Fietsen door Vlaanderen: 5 onvergetelijke routes

Fietsend over kasseien en heuvels, langs vergezichten en meer
Vlaanderen is een paradijs voor fietsers. De afwisseling tussen glooiende landschappen, sfeervolle dorpjes en historische steden maakt elke tocht bijzonder. Deze blog bundelt vijf zorgvuldig uitgekozen fietsroutes: één in elke Vlaamse provincie. De routes zijn bewegwijzerd via de fietsknooppunten en leiden je fluitend langs schilderachtige rivieren, groene velden en verrassende tussenstops. Ben je klaar voor een dag vol ontdekking en ontspanning?
Een fietsroute in elke Vlaamse provincie
Vlaanderen bestaat uit vijf provincies, elk met een eigen karakter en unieke troeven. We sommen ze voor je op:
- West-Vlaanderen strekt zich uit van de kust met bruisende kustplaatsen als Oostende en Knokke-Heist, tot het heuvelachtige Heuvelland. In deze provincie liggen ook de Leiestreek en de middeleeuwse stad Brugge.
- Oost-Vlaanderen is een gevarieerde bestemming voor fietsliefhebbers. Je kan hier kasseistroken trotseren in de Vlaamse Ardennen, fietsen langs het water in de Leistreek en Scheldeland, of op ontdekking gaan door de natuurgebieden van het Meetjesland en Waasland.
- Antwerpen, met de gelijknamige wereldstad als kloppend hart, trekt bezoekers met haar verrassende combinatie van fascinerend erfgoed, charmante stadjes zoals Lier, Herentals, Mechelen en Turnhout, en schitterende natuur. De provincie Antwerpen herbergt een deel van het natuurgebied De Kempen, de grootste groene regio in Vlaanderen. Je fietst hier door een decor van rivieren, kanalen en meren, afgewisseld met dennenbossen, weilanden, heide en heuvelruggen. Maar je vindt hier ook veel water, zoals de rivieren Schelde, Dender en Rupel.
- Vlaams-Brabant verveelt geen seconde. De regio rondom Brussel charmeert met de prachtige parken, tuinen en kastelen en is het land van befaamde geuze- en lambiekbieren. Ten oosten van kunst- en studentenstad Leuven fiets je over de glooiende heuvels van het Hageland door wijngaarden en fruitbomen.
- Belgisch Limburg, ten slotte, heeft het Nationaal Park Hoge Kempen als absoluut hoogtepunt. Hasselt is de hoofdstad en heeft een prachtig historisch centrum. Maar ook de mijnindustrie heeft in deze provincie een flinke stempel gedrukt, waardoor hier bijzondere industriële erfgoederen te bezichtigen zijn.
Elke provincie heeft iets bijzonders te bieden. Dat maakt deze fietsroutes zo gevarieerd en boeiend. Lees gauw verder of klik op de route die jou aanspreekt om direct naar die route te gaan.
- Heuvellandfietsroute in West-Vlaanderen
- Over de Muur en de Taalgrens in Oost-Vlaanderen
- Grenzeloos Hoogstraten in Antwerpen
- Bier en Bieten in Vlaams-Brabant
- Het kloppend hart van de Hoge Kempen in Limburg
- Meer fietsinspiratie
1. Heuvellandfietsroute in West-Vlaanderen - 52,4 km
Het Heuvelland is een streek in de Westhoek van West-Vlaanderen. Het doet zijn naam alle eer aan. Dit glooiende landschap vlak bij de Franse grens biedt een uitdagend, maar prachtig decor voor fietsliefhebbers. Ooit was het een dicht bebost gebied, maar door eeuwen van landbouw en de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog, heeft de regio een ander gezicht gekregen.
De getuigenheuvels die zijn ontstaan, hebben elk hun eigen naam. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Kemmelberg, Monteberg en Zwarteberg, die ook een belangrijke rol spelen in Vlaamse wielerklassiekers. Vandaag de dag zijn de heuveltoppen begroeid met voornamelijk eiken, beuken en tamme kastanjes. Bovendien zijn delen van het Heuvelland erkend als Natura 2000-gebied, wat de bijzondere natuur extra in de kijker zet.
Een uniek landschap vol verhalen, want de streek is een historisch en cultureel juweel. In de omliggende dorpen en steden, zoals Ieper, Poperinge en Dranouter, duik je in het rijke verleden en proef je de gastvrijheid van de regio.
De Heuvellandfietsroute is door de hoogteverschillen soms pittig, maar de moeite waard. Deze bewegwijzerde tocht voert je langs wijngaarden, groene stilteplekken en pittoreske dorpen. Tussen de Rodeberg en Zwarteberg kun je genieten van een lokaal glas wijn bij Wijndomein Entre-Deux-Monts. Onderweg kom je typische volkscafés tegen en heb je adembenemende uitzichten, zoals vanaf de Sint-Niklaastoren in Mesen en de Mouttoren in Reningelst. Bijzonder zijn ook de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, die je tegenkomt als je door het Bayernwald in Wijtschate rijdt.
Wil je even uitrusten? Picknickbanken vind je in het Iers Vredespark of bij de Cocons in Loker. En als je trek krijgt, zijn er gezellige stops zoals restaurants De Preekstoel in Dranouter of In De Zon in De Klijte, waar je geniet van klassieke streekgerechten.
Voor wie de volledige route te stevig vindt, zijn er ingekorte lussen van 23 km en 32,8 km.
Startpunten:
- Bezoekerscentrum Het Heuvelland: Sint -Laurentiusplein 1, 8950 Kemmel
- Sint-Petruskerk: Dikkebusstraat 133, 8958 Loker
- Toeristisch infopunt Mesen: Markt 1, 8957 Mesen
Interessante afstapmomenten:
- Wijndomein Entre-Deux-Monts, Westouter
- Bayernwald, Wijtschate
- Toren Sint-Niklaaskerk, Mesen
De Rodeberg op de Heuvellandfietsroute
2. Over de Muur en de Taalgrens fietsroute in Oost-Vlaanderen - 66 km
Ga mee op een tocht door de Vlaamse Ardennen, het gebied dat bekend staat om de pittige hellingen, kasseistroken en adembenemende panorama’s. Dit is het terrein waar wielerklassiekers geschiedenis schrijven en waar iedere fietsliefhebber zich kan uitleven. De fietsroute ‘Over de Muur en de Taalgrens’ neemt je 66 kilometer lang mee door het prachtige landschap, compleet met stevige kuitenbijters én gezellige tussenstops.
De tocht begint en eindigt in Geraardsbergen, de stad van de mattentaarten – een door UNESCO erkend streekproduct. Voor je vertrekt, is het dus geen slecht idee om een lokaal mattentaartje mee te nemen als extra energieboost. Je zult het nodig hebben, want al snel wacht de Muur van Geraardsbergen, een beruchte klim met een stijgingspercentage tot 20%. Ooit de uitputtingsslag in de Ronde van Vlaanderen, nu een must voor wie zichzelf wil uitdagen. Eenmaal boven bij de iconische kapel op de Oudenberg, word je beloond met een fenomenaal uitzicht. In Restaurant ’t Hemelrijck kun je even op adem komen en genieten van een stevige maaltijd.
Na de Muur wordt het landschap golvender en rustiger. Je fietst richting de taalgrens, waar de natuur je volledig omringt. Dit deel van de route loopt door het stiltegebied Dender-Mark, een van de weinige ‘Urban Quiet Parks’ in Europa. Hier hoor je enkel de wind, fluitende vogels en het zachte geluid van je banden op het asfalt.
Verderop ontdek je de Everbeekse bossen en knusse grensdorpjes. De tweelinggemeente Everbeek, met de dorpskernen Everbeek-Boven en Everbeek-Beneden, is een mooie tussenstop. Hier kun je bij café ’t Fameus Verleden de streekbierenkaart verkennen. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er langs de route talloze kapelletjes en kruizen staan. Als stille getuigen van oude beloftes en verhalen van voorspoed en tegenspoed maken ze de Vlaamse Ardennen niet alleen een sportief, maar ook een betekenisvol decor.
Via Lierde en het Parkbos-Uilenbroek kom je opnieuw in Geraardsbergen aan. Hier eindigt de route, maar je avontuur hoeft nog niet voorbij te zijn. Trakteer jezelf op een ontspannen moment op het terras van Bar Gidon of Taverne Après-Vélo. Blijven overnachten? In B&B Gavershof of een van de vakantiewoningen op het Provinciaal Domein De Gavers laad je jezelf op voor een volgende ontdekkingstocht.
Startpunt:
- Provinciaal Domein De Gavers, Schipkensbrug, 9500 Geraardsbergen
Interessante afstapmomenten:
- Restaurant ‘t Hemelrijck, Geraardsbergen
- Stiltegebied Dender-Mark, Ninove
- Parkbos-Uilenbroek, Lierde
De Muur van Geraardsbergen ©Jens Mollenvanger, Toerisme Oost-Vlaanderen
3. Grenzeloos Hoogstraten-fietsroute in Antwerpen - 50 km
Een fietsroute met erfgoed, natuur en een vleugje zoet in de provincie Antwerpen. Het is de enige Vlaamse provincie die niet aan Wallonië grenst en wordt doorkruist door rivieren zoals de Schelde, de Rupel en de Grote en Kleine Nete. Het landschap varieert van dennenbossen en weilanden tot beekjes, heide en vennen maakt het een uitgelezen regio voor fietsers. Combineer het met de stedelijke charme van bijvoorbeeld Lier of Turnhout, en je vindt er altijd een mooie balans tussen natuur en cultuur.
Deze 50 kilometer lange route laat je kennismaken met indrukwekkend UNESCO Werelderfgoed, prachtige natuur en lekkere streekproducten. De route start in het historische centrum van Hoogstraten, waar de statige gevels van de Vrijheid je meteen in de sfeer brengen. Neem even de tijd om de Sint-Katharinakerk te bezoeken, één van de hoogste bakstenen gebouwen van Europa, en bewonder het historische UNESCO Begijnhof.
Daarna rijd je de natuur in. De Markvallei maakt een prachtig decor van weilanden en oude knotwilgen. In de zomer kleurt de vallei bordeauxrood dankzij de bloeiende grote pimpernel. Dit is de perfecte plek om even te genieten van de rust voordat je verder trapt.
Een van de hoogtepunten van deze route is de passage door de landloperskoloniën van Wortel en Merksplas. Vandaag tref je geen landlopers meer in de Koloniën, maar hun verhaal staat in het landschap gegrift. Sinds 2021 staat Wortel-Kolonie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De lange dreven, mysterieuze bossen en open velden geven het landschap een unieke sfeer. In Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas leer je meer over de geschiedenis aan de hand van films en verhalen van de vroegere bewoners. Maak zeker een korte wandeling naar de oude begraafplaats met anonieme witte kruisjes, een vreedzame en tegelijkertijd aangrijpende plek.
Dé trots van Hoogstraten is de grootschalige aardbeienteelt. Hier draait alles om aardbeien, een traditie die de lokale economie en daarmee ook het landschap al generaties lang bepaalt. Fiets je in het juiste seizoen, dan passeer je uitgestrekte aardbeienvelden en -kassen en geurt de lucht heerlijk zoet. Wil je ze zelf proeven? Ze zijn volop verkrijgbaar in de automaatjes langs de route, waar je de Hoogstraatse aardbeien gewoon uit de muur haalt.
De laatste etappe van deze route brengt je door de dennenbossen en heidevelden van de Antwerpse Kempen. Daarna kun je in Hoogstraten nog even nagenieten op één van de vele terrasjes.
Startpunt:
- VisitHoogstraten: Vrijheid 143, 2320 Hoogstraten
Interessante afstapmomenten:
- Sint-Katharinakerk, Hoogstraten
- Begijnhof, Hoogstraten
- Bezoekerscentrum Kolonie 5-7, Wortel
Wortel-Kolonie op de route Grenzeloos Hoogstraten ©Toerisme Provincie Antwerpen
4. Bier- en Bietenfietsroute in Vlaams-Brabant - 45 km
Er ligt amper vijf kilometer tussen Hoegaarden en Tienen. Een korte rit met de fiets, maar het zou zonde zijn om het landschap niet te verkennen. Het Hageland verrast met uitgestrekte akkers, diepe holle wegen, weelderige natuurplekjes en – vooral in april – de bloei van fruitbloesems. Neem dus de tijd en geniet van een route die zich kenmerkt door de trots van de streek: witbier, bloesems en suikerbieten.
Je startpunt is onmiskenbaar: de witte toren van de Sint-Gorgoniuskerk in bierdorp Hoegaarden, de grootste en mooiste rococokerk van België. Het dorp verkennen? Laat je begeleiden door een Hoegaardse Greeter, lokale bewoners die je meenemen langs streekverhalen waarin bier een belangrijke rol speelt. Hoegaarden was ooit een Luikse enclave in het hertogdom Brabant, waar bierbrouwers belastingvoordelen genoten. Het resultaat is een wereldberoemde Hoegaardse witbiertraditie.
Via landwegen kom je in Nerm en het natuurgebied Rosdel, bekend om zeldzame wilde orchideeën. In juni bloeien ze in volle pracht. Verderop, voorbij Meldert, beginnen de fruitbloesems zich te tonen. Het mooiste uitzicht krijg je vanaf de toren Pallox, vernoemd naar de grote fruitkisten die ooit gebruikt werden voor de oogst. De geur van miljoenen bloesems vult de lucht, klaar om te groeien in appels en peren.
Na onder de E40 door te zijn gegaan, kom je bij een bijzonder Romeins monument: het hypocaustum. Dit was een verwarmingssysteem van de Romeinen. Het ligt op de plek van een 2000 jaar oud badhuis, onderdeel van een villa rustica. De twee torens in de verte wijzen naar (suiker)bietenstad Tienen. De gotische Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk uit 1358 zal je hier verwelkomen. In de kerk bevindt zich een miraculeus beeldje. Ook elders in de stad zijn er stille plekken, zoals de ruïne van de begijnhofkerk.
De bloesems komen weer tevoorschijn bij Hakendover. Meestal is het er heerlijk rustig, maar op paasmaandag verandert alles wanneer honderden ruiters met hun paarden over de Tiense Berg galopperen. De paardenprocessie is een jaarlijks spektakel dat duizenden toeschouwers trekt. Uiteindelijk doemt de witte toren van de Sint-Gorgoniuskerk weer op aan de horizon.
Startpunt:
- Park van Hoegaarden: Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden
Interessante afstapmomenten:
- Huisbrouwerij Nieuwhuys, Hoegaarden
- Museum Het Toreke, Tienen
- Uitkijktoren Pallox, Hoegaarden
Bloesems in het Hageland op de Bier- en Bietenfietsroute ©Bert Dekelver
5. Fietsroute door het kloppend hart van de Hoge Kempen in Limburg - 48 km
Op deze fietstocht staat de verwevenheid tussen natuurpracht en het mijnverleden centraal. Donkere bossen en uitgestrekte heide van het Nationaal Park Hoge Kempen in combinatie met indrukwekkend industrieel erfgoed maken deze route een echte beleving.
Je start bij het station van As, één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park. Je wordt er direct verwelkomd door de 31 meter hoge uitkijktoren, maar ook door de kunstig bewerkte locomotieven. De eerste van de vele herinneringen aan de tijd waarin de mijnindustrie floreerde. Al snel daarna doemen tussen de bomen de eerste mijnterrils op. De route leidt verder naar het Thor Park, de voormalige mijnsite van Waterschei. De industrie is hier prachtig verweven met de natuur. Je fietst langs de inmiddels groen geworden terrils en recht onder de imposante schachtbokken.
Na Genk duik je opnieuw de bossen in bij Kattevennen, net als Station van As een toegangspoort tot het Nationaal Park. Hier wacht je de Bliksemtrap: de achterkant van een heuse skischans met, eenmaal boven, een schitterend panoramisch uitzicht over de Hoge Kempen. Een uniek plaatje van een groene massa met enkel terrils en schachtbokken die hoog boven het bladerdek uitsteken. Rustige bospaden brengen je verder naar Zutendaal en Maasmechelen, waar de bomen langzaam maar zeker plaatsmaken voor de Mechelse Heide. In augustus en september zorgt de bloeiende heide voor een extra magisch tafereel.
De route voert je vervolgens door de voormalige tuinwijk van Eisden, tot in het adembenemende landschap van Terhills. De ooit grauwe mijnsite is na de mijnsluiting overgenomen door de natuur. Als de mijngebouwen niet waren gerestaureerd, zou je zelfs niet eens meer kunnen zien dat hier 40 jaar geleden nog steenkool uit de grond werd gehaald. Zo overweldigend groen is het er nu. Dit stukje van de route laat je de omgeving ervaren via een uniek perspectief: fietsen tussen de Mijnterrils. Je fietst over een pontonbrug dwars over een grote waterplas, omringd door de terrils. Een 360° ervaring die voor altijd in je geheugen staat gegrift. Met deze onvergetelijke belevenis op zak, keer je ontspannen terug naar Station van As.
Startpunten:
- Toegangspoort Station As: Stationsstraat 124, 3665 As
- Toegangspoort Lieteberg-Zutendaal: Stalkerweg 46, 3690 Zutendaal
- Toegangspoort Terhills: Zetellaan, 3630 Maasmechelen
- Toegangspoort & Fietsverhuur Kattevennen: Planetariumweg 18, 3600 Genk
Interessante afstapmomenten:
- Geologische wand, As
- C-mine, Genk
- Insectenmuseum Entomopolis & Vlindertuin, Zutendaal
Fietspad door de Hoge Kempen ©Visit Limburg
Meer fietsinspiratie
Benieuwd naar meer routes in België? Bekijk onze volgende blogs voor nog meer fietsinspiratie: