Fietsroutes door Nationale Parken

Fietsend door de Nationale Parken van Nederland

Nationale Parken in Nederland

We mogen dan wel in een dichtbevolkt land wonen, ook in Nederland is er veel ruimte voor de natuur. Verspreid door het land tellen we maar liefst 21 Nationale Parken. Elk park heeft zijn eigen unieke kenmerken, waardoor het de officiële status van Nationaal Park heeft gekregen. Wij zetten alle parken op een rij en tippen je onze mooiste fietsroutes door deze schitterende natuurgebieden.

Wat is een Nationaal Park?

Er zijn heel veel natuurgebieden in Nederland, maar niet elk gebied draagt deze officiële status. Wanneer is een natuurgebied dan een Nationaal Park? Volgens de Rijksoverheid moet een natuurgebied minimaal 1000 hectare groot zijn en geopend voor bezoekers. IVN Natuureducatie en het Nationale Parken Bureau hebben daar een aantal aanvullingen op. Volgens hen moet een natuurgebied daarnaast:

  • een eigen identiteit hebben waar het om bekend staat, zoals de robuustheid, hoogwaardige natuur en/of cultuurhistorie;
  • zich onderscheiden op het gebied van kwaliteit, uitstraling en toegankelijkheid voor (inter)nationale bezoekers;
  • biodiversiteit van internationale betekenis hebben.

Doordat de parken zo onderscheidend zijn, vertellen ze elk een stukje over de Nederlandse natuur. Het zijn de natuurlijke erfgoederen van ons land; iconisch voor de regio en voor Nederland.

Welke Nationale Parken zijn er in Nederland?

Zoals gezegd kent ons landje 21 nationale parken. De Oosterschelde is met zijn 37.000 hectare onbetwist de grootste, terwijl het Dwingelderveld door velen wordt bestempeld als de mooiste. Al valt natuurlijk over te twisten... Allemaal zijn het geweldige natuurgebieden die een dagje fietsen meer dan waard zijn. Lees gauw verder voor alle natuurparken én een heerlijke fietsroute door het gebied. Of klik op de parken in onderstaand overzicht om direct naar de unieke kenmerken en de fietsroute van dit gebied te gaan.

1. De Hoge Veluwe

12. Oosterschelde

2. Utrechtse Heuvelrug

13. Veluwezoom

3. Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

14. Drentsche Aa

4. Loonse en Drunense Duinen

15. Zuid-Kennemerland

5. De Weerribben-Wieden

16. De Alde Feanen

6. De Groote Peel

17. De Meinweg

7. De Maasduinen

18. Duinen van Texel 

8. Dwingelderveld

19. Nieuw Land

9. Lauwersmeer

20. Kalmthoutse Heide

10. De Biesbosch

21. Schiermonnikoog

11. Drents-Friese Wold

Parken in ontwikkeling

21x fietsen in een Nationaal Park

Moefflon in De Hoge Veluwe
Moeflon op De Hoge Veluwe

1. De Hoge Veluwe, Gelderland

Nationaal Park De Hoge Veluwe biedt een unieke combinatie van natuur en kunst, als erfenis van de markante Anton en Helene Kröller-Müller. Dit particuliere park van 5.500 hectare in Gelderland omvat naald- en loofbossen, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. Je geniet hier van de afwisselende landschappen en wilde dieren en kunt bijna dagelijks deelnemen aan diverse excursies en workshops. Het park is te verkennen te voet, te paard of met een van de 1.800 gratis Witte Fietsen.

De Hoge Veluwe biedt niet alleen natuur, maar ook cultuurhistorische elementen en architectuur. Het door Berlage ontworpen Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller Museum met zijn kunstcollectie zijn absolute trekpleisters. Je kunt naar binnen via de drie ingangen: OtterloHoenderloo en Schaarsbergen (let op, je moet een entreeticket kopen voor dit park).

Fietsen op De Hoge Veluwe - 59 km

Interessante afstapmomenten:

Utrechtse Heuvelrug
Luchtfoto Utrechtse Heuvelrug

2. Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste bosgebied van Nederland en beslaat circa 40.000 hectare. Het gebied biedt een afwisseling van loof- en naaldbossen, heidevelden, cultuurlandschap, weiden, landgoederen en rijk cultureel erfgoed. De hoogteverschillen maken het een prachtig glooiend landschap. Bovendien heeft het een boeiende geschiedenis: je vindt er grafheuvels en militaire sporen die teruggaan tot de Romeinse tijd.

Dankzij dit grote bosgebied kunnen er zelfs in dit verstedelijkte gebied diverse dieren leven. De Utrechtse Heuvelrug is het leefgebied van zeldzame diersoorten, zoals de veldleeuwerik, nachtzwaluw, zandhagedis, veldkrekel, das en boommarter.

Fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug - 52 km

Interessante afstapmomenten:

Sallandse Heuvelrug en Twente
Sallandse Heuvelrug

3. Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, Overijssel

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een verrassend mooi gebied met stille heidevelden, uitgestrekte bossen en indrukwekkende heuvels. Een prachtig gebied om te verkennen en daardoor ook een populair fietsgebied. Het landschap is gevormd door landijs, zandverstuivingen en menselijke ingrepen. Het doet soms zelfs een beetje buitenlands aan. De hoogste heuvel, de Koningsbelt, reikt tot 75 meter boven zeeniveau.

Dit nationale park is een van de grootste van Nederland, met een karaktervol landschap dat boerenland, natuur en water combineert. Hier vind je vijf natuurgebieden van Europese topklasse en leuke, knusse dorpskernen. Je kunt er veel activiteiten doen in de buitenlucht. Of ga er bij de boer logeren en proef eens van streekgerechten en de nuchtere Sallandse en Twentse gastvrijheid.

Knooppuntenroute over de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal - 61 km

Interessante afstapmomenten:

Loonse en Drunense Duinen
Loonse en Drunense Duinen

4. Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

De Loonse en Drunense Duinen worden ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Niet voor niets, want het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het zand in de duinen komt oorspronkelijk uit de laatste IJstijd, toen poolwinden het naar Brabant bliezen. De wind heeft hier vrij spel, waardoor het landschap voortdurend verandert. Je kunt hier eindeloos struinen over de zandvlakte en genieten van de natuur.

Het gebied kent ook extreme omstandigheden. Grote temperatuurschommelingen en droge, voedselarme bodems maken het een ruige leefomgeving. Toch trekt dit bijzondere flora en fauna aan. Planten zoals de zandzegge en korstmossen gedijen hier goed, net als diersoorten zoals levendbarende hagedissen, zandloopkevers en zandbijen. Het landschap wordt onderhouden door een schaapskudde die de heide kort houdt en jonge boompjes wegvreet.

Fietsrondje over de Loonse en Drunense Duinen - 26 km

Interessante afstapmomenten:

Weerribben-Wieden
Weerribben-Wieden bij Kalenberg

5. Weerribben-Wieden, Overijssel

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het uitgestrekte landschap van ruim 11.000 hectare wordt gekenmerkt door een afwisseling van water en land. Rietlanden, trilveen en moerasbossen liggen ingebed tussen sloten, vaarten en meren. Deze variatie zorgt voor een rijke biodiversiteit met unieke begroeiing, zoals moeraswolfsmelk en groenknolorchis. Ook zeldzame diersoorten hebben hier hun thuis gevonden. De grote vuurvlinder en de zwarte stern laten zich hier regelmatig zien, en sinds 2002 is hier de otter geherintroduceerd. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, dat de otter het hier zo goed doet bewijst namelijk ook dat de waterkwaliteit hier uitzonderlijk hoog is.

De geschiedenis van het laagveen en ambachten zoals turfsteken, rietsnijden en punterbouw zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Naast het centrale laagveenmoeras, zijn er beboste keileembulten en dekzandruggen uit de ijstijd die de vorming van het landschap hebben beïnvloed. Aan de randen van het gebied liggen de IJsseldelta, het Waterloopbos en het UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid. Kortom, er is hier ontzettend veel te zien en te ontdekken.

Dé Weerribben-Wieden fietsroute - 50 km

Interessante afstapmomenten:

De Groote Peel
De Groote Peel

6. De Groote Peel, Noord-Brabant & Limburg

Nationaal Park De Groote Peel is een uitgestrekt, waterrijk hoogveengebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. De natuur is zeer gevarieerd door de afwisseling van moeras, water, heide, bossen en struwelen. De knuppelbruggen leiden je naar anders onbereikbare plekken. Het is één van de weinige ongerepte hoogveengebieden in Nederland, vrij van autowegen en hoogspanningsleidingen.

De Groote Peel is een internationaal erkend wetland en een Natura 2000-gebied, van groot belang voor watervogels. Hier broeden bijna honderd vogelsoorten en talloze trekvogels vinden er tijdens het voor- en najaar een tijdelijk thuis. Het landschap herinnert aan vroegere tijden, met grote waterplassen, kleine veenputjes en peelvaarten als sporen van de historische turfwinning. En sta je midden in De Peel? Dan kun je de kerktorens van de dorpen Meijel, Asten en Nederweert zien, een zicht dat de rijke geschiedenis van dit bijzondere gebied benadrukt.

Fietstocht door De Groote Peel - 46 km

Interessante afstapmomenten:

De Maasduinen
De Maasduinen bij Arcen

7. De Maasduinen, Limburg

Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg heeft de langste rivierduinengordel van Nederland. Dit dynamische landschap is door de eeuwen heen gevormd door een samenspraak van water, wind en mens. Loof- en naaldbossen, stuifzandruggen, heide, vennen en hoogvenen vormen een boeiende mix. Langs de routes ontdek je imposante kastelen, mystieke grafvelden en indrukwekkende oorlogsmonumenten. Het Geldernsch-Nierskanaal, dat bij hoge waterafvoer in een wilde stroom verandert, voegt een extra avontuurlijk element toe.

Water speelt een cruciale rol in de geschiedenis van De Maasduinen. Dit zie je duidelijk terug in de hoogteverschillen, ook wel terrassen genoemd. Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, gaf de krachtige westenwind vorm aan de zandruggen en paraboolduinen die het landschap vandaag de dag zo kenmerkend maken. De uit Rijngrind gevormde banken herinneren aan een tijd waarin zowel de Rijn als de Maas door het gebied stroomde. Met het opwaaiende stuifzand en helderblauw water is Nationaal Park De Maasduinen een levendig en fascinerend terrein voor natuurliefhebbers en avontuurlijke fietsers.

Knooppuntenroute door De Maasduinen - 54 km

Interessante afstapmomenten:

Dwingelderveld
Dwingelderveld bij Ruinen

8. Dwingelderveld, Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Dit prachtige park heeft glooiende heidevelden, plassen, vennetjes, bossen en stuifzand. De omliggende esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo behouden hun historische charme met traditionele boerderijen en dorpsstructuren. Twee schaapskuddes, elk met een herder, grazen de heidevelden en zorgen voor een authentieke sfeer.

Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld bij Ruinen biedt informatie over de geschiedenis en het beheer van het park en is het startpunt voor excursies, wandel- en fietstochten. In het park groeien bijzondere planten zoals dopheide, struikheide, beenbreek en klokjesgentiaan. Bijna driehonderd vogelsoorten, tientallen vlinders en bijna alle Nederlandse reptielen leven hier. Met meer dan zestig vennen en veenmoerasjes biedt het Dwingelderveld een rijke biodiversiteit en een onvergetelijke natuurervaring.

