bij de koffie proberen.

Veerpont over de Lippe bij Hamm
Veerpont over de Lippe bij Hamm ©Maximilian Semsch

10. Fietsen langs de Romeinse Lippe - 479 km

Beginpunt: Detmold | Eindpunt: Xanten

Het Lippe-fietspad volgt de langste rivier van Noordrijn-Westfalen en neemt je mee langs een mix van Romeinse cultuur, mooie waterpartijen en steden - heel veel steden - vol karakter. Startend bij het Hermannsdenkmal in het Teutoburgerwoud fiets je door charmante plaatsen zoals het historische Detmold, het levendige Paderborn met zijn gotische kathedraal, en Lippstadt, bekend als het ‘Venetië van Westfalen’. In het Ruhrgebied ontdek je industriële relicten zoals de Glazen Olifant in Hamm, en kom je via natuurrijke plekken zoals Haltern am See uiteindelijk aan in Xanten. Hier ervaar je het Romeinse verleden in het LVR Archeologisch Park. 

Al fietsend langs de Lippe ontdek je hoe de Romeinen hier 2000 jaar geleden hun kampen opzetten. Je volgt de Romeinse sporen in het Romeinse kamp Anreppen, RÖMERPARK Bergkamen en het LWL Romeins Museum in Haltern. Het recent ontdekte kamp in Olfen geeft inzicht in het Romeinse leven en het harde bestaan van legionairs. Ook onderweg kun je in de talrijke musea en bij de informatieborden kennismaken met alle verhalen uit deze tijd.

Naast Romeinse overblijfselen zijn er langs de Lippe route ook veel kastelen en paleizen te bewonderen. Kasteel Neuhaus in Paderborn wordt omringd door een prachtig park en Kasteel Hovestadt kenmerkt zich als een strategische middeleeuwse vesting. Kasteel Cappenberg in Lünen, ooit een klooster, nodigt je uit voor een pauze in het museumcafé. Voor een bijzondere overnachting kun je terecht in waterburchten zoals Oberwerries in Hamm en Gartrop in Hünxe, waarvan deze laatste een van de mooiste complexen aan de Nederrijn is.

De rivierroutes in kaart

Germany's Top River Routes kaart

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant