Fietsen in de winter is goed voor je & dit is waarom
Waarom je in de winter wél moet gaan fietsen
Het fietsseizoen voorbij? De echte Fietsnetwerk fans zitten nog lang niet aan de oliebollen en weten wel waarom je ook in de wintermaanden nog heerlijk kunt fietsen. In heel Nederland zijn we voor je op zoek gegaan naar de meest sfeervolle plekjes die het liefst fietst als je adem wolkjes in de lucht vormen. We kwamen uit op drie fietsroutes die verfrissend, romantisch en magisch tegelijk zijn. Trek snel je winterjas en je handschoenen aan, zet je muts op en geniet van de buitenlucht op de fiets!
Alle voordelen van fietsen in de winter
Fietsen in de natuur maakt gelukkig
Waarom is fietsen in de winter zo gezond?
Er zijn heel veel goede redenen om op een frisse winterdag de fiets te pakken en een fietsroute te rijden. Nog wat overtuiging nodig? Wij sommen 8 redenen voor je op.
-
Goed voor je weerstand
Een lekker stukje fietsen helpt je om je weerstand op te bouwen. Zeker op een heldere dag is het aan te raden om de deur uit te gaan. In het zonnetje maakt je lichaam extra vitamine D aan; een vitamine die niet alleen bijdraagt aan een goede weerstand, maar ook aan sterke spieren, botten, gebit en de werking van je nieren. Overigens maak je ook vitamine D aan als het bewolkt is. Houd er wel rekening mee dat de zon 's winters minder sterk is. Een rondje fietsen is dan een eenvoudige manier om overdag naar buiten te gaan en zoveel mogelijk daglicht in je op te nemen.
-
Buiten zijn maakt je gelukkiger
Zon- en daglicht is goed voor je. Naast dus vitamine D, maak je door buiten te zijn ook gelukshormonen zoals endorfine en serotonine aan. Die zorgen ervoor dat je je vrolijk en energiek voelt. In de winter is het daglicht een stuk minder fel dan in de zomer. Vaker buiten zijn helpt je dan extra om je ook mentaal lekker te voelen.
-
Meer frisse lucht: meer zuurstof en betere concentratie
Door vaker te fietsen, kom je vaker buiten en krijg je vaker frisse lucht binnen. Een welkome afwisseling voor je lichaam, omdat de lucht binnenshuis vaak droog is door de verwarming. Je doet je luchtwegen een plezier, maar ook je hersenen. In de buitenlucht zijn (geweest) verbetert namelijk je concentratievermogen en kan je creativiteit bevorderen. Het effect is nog groter als je kiest voor een fietsroute in de natuur.
-
Mooie én stressverlagende natuur
Onderzoek bewijst dat je lichaam zich al binnen drie minuten ontspant als het zich in de natuur bevindt. Je hartslag, bloeddruk en spierspanning dalen. De natuur is 's winters ook nog eens heel mooi! Koeien grazend in mistige weilanden, kale bomen die prachtig aftekenen tegen een strakblauwe lucht, een dun laagje ijs om de heidestruiken waar het zonlicht op parelt... En dit zijn slechts een paar van die schitterende winterse beelden. Nog een leuk extraatje: als je vaak in de natuur fietst, zie jij als eerste ook weer de tekenen van het naderende voorjaar.
-
Je komt beter in slaap
Overdag naar buiten gaan zorgt voor een betere nachtrust. Door voldoende daglicht overdag, kan je lichaam later op de dag meer melatonine produceren. Oftewel, het hormoon waar je slaperig door wordt. Ook de inspanning van het bewegen zorgt voor een moe en voldaan gevoel, waardoor je lekkerder in slaap kunt vallen.
-
Rustige fietspaden
Waar de fietspaden 's zomers uitpuilen van de fietsers, is het 's winters juist lekker rustig. Je hebt dus ruimte en tijd om de omgeving in je op te nemen en te genieten.
-
Meer calorieën verbranden bij lage temperaturen
Je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven. Daardoor verbrand je in de winter meer calorieën dan in de zomer. Maar wist je dat je met koude lucht ook harder moet werken tijdens het fietsen dan met warme lucht? Dat komt doordat de luchtdichtheid bij koude temperaturen hoger is dan bij warm weer. De hoge luchtdichtheid zorgt ervoor dat de lucht dikker is en je dus meer weerstand hebt tijdens het fietsen. De kou maakt daarnaast het rubber van je fietsbanden wat stugger, waardoor je licht wordt tegengewerkt. Al met al moet je lichaam dus veel meer doen om zowel je lichaam als je fiets op gang te houden en daardoor verbrand je veel calorieën. Goed om te weten als je de kerstkilootjes er af wil fietsen!
-
Beter bestand tegen kou
Oké, toegegeven: het is soms best koud om een fietsroute te rijden in de winter, zeker op een elektrische fiets. Maar een beetje afzien laat je bij terugkomst extra voldaan voelen, dankzij de endorfine. Je hebt het immers toch maar even gefikst! Door de beweging in de buitenlucht, zul je merken dat je lichaam je langer warm houdt door een verbeterde bloedcirculatie. Dat maakt je beter bestand tegen lagere temperaturen. Wil je jezelf toch een beetje beschermen tegen de kou? Lees onze tips om warm te blijven tijdens het fietsen.
Zorg goed voor jezelf
Fietsen in de winter ondersteunt je mentale en fysieke gezondheid. Maar het vraagt ook wat van je lichaam. Kleed je goed aan in lagen, bescherm je handen en voeten tegen de kou, en zorg voor verlichting om zichtbaar te blijven. Naast fysieke voorbereiding is ook goede zorg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering: ben je goed verzekerd voor eventuele fysiotherapie of ongevallen? Per verzekeraar kunnen er nogal wat verschillen in de dekking zitten. Verschillende aanbieders van zorgverzekering vergelijken is daarom een goed idee.
3 magische winterse fietsroutes
Je kunt er nu echt niet meer omheen: tijd om op de fiets te stappen. Deze drie magische fietsroutes laten je volop genieten van winterse sferen.
1. De Veluwe in winters wit - 37 km
De fietsroute 'Met kleine verschillen' is één van onze meest geliefde routes. Vanuit Vierhouten fiets je via bossen, heide en lieflijk stromende beekjes naar Elspeet en Nunspeet. Het glooiende landschap zorgt voor mooie hoogteverschillen, waardoor je constant kunt genieten van het prachtige winterse landschap. Naaldbossen, eikenbossen, beukenbossen... De grote variatie aan boomsoorten - de ene met kale takken, de ander nog altijd diepgroen - en wellicht een laagje sneeuw laten je de schoonheid van dit natuurgebied op een compleet andere manier ontdekken. Onderweg kom je een aantal plekjes tegen waar je even lekker kunt opwarmen.
Interessante afstapmomenten:
- Dorpsherberg De Roskam, Nunspeet
- Bezoekerscentrum Zandenbos, Nunspeet
- Heemtuin De Heimanshof, Vierhouten
Dickens Festijn in Deventer ©Sander Korvemaker
2. Sprookjesachtig winterfestijn in Deventer en langs de IJsselvallei - 58 km
Wellicht een lange route voor in de winter, maar wel een hele mooie. Fietsend over rustige dijken kijk je uit over de nevel boven de rivier. Een fabelachtig gezicht. De route doet daarnaast twee Hanzesteden aan: Deventer en Zutphen. Beiden zouden zo het decor van een boek van de 19e-eeuwse Engelse schrijver Charles Dickens kunnen zijn. Deventer voegt de daad bij het woord. Jaarlijks wordt in december het 'Dickens Festijn' gehouden, waarbij de stad een weekend lang wordt omgetoverd tot de werelden uit de romans van Dickens. Er lopen zo'n 950 boekpersonages door het centrum, zoals de beroemde Oliver Twist en Ebenezer Scrooge van A Christmas Carol. Het evenement geeft een bijzonder extraatje aan je fietsroute. Bekijk dus snel wanneer het festijn plaatsvindt en plan je dagje uit.
Interessante afstapmomenten:
- Gasterij De Patron, Twello
- Charles Dickens Kabinet & Dickens Festijn, Deventer
- Oude Bornhof, Zutphen
3. Uitwaaien aan de Zeeuwse kust - 29 km
Frisse zeelucht en prachtige uitzichten over de Noordzee maken deze route perfect voor een winterse dag. Begin in de romantisch bezongen badplaats Zoutelande. Dan ga je een stukje landinwaarts op het Zeeuwse eiland Walcheren, om in het mooie stadje Domburg weer uit te komen aan de kust. Domburg is de oudste badplaats van Zeeland en de op twee na oudste van Nederland. Het historische centrum getuigt hiervan. Met de duinen aan de ene hand en de golvende Noordzee aan de andere hand, fiets je via het gezellige Westkapelle weer richting Zoutelande. Het strand tussen deze twee stadjes is één van de weinige stranden in Nederland die op het zuiden ligt en wordt daarom ook wel toepasselijkerwijs 'de Zeeuwse Rivièra' genoemd. Van die zilte wind krijg je trek. Stop in één van de vele strandpaviljoens die je onderweg tegenkomt voor een lekkere kom soep of een warme chocolademelk. Die toef slagroom heb je na vandaag ook wel verdiend!
Interessante afstapmomenten:
- Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum, Westkapelle
- Kaasboerderij Mariekerke, Meliskerke
- Fietsverhuur Zeeland in Domburg en Zoutelande