Fietsen over het Dwingelderveld - 47 km

Interessante afstapmomenten:

Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer

9. Lauwersmeer, Friesland & Groningen

Nationaal Park Lauwersmeer, gelegen op de grens van Groningen en Friesland, is ontstaan na de bouw van een dam in 1969 die de Lauwerszee omvormde tot een zoetwatermeer. Dit gebied, dat vroeger een zeebodem was, is nu een paradijs voor vogels en een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. Jaarlijks broeden er meer dan 100 vogelsoorten en overwinteren tienduizenden ganzen. Het park is ook een cruciaal tussenstation voor trekvogels. Bijzondere soorten zoals de zeearend, steltkluten en lepelaars zijn hier te zien, en tijdens de vogeltrek in de nazomer en het vroege voorjaar is het gebied in beweging.

Naast de indrukwekkende vogelrijkdom biedt het Lauwersmeer ook een unieke ervaring van duisternis. Sinds 2016 draagt het park de titel van Dark Sky Park, een zeldzame eer in Nederland. Bezoekers kunnen hier 's nachts genieten van de ongerepte duisternis en een adembenemende sterrenhemel. Het landschap is gevarieerd met open water, graslanden, rietvelden en bossen, waardoor rust en ruimte hier nog heel gewoon zijn. Of je nu komt voor de vogels, de stilte, of de sterren, Nationaal Park Lauwersmeer biedt een onvergetelijke natuurbelevenis.

Fietsroute rondom het Lauwersmeer - 61 km

Interessante afstapmomenten:

De Biesbosch
Luchtfoto De Biesbosch

10. De Biesbosch, Zuid-Holland & Noord-Brabant

De Hollandse Biesbosch, gelegen tussen de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede nabij Dordrecht, vormt samen met de Brabantse Biesbosch het Nationaal Park De Biesbosch. Dit unieke zoetwatergetijdengebied biedt een dynamisch landschap dat voortdurend verandert door de werking van eb en vloed. Het is het grootste zoetwatertijdengebied van Europa! Het unieke landschap trekt bijzondere diersoorten aan, waaronder de iconische bever, en zeldzame vogels zoals de zeearend en visarend aan.

Het gebied heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Sint Elisabethsvloed van 1421, waarna het land langzaam werd teruggewonnen voor de teelt van bies, riet en wilgenhout. Vandaag de dag kun je nog steeds historische griendketen zien waar de griendwerkers ooit sliepen. In de lente bloeit de zeldzame spindotter, terwijl in de zomer de reuzenbalsemien voor een kleurrijke jungle van roze bloemen zorgt. 

TOP Natuur route | Nationaal Park De Biesbosch

Interessante afstapmomenten:

Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold

11. Drents-Friese Wold, Drenthe & Friesland

Op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Dit park biedt steeds meer ruimte aan wilde natuur, met avontuurlijke paden en zonder beheersing of borden. Naast het uitgestrekte bosgebied is het Drents-Friese Wold bekend om het Aekingerzand, een groot stuifzandgebied waar de wind vrij spel heeft. Grazers houden het zand vrij van gras en bomen. In dit gebied leeft de zeldzame boommarter, naast andere roofdieren zoals de hermelijn en bunzing. Hoogtepunten zijn de Bosbergtoren en het Belevingspad.

Het Drents-Friese Wold, aangewezen als Nationaal Park in 2000, beslaat ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Dit natuurgebied behoort tot de mooiste van Europa en heeft de Natura 2000-status. Het park biedt een verrassende variatie aan landschappen, van dichte bossen tot open stuifzandvlaktes. Het is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers die willen genieten van de rust en de wilde schoonheid van deze unieke omgeving.

Fietsrondje door het Drents-Friese Wold - 46 km

Interessante afstapmomenten:

Oosterschelde
Oosterschelde bij Yerseke

12. De Oosterschelde, Zeeland

De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland en heeft een dynamisch landschap van getij, wind en water. Bij eb verschijnen platen en slikken, terwijl bij vloed het water en de wind de boventoon voeren. Onder water ontdek je een kleurrijke wereld vol leven. Achter de dijken herinneren karrevelden, inlagen en kreekgebieden aan de Zeeuwse geschiedenis met de zee. Hier komen ook de beroemde Zeeuwse mosselen, oesters en kreeften vandaan.

Het landschap van de Oosterschelde is uniek, mede dankzij de Oosterscheldekering die het gebied in open verbinding met de Noordzee houdt. Het getij bepaalt het ritme van mens en dier. Duizenden vogels vinden hier het hele jaar door rust, voedsel en broedplekken. Onder water leven bruinvissen, zeehonden, inktvissen en vissen zoals de snotolf en botervisje. De kunstmatige rotskusten zijn een thuis voor anemonen, kokerwormen, koralen en verschillende soorten wier.

Knooppuntenroute langs de Oosterschelde - 54 km

Interessante afstapmomenten:

Veluwezoom
De Posbank op de Veluwezoom

13. Veluwezoom, Gelderland

Nationaal Park Veluwezoom in Gelderland beslaat ruim 5.000 hectare en maakt deel uit van de uitgestrekte Veluwe. Dit park kenmerkt zich door zijn gevarieerde natuur, met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Het unieke reliëf zorgt voor prachtige uitzichten en talloze heuvels, iets wat je nergens anders op de Veluwe vindt. Aan de zuidrand liggen statige landgoederen met parkbossen en een beek.

Bij het bezoekerscentrum in Rheden kun je informatie en activiteiten vinden, en kinderen kunnen zich uitleven in de speelnatuur van OERRR. Voor wie van rust houdt, biedt het park stille plekken waar je wilde zwijnen, herten, Schotse hooglanders en IJslandse paarden kunt tegenkomen. Natuurmonumenten kocht in 1911 het eerste stukje Veluwezoom en breidde sindsdien het gebied uit, waardoor het nu een beschermd natuurgebied van formaat is.

Fietsen over de Veluwezoom - 43 km

Interessante afstapmomenten:

Drentsche Aa
Drentsche Aa

14. Drentsche Aa, Drenthe

Nationaal Park Drentsche Aa, ten oosten van Assen, is het best bewaarde beekdallandschap van West-Europa. Dit gebied combineert waardevolle natuur met rijke cultuurhistorie. In het esdorpenlandschap liggen boerderijen rond brinken, akkers op hoge essen en bloemrijke hooilanden in het lage beekdal. Het park herbergt de meeste prehistorische overblijfselen van Nederland, zoals hunebedden en grafheuvels. Hoogtepunten zijn onder andere de Kymmelsberg, vogelkijkhutten en het beekdal Anlooër diepje.

Verken het Drentsche Aa-gebied langs eeuwenoude karrensporen, grafheuvels en hunebedden. Geniet van zandweggetjes, frisse beken, heidevelden en vennen. Het park biedt uitgestrekte bossen, zandmeren en unieke flora en fauna, zoals de bedreigde plantensoort beenbreek. Ontmoet Drentse heidekoeien en schaapskuddes. Sluit je bezoek af op een dorpsterras en proef lokale streekproducten. De lokale inwoners heten je van harte welkom en delen met liefde de geheimen van dit oeroude landschap.

Fietstocht over de Drentsche Aa - 66 km

Interessante afstapmomenten:

Zuid-Kennemerland
Zuid-Kennemerland bij Bloemendaal en Zandvoort

15. Zuid-Kennemerland, Noord-Holland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit over ongeveer 3.800 hectare tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden. Het vormt een oase van rust tussen de drukke Randstad en het brede Noordzeestrand. Naast nationaal park is het ook een Natura 2000-gebied. Deze titel kreeg het dankzij de rijke variatie aan flora en fauna, die zijn ontstaan door de diverse bodemgronden, hoogteverschillen, klimaten en grondwaterstanden. Oftewel, elk stukje van dit duingebied is weer anders. Daarbij verandert het landschap voortdurend door de invloed van het weer.

Die variatie zorgt ervoor dat maar liefst 40% van alle Nederlandse planten- en diersoorten hier voorkomen. Zeldzame orchideeën en parnassia kleuren de duinen, terwijl wisenten, konikpaarden en damherten rustig staan te grazen.

Fietsroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland - 36 km

Interessante afstapmomenten:

De Alde Feanen
De Alde Feanen bij Earnewâld

16. De Alde Feanen, Friesland

Nationaal Park De Alde Feanen is een uniek laagveenmoeras van ruim 4.000 hectare in het hart van Fryslân. Dit gebied, ontstaan door veenafgravingen, herbergt 450 plantensoorten en biedt broedplaatsen voor meer dan 100 vogelsoorten, waaronder de zeearend. Omringd door pittoreske dorpjes en dicht bij steden als Leeuwarden, Drachten en Heerenveen, kun je hier varen door vaarten en petgaten en genieten van rietlanden, trilvenen, dotterbloemhooilanden en moerasbossen.

Elk deel van De Alde Feanen heeft zijn eigen unieke bewoners. Het open water herbergt vele vissoorten, rietvelden zijn thuis voor moerasvogels, en de natte graslanden vormen broedgebieden voor weidevogels. Bekende bewoners zijn de otter, de zeearend en een kolonie van 350 aalscholvers.

Knooppuntenroute door De Alde Feanen - 49 km

Interessante afstapmomenten:

Nationaal Park De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg ten oosten van Roermond

17. De Meinweg, Limburg

Nationaal Park De Meinweg in Midden-Limburg biedt een adembenemend afwisselend landschap en een oase van rust. Het park strekt zich uit over ca. 1.800 hectare en grenst aan drie kanten aan Duitsland. Wat dit gebied echt uniek maakt, is het geologische terrassenlandschap met steile overgangen van wel 50 meter tussen de terrassen. De Meinweg herbergt bossen, beken, heidevelden en diverse vennen waar de Boschbeek en Roode Beek doorheen stromen. Vanaf het vlonderpad langs de Roode Beek heb je een grote kans om de zeldzame bosbeekjuffer en gewone bronlibel te spotten.

De Meinweg is het enige gebied in Limburg waar de adder nog voorkomt. Daarom is deze slang het symbool van het park. De variatie in flora en fauna maakt elk bezoek een ontdekkingstocht. Historisch gezien heeft de regio ook betekenisvolle verhalen te vertellen. Zo was de Staatsmijn Beatrix de laatste steenkoolmijn die in Nederland werd gebouwd, hoewel deze nooit in gebruik is genomen. Daarnaast loopt de IJzeren Rijn door het gebied. Deze oude goederenspoorlijn verbond de haven van Antwerpen met het Ruhrgebied.

Fietsroute van de Maasplassen naar De Meinweg - 55 km

Interessante afstapmomenten:

Duinen van Texel
Schotse Hooglander in de Duinen van Texel

18. Duinen van Texel, Noord-Holland

Texel biedt een ongekende variatie aan landschappen op een klein oppervlak. In Nationaal Park Duinen van Texel vind je kleurrijke heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbossen, en uitgestrekte stranden. Dit Waddeneiland is een paradijs voor natuurliefhebbers, met zijn afwisselende terrein waar bossen, heidevelden, kwelders en zandvlaktes dicht bij elkaar liggen. Een bekend gebied is de grote zandplaat De Hors, waar je tot wel tachtig vogelsoorten bewondert. Lepelaars, dwergsternen en velduilen laten zich hier regelmatig zien.

De Slufter is het beroemdste natuurgebied van Texel, in open verbinding met de Noordzee en regelmatig onder water lopend bij noordwesterstormen. Dit zorgt voor een bijzondere vegetatie met zouttolerante planten, zoals lamsoor en zeekraal.

Fietstocht door de Duinen van Texel - 54 km

Interessante afstapmomenten:

Nieuw Land Flevoland
Runderen in de Oostvaardersplassen

19. Nieuw Land, Flevoland

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationale park van Nederland. Met een oppervlakte van 29.000 hectare is het het grootste door mensen gemaakte natuurpark ter wereld! Dit unieke park ligt letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee en is ontstaan door de drooglegging van Flevoland. In de uitgestrekte moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen.

Het park is een waar vogelparadijs, met als icoon de zeearend. De indrukwekkende roofvogel in Nieuw Land was de eerste van zijn soort die terugkeerde naar Nederland om te broeden. Talloze trekvogels die vanuit de West-Afrikaanse kust komen overvliegen, houden hier hun tussenstop.

Knooppuntenroute door Nieuw Land - 36 km

Interessante afstapmomenten:

Grenspark Kalmthoutse Heide
De Kalmthoutse Heide

20. Grenspark Kalmthoutse Heide, Noord-Brabant & België

Grenspark Kalmthoutse Heide ligt op de grens van Nederland en België, tussen de Nederlandse plaats Hoogerheide en het Belgische Kalmthout. Het natuurgebied beslaat een oppervlakte van zo’n 60 km² en kenmerkt zich door een afwisselend landschap. Droge en natte heide worden opgevolgd door vennen, landduinen en bossen. Dat maakt het een uitstekend leefgebied voor onder andere de nachtzwaluw, roodborsttapuit en de boomleeuwerik.

Het grenspark benadrukt de grenzeloosheid van de natuur. Natuur houdt zich niet aan landsgrenzen, waardoor wij kunnen genieten van weidse, ongerepte landschappen. De Kalmthoutse Heide is van grote ecologische waarde, maar ook de cultuurhistorische waarde wordt hier gewaarborgd.

Rondje over de Kalmthoutse Heide - 32 km

Interessante afstapmomenten:

Schiermonnikoog
Moeras op Schiermonnikoog

21. Schiermonnikoog, Friesland

Het noordelijkste Waddeneiland van Nederland is Schiermonnikoog. Tegelijkertijd één van de meest ongerepte plekken van ons land. Dit dynamische eiland is gevormd door krachtige zeestromen, harde winden en stuivend zand, waardoor de natuur voortdurend in beweging blijft. In het oostelijke deel van het eiland gaat de natuur haar eigen gang. Hoge vloeden zetten de kwelder van tijd tot tijd onder water, waardoor er diverse landschappen ontstaan. Dat zorgt vervolgens weer voor een bijzondere vegetatie vol zeldzame planten. Denk bijvoorbeeld aan lamsoor, dat de vlakte in de vroege herfst prachtig lila kleurt. Het eiland is een toevluchtsoord voor meer dan 300 vogelsoorten.

Ondanks dat er op Schiermonnikoog geen fietsknooppunten zijn, kun je er wél heel mooi fietsen. Breid bijvoorbeeld deze fietsroute uit met een overtocht naar het eiland. Je combineert dan twee Nationale Parken in één dag, want je bent hier ook bij het Lauwersmeer. De veerboot vaart vanuit Lauwersoog.

Fietsen op Schiermonnikoog - 44 km

Interessante afstapmomenten:

Nationale Parken in ontwikkeling

Er wordt niet stilgezeten in de wereld van de nationale parken. Er zijn op dit moment (mei 2024) twee nieuwe parken in ontwikkeling, beide prachtige gebieden om te fietsen. Ontdek daarom ook de toekomstige parken:

  • Nationaal Park Hollandse Duinen, Zuid-Holland
    Het kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom is een prachtig duinlandschap, afgewisseld door statige landgoederen, veenweiden en uiteraard de bollenvelden. Een divers gebied, waar je natuur ervaart in het dichtsbevolkte stukje van Nederland. Ontdek het met bijvoorbeeld deze fietsroute: Mooie stad achter de duinen - 42 km
  • Van Gogh Nationaal Park, Noord-Brabant
    Vincent van Gogh groeide op in het Brabantse land, een landschap vol natuur, akkers, landgoederen, slingerende beken en mooie dorpen, temidden van vier grote steden. Verken het inspirerende landschap tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda met bijvoorbeeld de fietsroute Schommel mee met de Dommel - 32 km

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant