Fietsroutes in de provincie deel 12: Overijssel
Fietsroutes in Overijssel
Houdt u van water, slingerende wegen en karakteristieke boerderijen? Plan dan eens een paar mooie fietsroutes in Overijssel. De provincie bevat vijf streken met landschappen die zeer gevarieerd zijn, ontstaan door hoe de bewoners vroeger met de ondergrond zijn omgegaan. Eerst werden de relatief hoog gelegen gebieden gekozen als woonplek. Pas later werden de nattere gebieden bruikbaar gemaakt voor bewoning.
De fietsroute top 3 van de provincie Overijssel
1. Fietsroute langs de Overijsselse Vecht
Bij het dorpje Broekhuizen kunt u via de sluis de Overijsselse Vecht oversteken. Bij Vilsteren moet u zeker een blik werpen op huis Vilsteren, dat al sinds 1850 in het bezit is van de familie Cremers. Het dorp is gebouwd op de ruim 1000 hectare grond die bij het landgoed hoort. Ommen wordt al rond het jaar 1100 genoemd als doorwaadbare plaats langs de Vecht. Tegenwoordig hoeft u uw broekspijpen niet op te rollen, Ommen beschikt over een brug. Dalfsen lijkt misschien een klein, wellicht wat slaperig stadje, maar vergis u niet. In de vijfde of zesde eeuw woonden hier Frankische vorsten, de Merovingen. Tijdens opgravingen in 2015 vond men hier acht graven waarin onder andere gouden zwaarden werden aangetroffen.
Naar de fietsroute!
2. Fietsroute rondom Dalfsen
Een fietsroute rondom Dalfsen. Geniet van de kronkelende Overijsselse Vecht. Deze rivier stroomt vanaf het Duitse Munsterland richting het Zwarte Water in Zwolle. Via de buurtschappen Millingen, Rechteren en Vennenberg fietst u rond het Sterrenbos, dat ten zuiden van Dalfsen ligt. De route maakt een kleine omweg richten Emmen. Vanuit Emmen fietst u weer naar de Overijsselse Vecht, om over te steken richting Broekhuizen. Vanaf hier maakt de route een mooie boog via Ankum, Engelland en Welsum, om vervolgens weer terug te keren richting Dalfsen.
Naar de fietsroute!
3. Zes kastelen en havezaten
De oudste havezate van Diepenheim is Huis Diepenheim, dat al in 1177 wordt genoemd. Helaas om niet zo'n leuke reden: het huis is dan verwoest. Landgoed Nijenhuis ligt aan de Diepenheimse molenbeek. Het gelijknamige kasteel was vroeger ook een havezate. Kasteel Warmelo heeft als bekendste bewoner prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard. De tuinen in verschillende stijlen zijn een lust voor het oog. Kasteel Wegdam, ten zuiden van Goor, is particulier bezit en niet te bezichtigen. De tuinen van kasteel Weldam zijn tegen betaling wel te bezichtigen, het landgoed daaromheen is vrij toegankelijk bij daglicht. Havezate Westerflier wordt omringd door ruim 300 hectare bos, weiland en bouwland.
Naar de fietsroute!
Bekijk alle fietsroutes in Overijssel!