Fietsroutes met een blik op het verleden
Drie fietsroutes voor 4 mei
We hebben drie prachtige fietsroutes geselecteerd die je een een blik op het verleden van Nederland tonen. Elk van de fietsroutes komt langs minimaal één bezienswaardigheid dat iets te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog.
Fietsroute Hoog en Laag
Deze fietsroute brengt je onder andere langs plaatsen als Oosterbeek, Arnhem en Wageningen. In de tiende eeuw werd bij de eerstgenoemde plaats een kerkje gebouwd. Delen hiervan maken nog deel uit van de huidige Oude Kerk, wat een belangrijke herdenkingsplek is rondom de Slag om Arnhem. Langs de Rijnkade in Arnhem zie je twee bruggen: de oude brug (de John Frostbrug) waar om in de Tweede Wereldoorlog is gevochten, en de nieuwe Nelson Mandelabrug. Wageningen vormde uiteraard het decor voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Naar de fietsroute.
Fietsroute naar Westerbork
De plaats Westerbork is natuurlijk voornamelijk bekend door het herinneringskamp, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het is moeilijk voor te stellen wanneer je door het lieflijke landschap fietst… Naast Westerbork brengt de fietsroute je ook langs Nationaal Park Dwingelderveld en Beilen. Zo’n zestig jaar geleden werd in Beilen een goudschat opgegraven.
Naar de fietsroute.
Rotterdam van alle kanten
Rotterdam is een stad vol bezienswaardigheden: natuurlijk is er de enorme haven, de Erasmusbrug en de Euromast. Je ziet het allemaal tijdens deze fietsroute in de stad aan de Nieuwe Maas, waar je langs, overheen en onderdoor gaat. Als je even van de route afwijkt vindt je er het beeld ‘De Verwoeste Stad’, misschien wel één van de bekendste kunstwerken van ons land. Het kunstwerk symboliseert het hart van Rotterdam wat in mei 1940 werd gebombardeerd.
Naar de fietsroute.