De zes best beoordeelde fietsroutes
De zes best beoordeelde fietsroutes van Fietsnetwerk.nl!
Lees snel verder en bekijk zes van de best beoordeelde fietsroutes van Fietsnetwerk.nl!
Zes vijf-sterren fietsroutes
1. Fietsroute langs de Bergsche Maas
Houdt u van kunst? Dan is Raamdonksveer een ontdekking: er zijn 22 kunstwerken in de openbare ruimte te vinden. Er is zelfs eentje speciaal voor fietsers en wandelaars: in het plantsoentje tussen de Beethovenlaan en de Oosterhoutse weg vindt u het kunstwerk ‘Rust u even’ van Janhien van Melis. Voor liefhebbers van Cajun- en Zydecomuziek wordt jaarlijks in mei een festival georganiseerd.
Geertruidenberg is de oudste stad van Holland. De geschiedenis van de stad vindt u in museum ‘De Roos’. Heusden is een oude vestingstad. . De route leidt u langs een deel van de vestingwerken, maar u kunt uiteraard ook even het stadje inwandelen. Aan de Vismarkt vindt u fraaie historische panden. Waalwijk was vroeger het centrum van de schoenenindustrie. De oude fabriek van Van Haren staat er nog altijd. Maar Waalwijk is ook het startpunt van 'de 80 van de Langstraat', een wandelmars van 80 kilometer die binnen twintig uur moet worden afgelegd.
Voor de liefhebbers: 'de 80' wordt altijd gehouden in het tweede weekend van september; het startschot is om 20.00 uur vanaf het gemeentehuis. Bent u niet zo'n wandelaar? Dan kunt u in augustus terecht in Waalwijk voor de Nacht van het Levenslied. Misschien vraagt u zich af waarom al die activiteiten 's avonds plaatsvinden? Ach, u weet het: Brabantse nachten zijn lang...
2. Fietsroute door twee Nationale Parken
In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. De beheerders zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in goede conditie blijven. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur te ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kunnen bezoekers nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten.
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Maar dat niet alleen: het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.
3. Fietsroute Zuid-West Friesland
Deze fietsroute door Zuidwest Friesland loopt door enkele bekende Friese plaatsen, zoals Workum en Bolsward. Workum is een van de Friese elf steden. In dit oude stadje treft u het Jopie Huisman museum, dat wel even het afstappen waard is. Wanneer u doorfietst naar Bolsward is het leuk om te weten dat deze stad is ontstaan op drie terpen.
Het stadhuis (1615) symboliseert de bloei van de stad die het in de zeventiende eeuw doormaakte. Verder loopt deze route ook langs het Zandmeer, een van de vele meren in dit deel van Friesland; en door het dorpje Blauwhuis, het enige dorp in Friesland dat carnaval viert. In het minidorpje Greonterp fietst u voorbij de oude woning van de bekende schrijver Gerard Reve. Het huis is herkenbaar aan de kapel in de achtertuin.
4. Fietsroute naar de groene Kathedraal
De Groene Kathedraal, ten zuiden van Almere, is een project van kunstenaar Marinus Boezem. Hij besloot de kathedraal van Reims op ware grootte na te bouwen met behulp van natuurlijk groen. Met het planten van 178 Italiaanse populieren op de plek waar in de echte kathedraal de zuilen staan, is een mooi kunstwerk tot stand gekomen.
Een kunstwerk dat overigens op natuurlijke wijze uiteindelijk ook weer een ruine zal worden. Maar niet getreurd: daarna zal opnieuw een groene kathedraal gevormd worden door eiken- en beukenhagen. Het is dus zeker de moeite waard om even van de fiets te stappen en het bos in te gaan. Het Kathedralenbos is te vinden naast knooppunt 90. Deze route heeft overigens meer te bieden: hij voert u ook langs het water van het Gooimeer.
5. Het beste dorp van Nederland en meer
'Het beste dorp van Nederland' is geen eretitel die wij aan De Rijp hebben gegeven, maar de beroemde waterbouwkundige Leeghwater noemde het al zo. Het dorpje zou zomaar verzonnen kunnen zijn door Anton Pieck, ware het niet dat het er al stond in de 17e eeuw.
Stap van uw fiets af en loop even door het dorpje met Hollandse geveltjes, langs de kerk met gebrandschilderde ramen en het Raadhuis met zijn waag. No zo'n prachtig raadhuis treft u aan in Graft. Daarnaast stond de 17e eeuwse kerk. Helaas is die wegens geldgebrek in 1951 gesloopt, maar de grafzerken zijn bewaard gebleven. Loop ook even binnen in het kleinste snoepwinkeltje van Nederland. Sinds de opening in 1890 is er weinig veranderd, al zal dat niet voor de prijzen gelden...
In Driehuizen vindt u inmiddels 28 huizen, die stuk voor stuk op een ansichtkaart zouden kunnen. Grootschermer beschikt eveneens over de nodige pittoreske huisjes, een kerk en twee molens (of eigenlijk drie, wanneer u het kleine weidemolentje meetelt).
6. Fietsroute rond de Brunssummerheide
Op deze route duikt u de vaderlandse geschiedenis in. Het gebied waar u gaat fietsen maakt namelijk deel uit van de Oostelijke mijnstreek. Heerlen was oorspronkelijk slechts een klein dorp. maar na de ontdekking van steenkool in de bodem groeide het in razend tempo uit tot een stad.
Helaas ging dat ook ten koste van veel historische gebouwen. Ook vindt u maar weinig terug van het mijnbouwverleden. Alleen aan de rand van de Brunssummerheide ligt een steenberg in originele staat, de enige overgebleven steenberg van ons land.
Over de Brunssummerheide gesproken: geniet van dit prachtige uitgestrekte Zuid-Limburgse heuvellandschap met heide, bossen en vennen, moerasgebieden en de Roode Beek. Zeker wanneer de heide in bloei staat een echte aanrader!
Brunssum heeft meer weten te bewaren van de historie. Een bijzonderheid is de Oostenrijkse grenspaal die voor het nieuwe gemeentehuis staat. Brunssum lag namelijk op de grens tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Oostenrijkse Nederlanden.
Hoensbroek is natuurlijk bekend door het prachtige kasteel dat stamt uit de 13e eeuw. Kasteel Hoensbroek stond in het middelpunt van de Bokkenrijders, een bende plunderaars die tussen 1740 en 1798 stevig huishield.